Forum

Gawędy o jedzeniu

Nasze sposoby na mrożoną kawę

  • Autor: Wkn Data: 2013-06-05 08:40:11

    Choć o prawdziwe lat za oknem coraz trudniej, i słońca często ani widu ani słychu, jednak trzeba mieć nadzieję, że ciepłe dni do nas przywędrują choć na czas jakiś.

    Dzielmy się pomysłami na mrożoną kawę - odkrywajmy nowe przepisy, przypominajmy stare. Jakie macie sposoby, aby kawa na zimno smakowała najlepiej? Po jakie gatunki kawy i jakie lody sięgacie najchętniej? Czy parzycie kawę fusiatkę czy rozpuszczalną? A może z ekspresu? Linki do przepisów mile widziane!

    Moim zdaniem najpyszniejsza jest ta z ekspresu ciśnieniowego, ale nie pogardzę i z przelewowego. Uwielbiam kawę z dodatkiem domowego gęstego ajerkoniaku oraz lodową pikawę - z miodem i korzeniami - ponieważ często lenistwo bierze górę nad dobrymi chęciami - wiąż nie doczekał się zdjęcia, ale może w końcu je dorobimy i wstawię wraz z przepisem :)

  • Autor: inka21 Data: 2013-06-05 09:20:18

    kawa z ekspresu + wkładka alkoholowa : żołądkowa gorzka w słusznej dawce - rozgrzewająca na tę jesienną szarugę tej wiosny.

  • Autor: Wkn Data: 2013-06-05 09:32:21

    Aleś mnie zaskoczyła "mrożoną kawą" hihi :) Co racja to racja - zimno jakoś tej wiosny - ale trzeba mieć nadzieję na wyższe temperatury latem :)

    A słodzisz tę kawę z żołądkową?

  • Autor: kaszkaj Data: 2013-06-05 11:23:22

    Jeżeli kawa na zimno,to dla mnie tylko ta http://wielkiezarcie.com/recipe50899.html .

  • Autor: Wkn Data: 2013-06-05 11:30:03

    Też mam takie bzzzz bzzzzz - taraz wiem, do czego jeszcze oprócz spieniania mleka na zimno będę używać :D Dzięki za przypomnienie przepisu!

  • Autor: kaszkaj Data: 2013-06-05 11:45:15

    Bardzo proszę,na zdrówko .

  • Autor: megi65 Data: 2013-06-05 11:56:29

    Podstawiam ulubiony kubeczek , filiżankę , szklanicę cudnej urody pod dyszę od ekspressu ciśnieniowego . Wsypuję ziarna kawy ( heimbis ) o delikatnym posmaku czekolady i.... aromatyczny płyn wypełnia naczynko . Na kremową piankę kawy nasadzam jedną lub dwie kulki lodów burbone ))))

    Kawa z nutką czekolady uwieńczona dwoma górami lodu jest fanastyczna. Smakuje najlepiej jednak w temp. powyżej 25 C ...

  • Autor: domia Data: 2013-06-05 13:53:12

    Megi65, aż mi ślinka poleciała widząc oczyma wyobrażni Twoją kawusię z lodami. Leci w tv "smaczna" i ładna reklama kawy mrożonej w roli głownej z M.Różdżką. Oj, zachęca do takiej kawusi, zachęca, podobnie jak Ty słowami.

    Tylko pogoda zza oknem nie zachęca. Pada, zimno a ja mam nawet podpalone w piecu..))

  • Autor: 555 Data: 2013-06-08 22:58:01

    ja uwielbiam tak:

    wymieszać w shakerze 1/3 kubka kawy i 1/2 kubka bardzo zimnego mleka, przelać do kubka, zwieńczyć słuszną kulką lodów waniliowych (najlepsze z Lidla Eisstern Bourbon Vanilla)

  • Autor: Klementynka Data: 2013-11-21 22:12:30

    Jeśli chodzi o mrożoną, to najbardziej lubię z kawy rozpuszczalnej (wiem,że to dziwne, ale ma dla mnie jakiś delikatniejszy aromat). Blenduję mleko i kawę (można w blenderze, mikserze, czy jak ja w speedcooku) z odrobiną brązowego cukru. Oczywiście wszystko mocno schłodzone. Ważne żeby dodać brązowy cukier, a nie zwykły, bo nadaje ciekawszego posmaku. Czasami dodaję tez lody waniliowe. Na górę koniecznie bita śmietana!

  • Autor: Wkn Data: 2013-11-21 22:43:33

    No właśnie, może tajemnica smaku tkwi nie tyle w tej rozpuszczalnej kawie, co w cukrze, który ratuje jej smak :) Bardzo lubię brązowy cukier! Natomiast kawę rozpuszczalną już zdecydowanie mniej, choć zdarza mi się ją pić dość regularnie w pracy.

  • Autor: Alll Data: 2013-11-22 06:50:46

    Robię dokładnie taką samą tylko bez mleka.

    Na 200 ml kawy daję 3 gałki lodów waniliowych i 1 łyżeczkę brązowego cukru i tak jak pisałaś na to bitą śmietankę. Mam już ten przepis od 20 lat i zmieniłam tylko rodzaj cukru.

Przejdź do pełnej wersji serwisu