Jak tam u Was z cenami i smakiem truskawek? U nas kilogram kosztuje od 4,50 do około 7 zł/kg. Smak już mocno polski :)
Zastanawiam się, do ilu zł jeszcze zejdą z cen sprzxedawcy - w sensie, czy już rzucać się na kupowanie większej ilości i robienie dżemu, czy jeszcze poczekać.
To Wam zazdroszczę. Ja czekam na tańsze, chcę zrobić konfitury z truskawek. W zeszłym roku robiłam truskawki z białą czekoladą, z pieprzem i miętą. Wszystkim tak smakowały,jako pierwsze zostały pochłonięte przez rodzinkę. Czekam na słońce może wraz nim trochę potanieją :)
Właśnie dziś kupiłam sobie na poprawę humoru w ten "pogodny" dzień... u nas w osiedlowym sklepie cena 5,90 lekko są przejrzałe ale w miarę słodkie, choć to nie jest słodycz słonecznych dni hm
Ale kocham truskawki i arbuza a sezon jest taki krótki...
Jeszcze kilka dni temu były po 15zł/kg!! Dziś 8zł, ale bardzo przemieszane - tzn niedojrzałe, zielone jeszcze przy końcach, małe.. Więc nie kupiłam. W Piotrze i Pawle 10zł/kg.
Bardzo smakowity ten efekt. Nie wiem po ile u mnie na Warmii, ale dzisiaj widziałam u mnie w ogródku, że już, już za momencik u mnie będą czerwienieć truskawki, jedna jest już różowa
Co to to nie. Oczywiście powiedziałam że za granicą żyje się lepiej, ale nie powiedziałam że jedzenie jest lepsze. Akurat to jest ochydne. Nie ma dobrych truskawek, młodych ziemniaków też nie spotkałam, takich co to smakują jak polskie młode ziemniaczki. I wiele innych... Na szczęście są polskie sklepy i można się zaopatrywać w polską żywność
W środkowej PL (u mnie) ceny od 5,50 do 9 zł, dość słodkie - ale w radio już mówią że spadające deszcze zniszczyły zbiory i truskawki będą droższe :-( ...i sezon na nie taki krótki
Kupiłam śliczny koszyk truskawek i chciałam zrobić ciasto, które kiedyś tu widziałam :) Takie z masą budyniową i musm ale nie mogę nigdzie znaleźć tego przepisu :((( Może ktoś może mi pomoóc????
Truskawki lokalne są po 4 euro/kg. Słodkie, pachnące, jak u mojej Babci. :) Przetworów nie robię w tym roku, dżem bio kupię zimą, potrzebne będą ze 2 słoiki. :)
Też robię tak jak Ty, tylko jeszcze jak obcieką, to wykładam blat szafki ręcznikami papierowymi wysypuje i lekko rozgraniam i tak sobie leżą, aż sbedą suche, około 1 godz:)Potem w woreczki i do zamrażarki::)
Też robię tak jak Ty, tylko jeszcze jak obcieką, to wykładam blat szafki ręcznikami papierowymi wysypuje i lekko rozgraniam i tak sobie leżą, aż sbedą suche, około 1 godz:)Potem w woreczki i do zamrażarki::)
Robię to sporadycznie z racji braku miejsca ale zwykle tak: truskawki musza być świeże, jędrne i nie przejrzałe, przepłukuję na sitku, usuwam szypułki, rozsypuję na ręczniku papierowym żeby je osuszyć, układam płaską jedna warstwę i do zamrażarki, później zsypuję do woreczków. Tak samo mroziłam jagody. Ale ekspertem w tej dziedzinie nie jestem:)
Robię to sporadycznie z racji braku miejsca ale zwykle tak: truskawki musza być świeże, jędrne i nie przejrzałe, przepłukuję na sitku, usuwam szypułki, rozsypuję na ręczniku papierowym żeby je osuszyć, układam płaską jedna warstwę i do zamrażarki, później zsypuję do woreczków. Tak samo mroziłam jagody. Ale ekspertem w tej dziedzinie nie jestem:)
U nas jeszcze nie ma truskawek lokalnych oczywiscie, dopiero beda pod koniec tygodnia cena bez zmian jak co roku do zbierania za 1 lb - $1.75 lub gotowe do kupienia 1lb - $3.50
wybieramy sie na truskawki wkrotce zobaczymy jakie beda w smaku bo slonca brakuje w Chicago i okolicach
Dziś 6 zł w Warszawie ale na razie sobie odpuszczam bo to jedno wielkie błoto .Truskawki psują się po kilku h po zakupie :/ W zeszłym roku pomroziłam ze 20 kg na kompoty ,desery itd Teraz trzeba chyba poczekać na słoneczko i mieć nadzieję ,że w końcu pojawią się truskawki w dobrej jakości.....
Ja znalazłam bliźniaczkę twojej truskawki. Dzisiejszy mój zbiór truskawek zagospodarowany został w najprzyjemniejszy sposób z możliwych, czyli zjedzony
na jesień zminieły miejsce więc w tym roku za dużo nie będzie truskawek, ale zawsze coś żeby podjeść z krzaczka . Na wiosnę wszadzone zostało 300 krzaczków więć za rok powinno być ich dużo.
Zakupione przez Ciebie to suche, dorodne okazy i super cena. Chyba taniej już nie będzie, aczkolwiek kto to może wiedzieć :) U nas po 5 PLN oblepione piachem, trzeba myć ze sto razy, bo planuję truskawkowego ptysia...
U mnie to nie ma co na to liczyć - musiałabym pojechać na hurt albo za miasto na jakieś za przeproszeniem zadupie (bo na Kaszubach przy drodze, to jeszcze droższe za kilogram niż w Trójmieście).
U nas też po 5 zł - bardzo ładne - szkoda, że nie mam czasu zrobić dżemów - na razie tylko dwa słoiczki z niezjedzonych resztek ugotowałam - ale przydałoby się z 15, żeby starczyło do naleśników uwielbianych przez dzieciory.
Ja już nie kupuję - zapas dżemów truskawkowych do naleśników i do świeżego pszennego pieczywa siedzi w szafce, a obecne truskawki dostępne w sprzedaży mają coraz mniej smaku - dużo bardziej wolę delektować się olbrzymimi czereśniami, wiśniami pod każdą postacią, ciemnymi podłużnymi winogronami pestkowymi, morelami i zaczynającymi się pojawiać śliwkami deserowymi. O jagodach czekających wciąż w lesie nie muszę wspominać - kto nie zbiera ma do pojedzenia pyszne choć jak co roku diablo drogie borówki :)
Oj,nie pozwolę tak odejść truskawkom.Wprawdzie pełnia sezonu minęła,ale jeszcze są i to naprawdę smaczne.Na szczęście pogoda sprzyja.Wczoraj kupiłam 5 kg świeżutkich,rwanych tego samego dnia.Cena-7 zł/kg.Nie jest wygórowana,bo najtańsze były po 6.Pojawialy się i po 4,ale niestety,za dużo było odpadów.Ha,kupiłam również ładne,ukorzenione sadzonki.dzisiaj muszę je wysadzić i mam nadzieję cieszyć się owocami we wrześniu,jeśli słoneczko nas nie opuści.
To drogo,nawet bardzo.Hmmm,w poniedziałek pojawiły się np na giełdzie poznanskiej po 11 zł za koszyczek-2 kg.No,ale tam hurtem lub półhurtem.Ja mam nieco szczęścia,bo kupuję też niejako 'na doczepkę" do zakupu hurtowego.Na razie aktualne do końca miesiąca,pózniej jeszcze caly wrzesień.Może i u mnie też się zaczną?
U nas dziś chyba ostatni raz sezonowe truskaweczki, na ryneczku piękne czerowne i słodkie... cena 13 zł ale co tam........;) na śniadanie bułka z masłem i w plastry truskawki z odrobiną cukru MNIAM
Czytając Wasze opinie, że to koniec sezonu i że truskawki są już kwaśne, kupiłem dziś 2 kg w celu użycia ich na nalewkę (kwaśne na nalewkę nadają się najbardziej). Po spróbowaniu (już w domu) okazało się, że tak słodkich jeszcze w tym sezonie nie jedliśmy. Zostały przeznaczone na bieżącą konsumpcję, a na "nalewkowe" jeszcze trochę poczekam.
Jak tam u Was z cenami i smakiem truskawek? U nas kilogram kosztuje od 4,50 do około 7 zł/kg. Smak już mocno polski :)
Zastanawiam się, do ilu zł jeszcze zejdą z cen sprzxedawcy - w sensie, czy już rzucać się na kupowanie większej ilości i robienie dżemu, czy jeszcze poczekać.
Melduję że u nas po 8 zł za kg, smaczne, suchutkie;) Kupujemy na razie do jedzenia na bieżąco, na zaprawy poczekam ze dwa tygodnie;)
Makusia je niedaleko Ciebie ..:) ...u mnie też cały czas były po 8,- a dziś już kupowałam po 6,50,-
Makusia je niedaleko Ciebie ..:) ...u mnie też cały czas były po 8,- a
To jest nadzieja że też cena poleci w dół;)dziś już kupowałam po 6,50,-
U nas 1 kg, 5 złociszy:)
To gdzie we mieszkacie u mnie po 10 zł :(
Pod Warszawą mieszkam, województwo mazowieckie:) Wczoraj na targu łubianka 2 kg 10 zł.
To Wam zazdroszczę. Ja czekam na tańsze, chcę zrobić konfitury z truskawek. W zeszłym roku robiłam truskawki z białą czekoladą, z pieprzem i miętą. Wszystkim tak smakowały,jako pierwsze zostały pochłonięte przez rodzinkę. Czekam na słońce może wraz nim trochę potanieją :)
Czy mogła być wstawić ten przepis na konfiturkę ? Bardzo proszę :)
dodałam, ale jeszcze go nie widzę w dodanych nie wiem dlaczego hm
ja już dodałam do ulubionych :)
dziękuję za przepis
pozdrawiam
prosze bardzo :)
U mnie też 10 zł kilo
Kurka wodna, przeczytałam "po 1,5 złociszy".
Ooo... "W" znikęło
eee nie tylko "e" na " y"wskoczyło i udaje, że jest 'y", ale ciii bo się wyda
Właśnie dziś kupiłam sobie na poprawę humoru w ten "pogodny" dzień... u nas w osiedlowym sklepie cena 5,90 lekko są przejrzałe ale w miarę słodkie, choć to nie jest słodycz słonecznych dni hm
Ale kocham truskawki i arbuza a sezon jest taki krótki...
7zł/kg czerwoniutkie, pachnące, a kwaśne jak diabli! :)
Jeszcze kilka dni temu były po 15zł/kg!! Dziś 8zł, ale bardzo przemieszane - tzn niedojrzałe, zielone jeszcze przy końcach, małe.. Więc nie kupiłam. W Piotrze i Pawle 10zł/kg.
U '' Gruchy '' takimi truskawkami handlują ?
nie, na "manhattanie":P następne podejście do truskawek raczej za kilka dni bo mi dziś wystarczajaco mordkę nawykręcało:)
Ja dziś pierwszy raz kupiłam ,zapłaciłam po 9,50 zł za kg:(
W Chorzowie wielgaśne, średnio słodkie, mega soczyste i co ważne krajowe po 6,50 za kilo:)
Na północy cena różna od 6 zł do 4,50 zł , ale nie są słodkie
ja kupiłam po 12, ale taki nie nasz smak....
W Chorzowie wielgaśne, średnio słodkie, mega soczyste i co ważne krajowe
po 6,50 za kilo:)
Zabrze ma tego samego dostawcę!
Koszyk za 12 zł. Właśnie się opychamy.
Charzykowy 6,50 ale słodkie nie są :(
8 zł za 1kg bardzo smaczne
Cena bez zmian. Dziś kupiłam po 8zł za 1 kg. Olbrzymie, ładne i smaczne
Północ -OSIEK 10 zł. kg a to efekt zakupu
Bardzo smakowity ten efekt. Nie wiem po ile u mnie na Warmii, ale dzisiaj widziałam u mnie w ogródku, że już, już za momencik u mnie będą czerwienieć truskawki, jedna jest już różowa
Mniammm...
9 zł za kg
gliwice-6zł. za kilogram
w wielkopolsce pada ipoda i chyba predzej zgnija niz beda czerwone
A u mnie pod domkiem po 12 zł. :(
U mnie wczoraj po 10 zł, a dziś 9.80 zł.
U mnie czyli w Zielonej Górze od 10 do 13 za kg
Ale zjadłabym sobie takie soczyste, słodziutkie, przepyszne polskie truskaweczki
Monia,no co Ty, dopiero w innym wątku pisałaś że za granicą żyje się lepiejTo i truskawki mają zapewne lepsze:)
Co to to nie. Oczywiście powiedziałam że za granicą żyje się lepiej, ale nie powiedziałam że jedzenie jest lepsze. Akurat to jest ochydne. Nie ma dobrych truskawek, młodych ziemniaków też nie spotkałam, takich co to smakują jak polskie młode ziemniaczki. I wiele innych... Na szczęście są polskie sklepy i można się zaopatrywać w polską żywność
i zapomniałaś o najważniejszym nie ma naszego polskiego chleba :)
A właśnie że jest :P
W polskich sklepach z polskiej piekarni przywożą :) Nawet świeże bułeczki można dostać :)
Drogi jest?
99p
Takie z przedziałkiem też macie?
No takie jak w Polsce bułki są, z przedziałkiem na środku
Kiedyś kupiłam w Lidlu zagraniczne truskawki i były bardzo dobre:)
Dziś droższe...8,90/kg...bardzo duże, niezbyt dojrzałe, ale o dziwo bardzo aromatyczne i słodkie:)
W środkowej PL (u mnie) ceny od 5,50 do 9 zł, dość słodkie - ale w radio już mówią że spadające deszcze zniszczyły zbiory i truskawki będą droższe :-( ...i sezon na nie taki krótki
A w Małopolsce po 6,90 :(
Kupiłam śliczny koszyk truskawek i chciałam zrobić ciasto, które kiedyś tu widziałam :) Takie z masą budyniową i musm ale nie mogę nigdzie znaleźć tego przepisu :((( Może ktoś może mi pomoóc????
W Krakowie ceny od 6 do 9 zł
Truskawki niestety dobre nie są prze to,że brakuje słońca
jakieś takie kwaśne mi się trafiły, pewnie przez brak słońca ...
Zapupiłam dziś w swoim sklepie na "L" cukier żelujący. Teraz będe wyczekiwac spadku cen truskawek i słońca
U nas truskawki długo były po 27 zł za kilogram !!!!! Teraz kosztują około 10 zł. Zgroza
u mnie w Kobyłce od 7 zł do 8,50 zł kg , kupiłam dziś ale kwaśne jakieś :( idę zaraz robić konfiturę aggusi35
Z przykrością stwierdzam, że u nas zdrożały - kilogram za 7 zł.
U nas też zdrożały, 7 zł/kg.Jutro jadę na targ rano, moze tam będą tańsze, chętnie już bym trochę zamroziła.
Truskawki lokalne są po 4 euro/kg. Słodkie, pachnące, jak u mojej Babci. :) Przetworów nie robię w tym roku, dżem bio kupię zimą, potrzebne będą ze 2 słoiki. :)
W Krakowie dziś po 7-8 zł. A ja przy placu targowym kupiłam prosto z auta po 5.50 :) Piękne i nawet slodkie, choć zbłocone :) Ale u nas wciąż pada.
I ja dzisiaj przed praca pobieglam na targ po truskawki, u mnie po 6 - 9 zł
Może poczekaj jeszcze trochę. Wydaje mi się, że już za niedługo będą nasze polskie truskawy:)
A czy ceny spadną? No coż, miejmy nadzieję. Tak czy siak radziłabym jeszcze kilka dni zaczekać.
Pozdrawiam
Dopisano 13-07-03 11:53:28:
Może poczekaj jeszcze trochę. Wydaje mi się, że już za niedługo będą nasze polskie truskawy:)
A czy ceny spadną? No coż, miejmy nadzieję. Tak czy siak radziłabym jeszcze kilka dni zaczekać.
Pozdrawiam
u nas dziś słońce więc pewnie i truskawki ruszą.... dziś po 7zł/kg były koło mnie
Miłego dnia :-)
Dziś na targowisku, jak w każdą sobotę wszystko drożej-truskawki po 11zł/kg...niech je sobie w tyłek wsadzą! :P
Dziewczyny , zwracam się do Was z prośbą o podpowiedź- jak mrozicie truskaweczki ?
Ja po prostu płuczę truskawki, obieram z szypułek, czekam aż się osączą a potem pakuję w woreczki i do zamrażarki. I już :)
Ja po prostu płuczę truskawki, obieram z szypułek, czekam aż się osączą
dzięki za odpowiedź :)a potem pakuję w woreczki i do zamrażarki. I już :)
Też robię tak jak Ty, tylko jeszcze jak obcieką, to wykładam blat
dziękuje za podpowiedź :)szafki ręcznikami papierowymi wysypuje i lekko rozgraniam i tak sobie leżą,
aż sbedą suche, około 1 godz:)Potem w woreczki i do zamrażarki::)
Robię to sporadycznie z racji braku miejsca ale zwykle tak: truskawki musza
dziękuje za podpowiedź :)być świeże, jędrne i nie przejrzałe, przepłukuję na sitku, usuwam
szypułki, rozsypuję na ręczniku papierowym żeby je osuszyć, układam
płaską jedna warstwę i do zamrażarki, później zsypuję do
woreczków. Tak samo mroziłam jagody. Ale ekspertem w tej dziedzinie
nie jestem:)
Robię to sporadycznie z racji braku miejsca ale zwykle tak: truskawki musza
Robię identycznie;)być świeże, jędrne i nie przejrzałe, przepłukuję na sitku, usuwam
szypułki, rozsypuję na ręczniku papierowym żeby je osuszyć, układam
płaską jedna warstwę i do zamrażarki, później zsypuję do
woreczków. Tak samo mroziłam jagody. Ale ekspertem w tej dziedzinie
nie jestem:)
W Łodzi można kupiś od 5 do 7 zł. Ładnie pachną ale za słodkie nie są, natomiast są wodniste.
Dziś kupiłem na osiedlowym ryneczku 8 zł za kg.
U nas dziś po 7 zł huraaa jak dobrze pójdzie to w kolejny weekend będę robić konfitury:)
Dzisiaj 7 zł, więc ciut w dół:)
Wczoraj kupiłam w Biskupcu po 6 zł za kg, dzisiaj będą naleśniki
W Bielsku Podlaskim też kupowałam po 6 zł za kg. W moim ogródku nadal są tylko zielone.
dolnośląskie-wczoraj płaciłam po 9zł/kg...w zeszłym tygodniu były po 15zł/kg
U mnie już zaczynaja sie rumienić, bo Warmia chyba ostatnio jedną z cieplejszych krain, pierwsze juz pożarte zostały.
Dzisiaj 6 zł , kawałek dalej 4,50 za kg, pomroziłam trochę:))
A u mnie cena się chyba zamroziła - jak było 7 zł, tak w kółko 7 zł :)
A u mnie cena się chyba zamroziła - jak było 7 zł, tak w kółko 7
Przyjdą i do Was roztopy:)zł :)
Zawiercie - dziś na ryneczku cena 4,50 ładne ale mało słodkie, jogurt jednak był pycha
U nas jeszcze nie ma truskawek lokalnych oczywiscie, dopiero beda pod koniec tygodnia cena bez zmian jak co roku do zbierania za 1 lb - $1.75 lub gotowe do kupienia 1lb - $3.50
wybieramy sie na truskawki wkrotce zobaczymy jakie beda w smaku bo slonca brakuje w Chicago i okolicach
Dziś 6 zł w Warszawie ale na razie sobie odpuszczam bo to jedno wielkie błoto .Truskawki psują się po kilku h po zakupie :/ W zeszłym roku pomroziłam ze 20 kg na kompoty ,desery itd Teraz trzeba chyba poczekać na słoneczko i mieć nadzieję ,że w końcu pojawią się truskawki w dobrej jakości.....
Nie wiem po ile są bo widziałam cenę tylko w jednym sklepie. Dziś kupiłam po 4,9zł za 1 kg. Ładne, aromatyczne ale lekko kwaśne
Poznań - 8 zł/kg. Dosyć smaczne.
Dziś udało mi sie kupić po 4 zł za kg - najlepsze jakie w do tej pory jadłam w tym roku :)
u mnie kg po 6,80 zł :(
u mnie dziś już po 5 zł/kg były :-)
Dzisiaj po 6 godz, poszłam pod Biedronkę i kupiłam prosto z samochodu, po 4,50 za kilogram :)
Na ryneczku osiedlowym nadal po 8 zł. :(
Poznań, os. Zwycięstwa - 6 zł/kg :)
Dzisiejszej sklepowej ceny nie znam, ale za to we własnym ogródku znalazłam taki okaz
Ja znalazłam bliźniaczkę twojej truskawki. Dzisiejszy mój zbiór truskawek zagospodarowany został w najprzyjemniejszy sposób z możliwych, czyli zjedzony
jak kwiatek :) świetna!
na jesień zminieły miejsce więc w tym roku za dużo nie będzie truskawek, ale zawsze coś żeby podjeść z krzaczka . Na wiosnę wszadzone zostało 300 krzaczków więć za rok powinno być ich dużo.
U mnie też się już pokazują, ostatnia ulewa i grad, trochę je zmaltretowały.:(
teraz pozostaje czekać jak będą czerwone i zajadać się :)
W moim " ulubionym" sklepie były dziś po 4 zł.
Jestem jednak szczęśliwą posiadaczką sporego zagonka, z którego wczoraj zebrałam 5 kg na przetwory.
O konsumpcji nie wspomnę .
Dziś kupiłem pod Poznaniem po 3 zł za kg. ale musiałem sam sobie urwać...
A co sobie musiałeś urwać, żeby Ci taniej sprzedali?
...brodę?
...rwałeś, czy włosy z głowy?
A co sobie musiałeś urwać, żeby Ci taniej sprzedali? ...brodę?
...rwałeś, czy włosy z głowy?
Ale truskawki też
Kupiłam dzisiaj pod Biedronką z samochodu, po 8 zł za łubiankę 4 zł /kg
Zakupione przez Ciebie to suche, dorodne okazy i super cena. Chyba taniej już nie będzie, aczkolwiek kto to może wiedzieć :) U nas po 5 PLN oblepione piachem, trzeba myć ze sto razy, bo planuję truskawkowego ptysia...
U mnie kilogram po 6 zł, ale wielgachne i przepyyyyszne!
Ja jeszcze liczę że jak pogoda dopisze, że będą po 6 zł za łubiankę:)
U mnie to nie ma co na to liczyć - musiałabym pojechać na hurt albo za miasto na jakieś za przeproszeniem zadupie (bo na Kaszubach przy drodze, to jeszcze droższe za kilogram niż w Trójmieście).
Dziś kupiem truskawki po 3.80 zł za kilogram (duży sklep na osiedlu). Natomiast pod sklepem sprzedawali po 5 zł.
Ano właśnie - u nas króluje podobna zasada :D Przy czym nie zawsze sprawdza się założenie, że te droższe przed sklepem są ładniejsze i smaczniejsze :)
4,50/kg... niestety część juz zgniłych:(
U mnie prawie cały czas po 8,- za kilogram....
5zł/kg
U nas też po 5 zł - bardzo ładne - szkoda, że nie mam czasu zrobić dżemów - na razie tylko dwa słoiczki z niezjedzonych resztek ugotowałam - ale przydałoby się z 15, żeby starczyło do naleśników uwielbianych przez dzieciory.
Dzisiaj zebrałam u siebie na działce:)
3,50 za /1 kg pod Biedronką dzisiaj, ale kupiłam , bo były drobne i kwaśne jak diabli.
Dopisano 13-06-18 9:39:15:
Miało być że nie kupiłam:)Mamo Różyczki, lubisz drobne i kwaśne jak diabli?
Miało być że nie kupiłam:)))
Wiem, wiem. Wczoraj zebrałam 17 kg truskawek i takie prosto z pola, piękne, duże i słodkie sprzedałam po 4 zł za kg
U nas drogie truskawki po 6zł.
Czekam na swoje ,ale moja plantacja będzie dawała owoce w sierpniu jeszcze troszkę teraz musze kupować ale cena wysoka.Też bym sprzedała, bo jak taką ilość przerobić :) Swoją drogą - tyćku zazdroszczę kupującym :)
Hihi, uśmiałam się na koniec dnia
Na zielonym rynku po 6 zł za 1 kg. W jednym miejscu widziałam po 5zł
Na rynku i w miescie po 3 zł za kg.
Już dawno nie było takiej ceny.
Znaczy się - urodzaj.
Wkoncu i u nas zawitaly swiezutkie prosto z krzaczka truskawki
Wczoraj kupiłam po 3,50 / kg, zaprawiłam 10 kg. Ludzie u których je kupowałam zerwali wczoraj ponoc ponad tone wiec chyba rzeczywiscie urodzaj
5 zł za 1kg
Na koniec sezonu po... 6.50zł, brzydkie, "ciemne'' jakieś, deszcz zrobił swoje...
U mnie deszczu nie ma, a są po 7 zł a 1 kg
Dziś kupiłam po 4,50 za kg. Na rynku.
Odświeżam wątek z ciekawości, jak drożeją truskawki w różnych regionach Polski - w Trójmieście już po 8,5 zł
Poznań - 7,50 za kilogram.
Poznań...ryneczek na Osiedlu Bol. Chrobrego - 7 zł.
przed chwilą zebrane truskawki, jeszcze z 2 tygodnie i się skończą ;(
Ja już nie kupuję - zapas dżemów truskawkowych do naleśników i do świeżego pszennego pieczywa siedzi w szafce, a obecne truskawki dostępne w sprzedaży mają coraz mniej smaku - dużo bardziej wolę delektować się olbrzymimi czereśniami, wiśniami pod każdą postacią, ciemnymi podłużnymi winogronami pestkowymi, morelami i zaczynającymi się pojawiać śliwkami deserowymi. O jagodach czekających wciąż w lesie nie muszę wspominać - kto nie zbiera ma do pojedzenia pyszne choć jak co roku diablo drogie borówki :)
Sezon truskawkowy uważam za zamknięty.
Oj,nie pozwolę tak odejść truskawkom.Wprawdzie pełnia sezonu minęła,ale jeszcze są i to naprawdę smaczne.Na szczęście pogoda sprzyja.Wczoraj kupiłam 5 kg świeżutkich,rwanych tego samego dnia.Cena-7 zł/kg.Nie jest wygórowana,bo najtańsze były po 6.Pojawialy się i po 4,ale niestety,za dużo było odpadów.Ha,kupiłam również ładne,ukorzenione sadzonki.dzisiaj muszę je wysadzić i mam nadzieję cieszyć się owocami we wrześniu,jeśli słoneczko nas nie opuści.
Dziś kupiłam na bazarku bardzo ładne, ale kwaśne i truskawkami nie pachną. 15 zł/kg.
To drogo,nawet bardzo.Hmmm,w poniedziałek pojawiły się np na giełdzie poznanskiej po 11 zł za koszyczek-2 kg.No,ale tam hurtem lub półhurtem.Ja mam nieco szczęścia,bo kupuję też niejako 'na doczepkę" do zakupu hurtowego.Na razie aktualne do końca miesiąca,pózniej jeszcze caly wrzesień.Może i u mnie też się zaczną?
tych co wstawiłam zdjęcia zostały wsadzone do ziemi 1 maja i po 8 tygodniach były piękne duże owoce które do dnia dzisiejszego owocują
Właśnie,są różne gatunki.
U nas dziś chyba ostatni raz sezonowe truskaweczki, na ryneczku piękne czerowne i słodkie... cena 13 zł ale co tam........;) na śniadanie bułka z masłem i w plastry truskawki z odrobiną cukru MNIAM
Czytając Wasze opinie, że to koniec sezonu i że truskawki są już kwaśne, kupiłem dziś 2 kg w celu użycia ich na nalewkę (kwaśne na nalewkę nadają się najbardziej). Po spróbowaniu (już w domu) okazało się, że tak słodkich jeszcze w tym sezonie nie jedliśmy. Zostały przeznaczone na bieżącą konsumpcję, a na "nalewkowe" jeszcze trochę poczekam.
Otóż to,Bachus,otóż to.Nie dajmy się zwieść stereotypom
U mnie sezon truskawkowy otwarty .
Pyszne i słodziutkie teraz mamy i sprzedajemy.U mnie juz po truskawkach
Właśnie wyslałam pytanie do Ciebie,na PV.