Kochani, przed Świętami Wielkanocnymi kupiłem w pobliskim sklepie zalane galaretą roladki z chrzanu zawinięte w szynkę. Był to bardzo smaczny dodatek do chleba. Obecnie w sklepie brak tego przysmaku a pani sprzedawczyni pocieszyła mnie że już przed następnymi świętami napewno będzie. Jest to w sumie proste do zrobienia, zawinąć chrzan w szynkę, ułożyć kilka takich roladek w foremce i zalać wszystko galaretą. Problem jest z chrzanem, w smaku był on tylko lekko chrzanowy, o zwartej konsystencji, tak że przy krojeniu w sklepie maszyną na plastry całej galarety chrzan się nie rozpadał. Może ktoś wie jak go należy przygotować. Pozdrawiam.
Myślę, że można spróbować połaczyć chrzan ze słoika z serkiem kanapkowym, utrzeć puszystą masę, posmarować nią plastry szynki np konserwowej, zwinąć, ułożyc w keksówce i zalać tężejąca galaretą-żelatyna w mniejszej ilosci płynu-tak żeby galareta była bardziej zwarta i mozna było ją kroić. Idealnie to samo raczej nie wyjdzie ale myślę że smak będzie podobny:)
Robiłam tak -serek naturalny np.almette,słoiczek chrzanu(wycisnac przez gaze nadmiar soku)i do farszu sypnełam na oko żelatyne(gdzies łyzeczke)wszystko ładnie sie trzymalo w szynce.
Taki przysmak jak opisujesz,jest u nas w jednej z sieci sklepów non-stop, kiedyś dla spróbowania kupiłam kilka plastrów,smaczne to-to. Dobry masz pomysł wypróbować samemu w domu zrobić. Jak będę w sklepie to kupię na wzór ... Do masy przydałaby się jakaś żelatyna,może serek...
Robię wg tego przepisu Kluko i są bardzo fajne, zalewałam tez galaretą, tylko ja zamiast napełniac szprycą smaruję szynkę serkiem i zwijam. Użwam serka Delikate z Biedronki.
10 plastrów szynki gotowanej lub konserwowej 1/2 l rosołu /może być z kostki/ żelatyna – ilość odpowiednia na 1/2 płynu farsz – składniki podane są w przybliżeniu
farsz I 25 dkg sera białego 2-3 kopiate łyżki chrzanu w occie sól, pieprz 3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, doprawić do smaku /ma być ostre/
farsz II 20 dkg białego sera 2-3 ugotowane jajka na twardo drobno pokrojony szczypiorek vegeta troszkę śmietany
Ser zmiksować z odrobiną śmietany, dodać starte jaja oraz pozostałe składniki.
Robię wg tego przepisu Kluko i są bardzo fajne, zalewałam tez galaretą, tylko ja zamiast napełniac szprycą smaruję szynkę serkiem i zwijam. Użwam serka Delikate z Biedronki. http://wielkiezarcie.com/recipe37990.html
To jest fajny przepis,ale takie roladki zamiast jedna przy drugiej na talerzu, to wg tej wędliny,co jest w sklepie, to musiałyby być jedna na drugiej w formie np.keksowej dwie,trzy warstwy i wtedy zalane galaretą, jak zastygnie-kroi się w plastry.
Kochani, przed Świętami Wielkanocnymi kupiłem w pobliskim sklepie zalane galaretą roladki z chrzanu zawinięte w szynkę. Był to bardzo smaczny dodatek do chleba. Obecnie w sklepie brak tego przysmaku a pani sprzedawczyni pocieszyła mnie że już przed następnymi świętami napewno będzie. Jest to w sumie proste do zrobienia, zawinąć chrzan w szynkę, ułożyć kilka takich roladek w foremce i zalać wszystko galaretą. Problem jest z chrzanem, w smaku był on tylko lekko chrzanowy, o zwartej konsystencji, tak że przy krojeniu w sklepie maszyną na plastry całej galarety chrzan się nie rozpadał. Może ktoś wie jak go należy przygotować. Pozdrawiam.
Ja do takich roladek mieszam chrzan z ugotowanymi jajkami + trochę majonezu i przyprawy ...
Ale moje roladki na pewno nie da się pokroić na krajalnicy ...
Pozdrawiam.
Myślę, że można spróbować połaczyć chrzan ze słoika z serkiem kanapkowym, utrzeć puszystą masę, posmarować nią plastry szynki np konserwowej, zwinąć, ułożyc w keksówce i zalać tężejąca galaretą-żelatyna w mniejszej ilosci płynu-tak żeby galareta była bardziej zwarta i mozna było ją kroić. Idealnie to samo raczej nie wyjdzie ale myślę że smak będzie podobny:)
Taka była też moja myśl :) W moim sklepie wygląda to właśnie jak serek.
Robiłam tak -serek naturalny np.almette,słoiczek chrzanu(wycisnac przez gaze nadmiar soku)i do farszu sypnełam na oko żelatyne(gdzies łyzeczke)wszystko ładnie sie trzymalo w szynce.
Taki przysmak jak opisujesz,jest u nas w jednej z sieci sklepów non-stop, kiedyś dla spróbowania kupiłam kilka plastrów,smaczne to-to. Dobry masz pomysł wypróbować samemu w domu zrobić. Jak będę w sklepie to kupię na wzór ... Do masy przydałaby się jakaś żelatyna,może serek...
Robię wg tego przepisu Kluko i są bardzo fajne, zalewałam tez galaretą, tylko ja zamiast napełniac szprycą smaruję szynkę serkiem i zwijam. Użwam serka Delikate z Biedronki.
http://wielkiezarcie.com/recipe37990.html
my robimy tak:
10 plastrów szynki gotowanej lub konserwowej
1/2 l rosołu /może być z kostki/
żelatyna – ilość odpowiednia na 1/2 płynu
farsz – składniki podane są w przybliżeniu
farsz I
25 dkg sera białego
2-3 kopiate łyżki chrzanu w occie
sól, pieprz
3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, doprawić do smaku /ma być ostre/
farsz II
20 dkg białego sera
2-3 ugotowane jajka na twardo
drobno pokrojony szczypiorek
vegeta
troszkę śmietany
Ser zmiksować z odrobiną śmietany, dodać starte jaja oraz pozostałe składniki.
To ja robię obie Twoje wersje farszu w jednej mojej .....bo robię z jajek i chrzanu ...ale bez sera ....:)))))
Robię wg tego przepisu Kluko i są bardzo fajne, zalewałam tez galaretą,
tylko ja zamiast napełniac szprycą smaruję szynkę serkiem i zwijam. Użwam
serka Delikate z Biedronki. http://wielkiezarcie.com/recipe37990.html
http://wielkiezarcie.com/recipe37990.html aktywny
To jest fajny przepis,ale takie roladki zamiast jedna przy drugiej na talerzu, to wg tej wędliny,co jest w sklepie, to musiałyby być jedna na drugiej w formie np.keksowej dwie,trzy warstwy i wtedy zalane galaretą, jak zastygnie-kroi się w plastry.
Dopisano 13-06-04 16:53:39: