Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pogoda - żalę się

• Autor: abidiasz Data: 2013-05-28 12:56:10

No muszę się wyżalić. Najpierw długa i up...dliwa zima, pierwsze rośliny w ogródku zasadziłam dopiero na początku maja. Potem przyszedł grad - zniszczył i posiekał wszystko, kwiaty, truskawki, maliny, borówki, koper, sałatę, uszkodził szklarenkę - słowem, wszystko. Pomidory dosłownie w drobny mak. Pięknie zapowiadały mi się zwłaszcza wiśnie, porzeczki i agrest - zostało bardzo niewiele. A teraz leje już piąty dzień i wieje niemiłosiernie, co nie zniszczył grad zgnije i połamie się. Moja ukochana karagana szczepiona na pniu, którą dostałam od męża na rocznicę ślubu połamana na amen. No płakać mi się chce, tyle pracy już włożyłam w ogród, a tu wszystko trzeba od początku

• Autor: JolaFi Data: 2013-05-28 13:09:34

Bardzo Ci współczuję

A podobno mamy globalne ocieplenie

• Autor: Dorotaxx Data: 2013-05-28 14:29:13

A podobno mamy globalne ocieplenie

właśnie przez globalne ocieplenie mamy taką a nie inną pogodę

http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/naukowcy-twierdza-ze-dluga-zima-efekt-globalnego-ocieplenia

• Autor: kasiachodziez Data: 2013-05-28 13:12:35

U mnie padało przez ponad 4tyg.w ogrodzie stoi woda i jakby to było mój dom to bym się zajęła hodowlą kaczek.

Przykro mi tyle włożonej pracy i tyle pieniędzy ah szkoda słów.

• Autor: jolka60 Data: 2013-05-28 13:36:47

U mnie też kiepsko.Leje i leje.Cos tam posadziliśmy,ale co z tego będzie?Na pewno ta długa zima i kiepska wiosna odbije sie na cenach warzyw,i nie tylko.

• Autor: agacia3323 Data: 2013-05-28 14:24:23

Bardzo ale to bardzo Ci współczuje,u nas nie lepiej ,ogród posiałam w połowie maja,coś tam powschodziło,ale taka marnota,leje wieje i ptaszki mi wydziubały selery,kapustę i pomidory gruntowenie chce mi się wogóle wchodzić do ogródka............żaaaaaaal

• Autor: jolka60 Data: 2013-05-28 14:54:57

Mnie również.

• Autor: .Lorelai Data: 2013-05-28 14:58:18

bardzo mi przykro,współczuję z całego serca-bo kocham ogrody i roślinki...a swoje to zawsze jeszcze bardziej wyjątkowe-człowiek chucha i dmucha i jest niesamowicie dumny gdy praca przynosi efekty,a jak cudownie wypoczywa się wśród roślin....Szkoda gadać-pogoda wstrętna i nie tylko roślinność cierpi ,zwierzęta, ludzie też, szczególnie meteopaci,do których niestety i ja należę

przesyłam serdeczne uściski i mam nadzieję,że ciepełko wkrótce powróci-i oby na długo,aż do zimy;)

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-05-28 18:20:36

Nie majowy ten maj. Zimni ogrodnicy się chyba rozmnożyli. Tak to już z ogrodami jest . Też kilka razy było mi smutno jak przyjechałam na dzialkę i zobaczyłam, zniszczone przez aurę rośliny

• Autor: abidiasz Data: 2013-05-28 18:44:57

No, właśnie,żal serce ściska, ja w tym roku wyjatkowo dużo posadziłam zachęcona przez przyjaciółki. I tak pięknie mi wszystko powschodziło, nawet winorośl, która przez dwa lata nie bardzo chciała rosnąć ruszyła z kopyta. Zasadziłam też sztobry ligustru na żywopłot, przyjęły się, wypuściły listki a tu grad poprzewracał wszystko, od nowa muszę sadzić. Ja to z takich co to nawet samosiejek im szkoda, dlatego serce boli...

• Autor: pa1982 Data: 2013-05-28 19:27:34

ja też nie mogę patrzeć na mój ogródek,roślinki ładnie powschodziły ale od kiedy nie ma słońca wszystko stoi w miejscu a przecież to wlaśnie słońca i wody potrzebują rośliny najwięcej.codziennie oglądam prognozy pogody na wszystkich możliwych programach ale poprawy ani widu ani słychu,ma być cieplej ale dalej ma padać,no cóż pozostaje czekać na lepszą pogodę

• Autor: bahus Data: 2013-05-28 20:59:07

A to ciekawe bo u nas w Poznaniu pełnia lata. Piękne słońce, ciepło i przyjemnie...deszczu od dawna nie było.

PS. Wczoraj na działce zebrałem pierwsze truskawki.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-05-29 00:28:28

U nas padało 3 dni, ale po południu się wypogodziło, całe szczęście że truskawki nie zgniły, jak pogoda dopisze, to bedziemy swoje jeść:)

• Autor: abidiasz Data: 2013-05-29 09:20:34

To fajnie macie, moje truskawki też pięknie się zapowiadały,ale grad je wysiekł, może coś tam i urośnie, się zobaczy. Dziś już słoneczko, wyszłam trochę popatrzeć, trawisko urosło, do koszenia,ale po przebytej infekcji wirusowej jeszcze nie mam siły. Z pocieszających rzeczy - rdest Auberta, który z uporem maniaka do tej pory nie chciał mi się, łobuz, przyjąć, teraz chyba ruszył. A dostałam pocztą taką sadzonkę, że żal było patrzeć. No i niespodzianka...

• Autor: lady_kate Data: 2013-05-31 12:31:54

Wspolczuje ci z powodu tych roslin:/ Tyle pracy na marne!:/ Ja tez mam dosyc tej pogody!! Ciagle leje albo wieje i ten deszcz!!!:/ Gdzie ta wiosna ja sie pytam?? albo niech juz przyjdzie lato!!!!!!!:P

Przejdź do pełnej wersji serwisu