Forum

Kuchenne porady

nadmiar makaronu

  • Autor: Piper Data: 2013-05-20 22:29:50

    Tak wlasnie sie narobilo ze cala paczka makaronu nitki sypnela mi sie do garnka czyli mam tego cala gore. Nie wiem co z niego zrobic , a wyrzucic szkoda. Dzisiaj byla pomidorowa i co dalej???

  • Autor: as Data: 2013-05-20 22:33:45

    makaron z sosem mięsnym

    Jak nie przejecie teraz makaronu to możesz zamrozić odpowiednią porcję.

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-05-20 22:45:24

    Makaron z truskawkami mrożonymi bo świeże jeszcze drogie Makaron z kiełaską cebulka pieczerkami może byś z serem żółtym jeszcze. Przyprawić do smaku dodać trochę keczupu lub przecieru pomidorowego i gotowe

  • Autor: Tercia Data: 2013-05-20 23:35:00

    brokuły, jakaś wędlina ( u mnie frankfurterki), sos beszamelowy...mniam

    http://wielkiezarcie.com/recipe54879.html

  • Autor: gosiekb Data: 2013-05-21 02:58:31

    U mnie lubimy taki makaron omaszczony maselkiem z serem bialym ( scieram na tarce na duzych oczkach ) i cukrem, albo z truskawkami.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-05-21 06:53:04

    ja bym zamroziła, bo nitki chyba niezbyt nadają się do innego wykorzystania /wg mnie/, chyba że nitki są grube, a nie takie rosołowe

  • Autor: gosiekb Data: 2013-05-21 17:25:39

    Moim dziewczynkom to nie przeszkadza, bardzo lubia taki makaron a mi w ten sposob nic sie nie marnuje :).

  • Autor: mggi63 Data: 2013-05-21 07:24:19

    Zrób zapiekankę jest pyszna:     http://wielkiezarcie.com/recipe31295.html

  • Autor: asieksza Data: 2013-05-21 07:51:01

    U mnie wczoraj na obiadek spagetti a na kolacyjkę makaron z twarogiem i cukrem.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-05-21 08:48:48

    Ja jestem makaronowa i mogę jeść rano,południe i wieczór

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-21 08:51:00

    Tu masz wszystko: http://wielkiezarcie.com/recipe63188.html

  • Autor: Piper Data: 2013-05-21 22:20:40

    zrobilam dzisiaj makaron z sosem i miesem. Nigdy czegos takiego nie jadlam. Pyszne! Teraz zastanawiam sie co zrobie jutro z pozostalym...

    Dziekuje za wszystkie sugestie

  • Autor: as Data: 2013-05-21 22:25:52

    może makaron z serem lub makaron z dżemem? 

    O Przypomniał mi się taki przepis: cebulę usmażyć lekko na maśle. Dodać ugotowany makaron. Wbić jajo. Dodać starty ser. Posolić.Ewentualnie doprawić do smaku. Mieszać aż jajo się zetnie,a ser rozpuści

  • Autor: balbisia19 Data: 2013-05-22 08:30:20

    Pycha, czasem tez tak robie

  • Autor: piszczalka Data: 2013-05-22 10:17:56

    U mnie maz uwielbia jajecznice z makaronem, ew + jakies dodatki

  • Autor: kiki1101 Data: 2013-05-25 23:30:06

    U mnie maz uwielbia jajecznice z makaronem, ew + jakies dodatki

    takie jajka zapieczone z makaronem i chrupiace wprost uwielbiam

  • Autor: sweet&tasty Data: 2013-05-22 22:58:05

    Zapiekanka z makaronem: kiełbaska, ew. parówki, jakieś warzywka, keczup czy co kto lubi ;) posypać żółtym serem i voila! :D

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-23 08:32:44

    Kiedyś dość często robiłam zapiekankę z makaronu-w małych mieczkach żaroodpornych,takich na jedną porcję.Makaron wymieszać z przecierem pomidorowym,przyprawić do smaku.Wbić na wierzch jajko i posypać startym serem.proste i smaczne.Lubię też makaron z białym serem-zapiekany lub zasmażony na patelni,z cukrem.Robię też (tyle,że najczęściej wstążki) makaron ze szpinakiem,do tego słodka śmietanka,ser gorgonzola,suszone pomidory i oliwki.Zamiast gorgonzoli można dać ser żółty.

  • Autor: sweet&tasty Data: 2013-05-23 21:03:29

    Kiedyś dość często robiłam zapiekankę z makaronu-w małych mieczkach
    żaroodpornych,takich na jedną porcję.Makaron wymieszać z przecierem
    pomidorowym,przyprawić do smaku.Wbić na wierzch jajko i posypać startym
    serem.proste i smaczne.Lubię też makaron z białym serem-zapiekany lub
    zasmażony na patelni,z cukrem.Robię też (tyle,że najczęściej wstążki)
    makaron ze szpinakiem,do tego słodka śmietanka,ser gorgonzola,suszone
    pomidory i oliwki.Zamiast gorgonzoli można dać ser żółty.

    o, a w takiej wersji jeszcze nie robiłam :) Brzmi pysznie :)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-24 08:12:56

    Jest naprawdę pyszny,do tego łatwo i szybko się go robi.Nie zamieszczałam tego przepisu,bo nie jest mój.Znalazłam go kiedyś w czasopiśmie "Świat Kobiety".Praktycznie,zanim makaron się ugotuje,zdąży się zrobić resztę.Jedna istotna zasada-po odcedzeniu makaronu nie przelewać go wodą,włożyć do sosu i jeszcze potrzymać na malutkim ogniu ze 2 minuty.Naprawdę polecam.

  • Autor: sweet&tasty Data: 2013-05-25 00:20:29

    Chętnie spróbuję :)

    A przy nadmiarze makaronu zawsze można poeksperymentować z jakimiś daniami makaronowymi :)

    Proponuję zrobić sos pieczarkowy z papryką do tego :)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-25 09:29:03

    Zapomniałam napisać,że dodaję do sosu 1-2 ząbki czosnku.wcale go nie czuć,ale podkreśla smak.Gorgonzoli nie daje dużo-maksymalnie polowę "trójkąta".Za pierwszym razem zrobiłam z 1/5 kg makaronu i dwóch opakowań mrożonego szpinaku.Ojej,w trzy osoby ledwo zjedliśmy przez dwa dni,tak dużo tego było.Jejku,chyba mam sklerozę,przeciez jeszcze ser feta.W oryginale podawali,aby wkroić ją w kostkach do sosu,ale ja podaję osobno i każdy dodaje,ile chce.

  • Autor: margaretka85 Data: 2013-05-25 16:27:34

    Chętnie spróbuję :) A przy nadmiarze makaronu zawsze można
    poeksperymentować z jakimiś daniami makaronowymi :) Proponuję zrobić sos
    pieczarkowy z papryką do tego :)

    Makarony mają właśnie to do siebie że zawszemożna z nich cośwymyślić, zrobić przegląd lodówkii zawsze się coś znajdzie. Ja czasami korzystam też z makarnowych gotowców - jak potrzebuje obiad na szybko, dodaje wtedy coś od siebie żeby nie było nudnie i obiad w 15 min gotowy :)

  • Autor: sweet&tasty Data: 2013-05-25 22:30:43

    A z czego korzystasz najczęściej?

  • Autor: margaretka85 Data: 2013-05-26 20:45:45

    to zależy na co mam ochotę - ostatnio królują u mnie makarony i najczęściej to chyba z Lubelli - szybko z patelni, takie dość nowe - fajna sprawa bo można sobie urozmaicać dodatkami a samą saszetkę traktować jako bazę :)

  • Autor: sweet&tasty Data: 2013-05-26 22:40:47

    A przyglądałam się temu w sklepie. I nawet skład wydawał się spoko, bo nie było konserwantów i wzmacniaczy smaku :) Chyba się skuszę, które danie polecić najbardziej?

  • Autor: margaretka85 Data: 2013-05-28 17:56:21

    zdecywoanie świderki ze szpinakiem (można dodać łososia - patrz przepis na opakowaniu). Daj znać jak smakowało a skład faktycznie ok :)

  • Autor: sweet&tasty Data: 2013-06-01 16:57:35

    Próbowałam szpinaku ale nie dawałam łososia, bo akurat nie było w sklepie osiedlowym a już nie chciało mi się szukać :) Jako, że sama szpinaku doprawić dobrze nie umiem ten jest jak dla mnie rewelacyjny jako baza do sosu :) Chętnie się skuszę jeszcze na inne propzycje producenta :)

  • Autor: margaretka85 Data: 2013-06-02 16:35:19

    ale koniecznie spróbuj jeszcze z łososiem - rewelacja:)

  • Autor: sweet&tasty Data: 2013-06-02 20:34:14

    Bardzo chętnie :) Chyba muszę zrobić zapas łososia przy najbliższej jakiejś promocji w sklepie :)

  • Autor: margaretka85 Data: 2013-06-04 19:44:27

    Bardzo chętnie :) Chyba muszę zrobić zapas łososia przy najbliższej
    jakiejś promocji w sklepie :)

    ja zawsze staram się mieć w lodówce, kupuję w lidlu albo w biedronce bo zawsze trochę taniej :)

  • Autor: dorot_ka Data: 2013-06-04 14:32:56

    dokładnie, niestety szpinak może być często bardzo mdły, trzeba wiedzieć jak go przyrządzić

  • Autor: sweet&tasty Data: 2013-06-04 16:20:29

    dokładnie, niestety szpinak może być często bardzo mdły, trzeba wiedzieć
    jak go przyrządzić

    Też miałam zawsze z tym problem :) Wypróbuj sobie wspomnianą wcześniej saszetkę, bardzo ułatwia sprawę doprawiania szpinaku, przynajmniej mi ułatwiła :)

  • Autor: Bahati Data: 2013-06-04 16:24:45

    To co za cuda na kiju są w tej saszetce? Bo jeżeli tylko "naturalne zioła i przyprawy" to w czym tkwi sekret? Może wystarczy uzupełnić pojemniczki z przyprawami, wyjdzie smaczniej i zdrowiej, na dłuższą metę nawet taniej, a i satysfakcja większa, że pan/pani z laboratorium  nie przyprawiała mi dziś obiadu.

  • Autor: heiworth Data: 2013-06-04 16:35:19

    ...

  • Autor: stillnox Data: 2013-05-24 18:36:31

    makaron z podsmażoną cebulką do tego ser lazur albo inny pleśniowy i ser żółty....... makaron posypać tymi dodatkami i gotowe :) smacznego

  • Autor: monia3 Data: 2013-05-24 19:40:44

    Polecam mój przepis świderki możesz zastąpić nitkami

    http://wielkiezarcie.com/recipe95960.html

  • Autor: dorot_ka Data: 2013-06-04 14:34:55

    o, super ;) może i ja się skuszę ; ]

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-28 10:17:36

    Przed chwilą w programie "Pytanie na śniadanie" pan kucharz zrobił bardzo proste i napewno smaczne danie.Makaron ugotowany "all dente" włożyć do garnka,do tego miąższ ze świeżo przetarych pomidorów (na razie jeszcze nie są zbyt dojrzałe,wypróbuję z gęstym przecierem),utrzeć z serkiem mascarpone i dwiema łyżkami sosu sojowego.Włożyć do makaronu i chwilę poddusić.Do tego-opcjonalnie,szpinak.Na dziś planuję coś innego,ale kto wie,jutro moze wypróbuję.

  • Autor: Becia_:) Data: 2013-06-04 20:55:02

    Ja tam szpinaku nie lubię nigdy go nie jadłam ale sama nazwa szpinak mnie odpycha może macie jakięs inne p[przepisy ten powyżej brzmi świetnie ale szpiank chyba nie przejdzie no chyab że czyms go zastąpie

  • Autor: jolka60 Data: 2013-06-08 15:13:32

    Becia-gniewaj się,czy nie,ale przytoczę autentyczną wymianę zdań-między mną,a moją ciocią,czy babcią,jak tam zwał (siostra mojej babci).

    "Dlaczego ciocia nie je chleba z miodem?A...bo nie lubię miodu.A jadła ciocia?Nie,bo nie lubię To skąd ciocia wie,że nie lubi"

    Przysięgam,że nie zmyślone.

    Becia...proponuję,żebyś spróbowała

  • Autor: jolka60 Data: 2013-06-08 15:25:17

    Hmmm,Becia.No,nie wiem,czy jesteś kimś z zewnątrz,czy postacią stworzoną dla WŻ

Przejdź do pełnej wersji serwisu