Forum

Kuchenne porady

Drożdżowe ciasto (ilka76)

  • Autor: Torunianka Data: 2013-06-07 14:37:50

    Witam. Przymierzam się do zrobienia ciasta drożdżowego autorstwa ilka76. W przypadku jabłek i innych owoców, nie trzeba ich przetwarzać przed wyłożeniem na wierzch. A jak może być z rabarbarem? Czy też mogę położyć go bez wcześniejszego obtoczenia w cukrze?

    Szukałam odpowiedzi w komentarzach, ale nie udało mi się znaleźć.

    Przepis na ciasto znajduje się tutaj:

    http://wielkiezarcie.com/recipe22959.html

  • Autor: anusia_m Data: 2013-06-07 16:06:26

    Piekłam nieraz drożdżówkę z rabarbarem, wprawdzie z innego przepisu, ale rabarbar dawałam bez żadnej obróbki i było ok.

    Ewentualnie, jeśli chcesz, możesz surowy rabarbar pokrojony w kostkę wymieszać z kisielem lub 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i z 2 łyzkami cukru. Mąka wchłonie nadmiar soku, jaki wydzieli się podczas pieczenia.

  • Autor: Torunianka Data: 2013-06-07 16:15:38

    Super. Dziękuję za odpowiedź :-)

  • Autor: Ania35 Data: 2013-06-07 20:26:36

    Bez problemu można robić ciasto drożdżowe z rabarbarem. Ja też tak robię. Kroję w kostkę i na ciasto!!! Czasami leciutko posypuję rabarbar mąką żeby wchłonęła nadmiar soku, ale najczęściej robię to bez mąki. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku.

  • Autor: gabigold Data: 2013-06-07 20:42:36

    ja pod owoce posypuję ciasto lekko bułką tartą i ona wchłania nadmiar  soków

  • Autor: jannaj Data: 2013-06-08 21:56:28

    Ja dziś zrobiłam, bo przypomniałaś mi swoim wpisem to ciasto.

    Moje się udało.

Przejdź do pełnej wersji serwisu