Tak wlasnie sie narobilo ze cala paczka makaronu nitki sypnela mi sie do garnka czyli mam tego cala gore. Nie wiem co z niego zrobic , a wyrzucic szkoda. Dzisiaj byla pomidorowa i co dalej???
Makaron z truskawkami mrożonymi bo świeże jeszcze drogie Makaron z kiełaską cebulka pieczerkami może byś z serem żółtym jeszcze. Przyprawić do smaku dodać trochę keczupu lub przecieru pomidorowego i gotowe
O Przypomniał mi się taki przepis: cebulę usmażyć lekko na maśle. Dodać ugotowany makaron. Wbić jajo. Dodać starty ser. Posolić.Ewentualnie doprawić do smaku. Mieszać aż jajo się zetnie,a ser rozpuści
Kiedyś dość często robiłam zapiekankę z makaronu-w małych mieczkach żaroodpornych,takich na jedną porcję.Makaron wymieszać z przecierem pomidorowym,przyprawić do smaku.Wbić na wierzch jajko i posypać startym serem.proste i smaczne.Lubię też makaron z białym serem-zapiekany lub zasmażony na patelni,z cukrem.Robię też (tyle,że najczęściej wstążki) makaron ze szpinakiem,do tego słodka śmietanka,ser gorgonzola,suszone pomidory i oliwki.Zamiast gorgonzoli można dać ser żółty.
Kiedyś dość często robiłam zapiekankę z makaronu-w małych mieczkach żaroodpornych,takich na jedną porcję.Makaron wymieszać z przecierem pomidorowym,przyprawić do smaku.Wbić na wierzch jajko i posypać startym serem.proste i smaczne.Lubię też makaron z białym serem-zapiekany lub zasmażony na patelni,z cukrem.Robię też (tyle,że najczęściej wstążki) makaron ze szpinakiem,do tego słodka śmietanka,ser gorgonzola,suszone pomidory i oliwki.Zamiast gorgonzoli można dać ser żółty.
o, a w takiej wersji jeszcze nie robiłam :) Brzmi pysznie :)
Jest naprawdę pyszny,do tego łatwo i szybko się go robi.Nie zamieszczałam tego przepisu,bo nie jest mój.Znalazłam go kiedyś w czasopiśmie "Świat Kobiety".Praktycznie,zanim makaron się ugotuje,zdąży się zrobić resztę.Jedna istotna zasada-po odcedzeniu makaronu nie przelewać go wodą,włożyć do sosu i jeszcze potrzymać na malutkim ogniu ze 2 minuty.Naprawdę polecam.
Zapomniałam napisać,że dodaję do sosu 1-2 ząbki czosnku.wcale go nie czuć,ale podkreśla smak.Gorgonzoli nie daje dużo-maksymalnie polowę "trójkąta".Za pierwszym razem zrobiłam z 1/5 kg makaronu i dwóch opakowań mrożonego szpinaku.Ojej,w trzy osoby ledwo zjedliśmy przez dwa dni,tak dużo tego było.Jejku,chyba mam sklerozę,przeciez jeszcze ser feta.W oryginale podawali,aby wkroić ją w kostkach do sosu,ale ja podaję osobno i każdy dodaje,ile chce.
Chętnie spróbuję :) A przy nadmiarze makaronu zawsze można poeksperymentować z jakimiś daniami makaronowymi :) Proponuję zrobić sos pieczarkowy z papryką do tego :)
Makarony mają właśnie to do siebie że zawszemożna z nich cośwymyślić, zrobić przegląd lodówkii zawsze się coś znajdzie. Ja czasami korzystam też z makarnowych gotowców - jak potrzebuje obiad na szybko, dodaje wtedy coś od siebie żeby nie było nudnie i obiad w 15 min gotowy :)
to zależy na co mam ochotę - ostatnio królują u mnie makarony i najczęściej to chyba z Lubelli - szybko z patelni, takie dość nowe - fajna sprawa bo można sobie urozmaicać dodatkami a samą saszetkę traktować jako bazę :)
A przyglądałam się temu w sklepie. I nawet skład wydawał się spoko, bo nie było konserwantów i wzmacniaczy smaku :) Chyba się skuszę, które danie polecić najbardziej?
Próbowałam szpinaku ale nie dawałam łososia, bo akurat nie było w sklepie osiedlowym a już nie chciało mi się szukać :) Jako, że sama szpinaku doprawić dobrze nie umiem ten jest jak dla mnie rewelacyjny jako baza do sosu :) Chętnie się skuszę jeszcze na inne propzycje producenta :)
dokładnie, niestety szpinak może być często bardzo mdły, trzeba wiedzieć jak go przyrządzić
Też miałam zawsze z tym problem :) Wypróbuj sobie wspomnianą wcześniej saszetkę, bardzo ułatwia sprawę doprawiania szpinaku, przynajmniej mi ułatwiła :)
To co za cuda na kiju są w tej saszetce? Bo jeżeli tylko "naturalne zioła i przyprawy" to w czym tkwi sekret? Może wystarczy uzupełnić pojemniczki z przyprawami, wyjdzie smaczniej i zdrowiej, na dłuższą metę nawet taniej, a i satysfakcja większa, że pan/pani z laboratorium nie przyprawiała mi dziś obiadu.
Przed chwilą w programie "Pytanie na śniadanie" pan kucharz zrobił bardzo proste i napewno smaczne danie.Makaron ugotowany "all dente" włożyć do garnka,do tego miąższ ze świeżo przetarych pomidorów (na razie jeszcze nie są zbyt dojrzałe,wypróbuję z gęstym przecierem),utrzeć z serkiem mascarpone i dwiema łyżkami sosu sojowego.Włożyć do makaronu i chwilę poddusić.Do tego-opcjonalnie,szpinak.Na dziś planuję coś innego,ale kto wie,jutro moze wypróbuję.
Ja tam szpinaku nie lubię nigdy go nie jadłam ale sama nazwa szpinak mnie odpycha może macie jakięs inne p[przepisy ten powyżej brzmi świetnie ale szpiank chyba nie przejdzie no chyab że czyms go zastąpie
Tak wlasnie sie narobilo ze cala paczka makaronu nitki sypnela mi sie do garnka czyli mam tego cala gore. Nie wiem co z niego zrobic , a wyrzucic szkoda. Dzisiaj byla pomidorowa i co dalej???
makaron z sosem mięsnym
Jak nie przejecie teraz makaronu to możesz zamrozić odpowiednią porcję.
Makaron z truskawkami mrożonymi bo świeże jeszcze drogie Makaron z kiełaską cebulka pieczerkami może byś z serem żółtym jeszcze. Przyprawić do smaku dodać trochę keczupu lub przecieru pomidorowego i gotowe
brokuły, jakaś wędlina ( u mnie frankfurterki), sos beszamelowy...mniam
http://wielkiezarcie.com/recipe54879.html
U mnie lubimy taki makaron omaszczony maselkiem z serem bialym ( scieram na tarce na duzych oczkach ) i cukrem, albo z truskawkami.
ja bym zamroziła, bo nitki chyba niezbyt nadają się do innego wykorzystania /wg mnie/, chyba że nitki są grube, a nie takie rosołowe
Moim dziewczynkom to nie przeszkadza, bardzo lubia taki makaron a mi w ten sposob nic sie nie marnuje :).
Zrób zapiekankę jest pyszna: http://wielkiezarcie.com/recipe31295.html
U mnie wczoraj na obiadek spagetti a na kolacyjkę makaron z twarogiem i cukrem.
Ja jestem makaronowa i mogę jeść rano,południe i wieczór
Tu masz wszystko: http://wielkiezarcie.com/recipe63188.html
zrobilam dzisiaj makaron z sosem i miesem. Nigdy czegos takiego nie jadlam. Pyszne! Teraz zastanawiam sie co zrobie jutro z pozostalym...
Dziekuje za wszystkie sugestie
może makaron z serem lub makaron z dżemem?
O Przypomniał mi się taki przepis: cebulę usmażyć lekko na maśle. Dodać ugotowany makaron. Wbić jajo. Dodać starty ser. Posolić.Ewentualnie doprawić do smaku. Mieszać aż jajo się zetnie,a ser rozpuści
Pycha, czasem tez tak robie
U mnie maz uwielbia jajecznice z makaronem, ew + jakies dodatki
U mnie maz uwielbia jajecznice z makaronem, ew + jakies dodatki
takie jajka zapieczone z makaronem i chrupiace wprost uwielbiamZapiekanka z makaronem: kiełbaska, ew. parówki, jakieś warzywka, keczup czy co kto lubi ;) posypać żółtym serem i voila! :D
Kiedyś dość często robiłam zapiekankę z makaronu-w małych mieczkach żaroodpornych,takich na jedną porcję.Makaron wymieszać z przecierem pomidorowym,przyprawić do smaku.Wbić na wierzch jajko i posypać startym serem.proste i smaczne.Lubię też makaron z białym serem-zapiekany lub zasmażony na patelni,z cukrem.Robię też (tyle,że najczęściej wstążki) makaron ze szpinakiem,do tego słodka śmietanka,ser gorgonzola,suszone pomidory i oliwki.Zamiast gorgonzoli można dać ser żółty.
Kiedyś dość często robiłam zapiekankę z makaronu-w małych mieczkach
o, a w takiej wersji jeszcze nie robiłam :) Brzmi pysznie :)żaroodpornych,takich na jedną porcję.Makaron wymieszać z przecierem
pomidorowym,przyprawić do smaku.Wbić na wierzch jajko i posypać startym
serem.proste i smaczne.Lubię też makaron z białym serem-zapiekany lub
zasmażony na patelni,z cukrem.Robię też (tyle,że najczęściej wstążki)
makaron ze szpinakiem,do tego słodka śmietanka,ser gorgonzola,suszone
pomidory i oliwki.Zamiast gorgonzoli można dać ser żółty.
Jest naprawdę pyszny,do tego łatwo i szybko się go robi.Nie zamieszczałam tego przepisu,bo nie jest mój.Znalazłam go kiedyś w czasopiśmie "Świat Kobiety".Praktycznie,zanim makaron się ugotuje,zdąży się zrobić resztę.Jedna istotna zasada-po odcedzeniu makaronu nie przelewać go wodą,włożyć do sosu i jeszcze potrzymać na malutkim ogniu ze 2 minuty.Naprawdę polecam.
Chętnie spróbuję :)
A przy nadmiarze makaronu zawsze można poeksperymentować z jakimiś daniami makaronowymi :)
Proponuję zrobić sos pieczarkowy z papryką do tego :)
Zapomniałam napisać,że dodaję do sosu 1-2 ząbki czosnku.wcale go nie czuć,ale podkreśla smak.Gorgonzoli nie daje dużo-maksymalnie polowę "trójkąta".Za pierwszym razem zrobiłam z 1/5 kg makaronu i dwóch opakowań mrożonego szpinaku.Ojej,w trzy osoby ledwo zjedliśmy przez dwa dni,tak dużo tego było.Jejku,chyba mam sklerozę,przeciez jeszcze ser feta.W oryginale podawali,aby wkroić ją w kostkach do sosu,ale ja podaję osobno i każdy dodaje,ile chce.
Chętnie spróbuję :) A przy nadmiarze makaronu zawsze można
Makarony mają właśnie to do siebie że zawszemożna z nich cośwymyślić, zrobić przegląd lodówkii zawsze się coś znajdzie. Ja czasami korzystam też z makarnowych gotowców - jak potrzebuje obiad na szybko, dodaje wtedy coś od siebie żeby nie było nudnie i obiad w 15 min gotowy :)poeksperymentować z jakimiś daniami makaronowymi :) Proponuję zrobić sos
pieczarkowy z papryką do tego :)
A z czego korzystasz najczęściej?
to zależy na co mam ochotę - ostatnio królują u mnie makarony i najczęściej to chyba z Lubelli - szybko z patelni, takie dość nowe - fajna sprawa bo można sobie urozmaicać dodatkami a samą saszetkę traktować jako bazę :)
A przyglądałam się temu w sklepie. I nawet skład wydawał się spoko, bo nie było konserwantów i wzmacniaczy smaku :) Chyba się skuszę, które danie polecić najbardziej?
zdecywoanie świderki ze szpinakiem (można dodać łososia - patrz przepis na opakowaniu). Daj znać jak smakowało a skład faktycznie ok :)
Próbowałam szpinaku ale nie dawałam łososia, bo akurat nie było w sklepie osiedlowym a już nie chciało mi się szukać :) Jako, że sama szpinaku doprawić dobrze nie umiem ten jest jak dla mnie rewelacyjny jako baza do sosu :) Chętnie się skuszę jeszcze na inne propzycje producenta :)
ale koniecznie spróbuj jeszcze z łososiem - rewelacja:)
Bardzo chętnie :) Chyba muszę zrobić zapas łososia przy najbliższej jakiejś promocji w sklepie :)
Bardzo chętnie :) Chyba muszę zrobić zapas łososia przy najbliższej
ja zawsze staram się mieć w lodówce, kupuję w lidlu albo w biedronce bo zawsze trochę taniej :)jakiejś promocji w sklepie :)
dokładnie, niestety szpinak może być często bardzo mdły, trzeba wiedzieć jak go przyrządzić
dokładnie, niestety szpinak może być często bardzo mdły, trzeba wiedzieć
Też miałam zawsze z tym problem :) Wypróbuj sobie wspomnianą wcześniej saszetkę, bardzo ułatwia sprawę doprawiania szpinaku, przynajmniej mi ułatwiła :)jak go przyrządzić
To co za cuda na kiju są w tej saszetce? Bo jeżeli tylko "naturalne zioła i przyprawy" to w czym tkwi sekret? Może wystarczy uzupełnić pojemniczki z przyprawami, wyjdzie smaczniej i zdrowiej, na dłuższą metę nawet taniej, a i satysfakcja większa, że pan/pani z laboratorium nie przyprawiała mi dziś obiadu.
...
makaron z podsmażoną cebulką do tego ser lazur albo inny pleśniowy i ser żółty....... makaron posypać tymi dodatkami i gotowe :) smacznego
Polecam mój przepis świderki możesz zastąpić nitkami
http://wielkiezarcie.com/recipe95960.html
o, super ;) może i ja się skuszę ; ]
Przed chwilą w programie "Pytanie na śniadanie" pan kucharz zrobił bardzo proste i napewno smaczne danie.Makaron ugotowany "all dente" włożyć do garnka,do tego miąższ ze świeżo przetarych pomidorów (na razie jeszcze nie są zbyt dojrzałe,wypróbuję z gęstym przecierem),utrzeć z serkiem mascarpone i dwiema łyżkami sosu sojowego.Włożyć do makaronu i chwilę poddusić.Do tego-opcjonalnie,szpinak.Na dziś planuję coś innego,ale kto wie,jutro moze wypróbuję.
Ja tam szpinaku nie lubię nigdy go nie jadłam ale sama nazwa szpinak mnie odpycha może macie jakięs inne p[przepisy ten powyżej brzmi świetnie ale szpiank chyba nie przejdzie no chyab że czyms go zastąpie
Becia-gniewaj się,czy nie,ale przytoczę autentyczną wymianę zdań-między mną,a moją ciocią,czy babcią,jak tam zwał (siostra mojej babci).
"Dlaczego ciocia nie je chleba z miodem?A...bo nie lubię miodu.A jadła ciocia?Nie,bo nie lubię To skąd ciocia wie,że nie lubi"
Przysięgam,że nie zmyślone.
Becia...proponuję,żebyś spróbowała
Hmmm,Becia.No,nie wiem,czy jesteś kimś z zewnątrz,czy postacią stworzoną dla WŻ