Forum

Kuchenne porady

Chrzanowe roladki

  • Autor: Tadzinek Data: 2013-06-04 10:36:23

    Kochani, przed Świętami Wielkanocnymi kupiłem w pobliskim sklepie zalane galaretą roladki z chrzanu zawinięte w szynkę. Był to bardzo smaczny dodatek do chleba. Obecnie w sklepie brak tego przysmaku a pani sprzedawczyni pocieszyła mnie że już przed następnymi świętami napewno będzie. Jest to w sumie proste do zrobienia, zawinąć chrzan w szynkę, ułożyć kilka takich roladek w foremce i zalać wszystko galaretą. Problem jest z chrzanem, w smaku był on tylko lekko chrzanowy, o zwartej konsystencji, tak że przy krojeniu w sklepie maszyną na plastry całej galarety chrzan się nie rozpadał. Może ktoś wie jak go należy przygotować. Pozdrawiam.

  • Autor: heiworth Data: 2013-06-04 10:57:50

    Ja do takich roladek mieszam chrzan z ugotowanymi jajkami + trochę majonezu i przyprawy ...

    Ale moje roladki na pewno nie da się pokroić na krajalnicy ...

    Pozdrawiam.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-06-04 11:01:01

    Myślę, że można spróbować połaczyć chrzan ze słoika z serkiem kanapkowym, utrzeć puszystą masę, posmarować nią plastry szynki np konserwowej, zwinąć, ułożyc w keksówce i zalać tężejąca galaretą-żelatyna w mniejszej ilosci płynu-tak żeby galareta była bardziej zwarta i mozna było ją kroić. Idealnie to samo raczej nie wyjdzie ale myślę że smak będzie podobny:)

  • Autor: matani Data: 2013-06-04 11:21:38

    Taka była też moja myśl :) W moim sklepie wygląda to właśnie jak serek.

  • Autor: agness Data: 2013-06-04 11:40:59

    Robiłam tak -serek naturalny np.almette,słoiczek chrzanu(wycisnac przez gaze nadmiar soku)i do farszu sypnełam na oko żelatyne(gdzies łyzeczke)wszystko ładnie sie trzymalo w szynce.

  • Autor: ulla* Data: 2013-06-04 12:09:17

    Taki przysmak jak opisujesz,jest u nas w jednej z sieci sklepów non-stop, kiedyś dla spróbowania kupiłam kilka plastrów,smaczne to-to. Dobry masz pomysł wypróbować samemu w domu zrobić. Jak będę w sklepie to kupię na wzór ... Do masy przydałaby się jakaś żelatyna,może serek...

  • Autor: pavett Data: 2013-06-04 15:30:06

    Robię wg tego przepisu Kluko i są bardzo fajne, zalewałam tez galaretą, tylko ja zamiast napełniac szprycą smaruję szynkę serkiem i zwijam. Użwam serka Delikate z Biedronki.

    http://wielkiezarcie.com/recipe37990.html

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-06-04 15:56:25

    my robimy tak:

    10 plastrów szynki gotowanej lub konserwowej
    1/2 l rosołu /może być z kostki/
    żelatyna – ilość odpowiednia na 1/2 płynu
    farsz – składniki podane są w przybliżeniu

    farsz I
    25 dkg sera białego
    2-3 kopiate łyżki chrzanu w occie
    sól, pieprz
    3 łyżki śmietany

    Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, doprawić do smaku /ma być ostre/

    farsz II
    20 dkg białego sera
    2-3 ugotowane jajka na twardo
    drobno pokrojony szczypiorek
    vegeta
    troszkę śmietany

    Ser zmiksować z odrobiną śmietany, dodać starte jaja oraz pozostałe składniki.

  • Autor: heiworth Data: 2013-06-04 16:34:02

    To ja robię obie Twoje wersje farszu w jednej mojej .....bo robię z jajek i chrzanu ...ale bez sera ....:)))))

  • Autor: ulla* Data: 2013-06-04 16:36:14

    Robię wg tego przepisu Kluko i są bardzo fajne, zalewałam tez galaretą,
    tylko ja zamiast napełniac szprycą smaruję szynkę serkiem i zwijam. Użwam
    serka Delikate z Biedronki. http://wielkiezarcie.com/recipe37990.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe37990.html aktywny

    To jest fajny przepis,ale takie roladki zamiast jedna przy drugiej na talerzu, to wg tej wędliny,co jest w sklepie, to musiałyby być jedna na drugiej w formie np.keksowej dwie,trzy warstwy i wtedy zalane galaretą, jak zastygnie-kroi się w plastry.

    Dopisano 13-06-04 16:53:39:

Przejdź do pełnej wersji serwisu