Zostałam dzis obdarowana całkiem sporym słoikiem przywiezionym z Chorwacji..wiem co to jest, ale jak to sensownie wykorzystać? Stosowanie tego jako zamiennika ketchupu wydaje mi sie zbyt proste:) Chętnie bym wykorzystała jakieś konkretne przepisy za które z góry serdecznie dziekuję:)
Zostałam dzis obdarowana całkiem sporym słoikiem przywiezionym z Chorwacji..wiem co to jest, ale jak to sensownie wykorzystać? Stosowanie tego jako zamiennika ketchupu wydaje mi sie zbyt proste:) Chętnie bym wykorzystała jakieś konkretne przepisy za które z góry serdecznie dziekuję:)
Szczęściara:)
Możesz go użyć jako sosu do makaronu, możesz dodać podsmażoną kiełbasę,lub jako sos do pizzy, na kanapkę,do mięs, wędlin, mozesz zrobić mini pizzerinki, blagi to wersja łagodna, więc można go jeść nawet solo;) Ale Ci zazdraszczam mniam:)
Pasta z białego sera (najlepiej twarożek),z pieczoną p piersią z indyka czy kurczaka,ew.dobra drobiowa wędlina,cienko pokrojona w paseczki.Do tego Ajvar-u mnie najchętniej ostry.Podaję to najczęściej na "łódkach" z niewielkiej cukinii.Cukinie przekroić wzdłuż na połowy,lekko wydrążyć,tak zeby nie została sama skóra,lekko obgotować,wystudzić,nadzoać pastą.Mniam.Czekam na ogrodowe cukinie,bo te,które ostatnio kupiłam,jeszcze nie maja smaku.
Zostałam dzis obdarowana całkiem sporym słoikiem przywiezionym z Chorwacji..wiem co to jest, ale jak to sensownie wykorzystać? Stosowanie tego jako zamiennika ketchupu wydaje mi sie zbyt proste:) Chętnie bym wykorzystała jakieś konkretne przepisy za które z góry serdecznie dziekuję:)
Może nie cały słoik, ale z częścią możesz zrobić naleśniki: http://wielkiezarcie.com/recipe53128.html
Dziękuję za polecenie mojego (Nigellowego) przepisu, są pyszne!!!
Ajvaru i lutenicy można używać do:
-mięs z grilla, zwłaszcza lubię z kurczakiem
-do piure ziemniaczanego jako doprawiacz
-do ryżu na sypko, daje kolor i smakuje wyśmienicie
-sera żółtego
- twarogu
- makaronów
- kanapek
- zapiekanek
Zostałam dzis obdarowana całkiem sporym słoikiem przywiezionym z
Chorwacji..wiem co to jest, ale jak to sensownie wykorzystać? Stosowanie tego
jako zamiennika ketchupu wydaje mi sie zbyt proste:) Chętnie bym
wykorzystała jakieś konkretne przepisy za które z góry
serdecznie dziekuję:)
Szczęściara:)
Możesz go użyć jako sosu do makaronu, możesz dodać podsmażoną kiełbasę,lub jako sos do pizzy, na kanapkę,do mięs, wędlin, mozesz zrobić mini pizzerinki, blagi to wersja łagodna, więc można go jeść nawet solo;) Ale Ci zazdraszczam mniam:)
Robię pyszną zupę rybną z ajwarem z tego przepisu:
http://wielkiezarcie.com/recipe56918.html
Pasta z białego sera (najlepiej twarożek),z pieczoną p piersią z indyka czy kurczaka,ew.dobra drobiowa wędlina,cienko pokrojona w paseczki.Do tego Ajvar-u mnie najchętniej ostry.Podaję to najczęściej na "łódkach" z niewielkiej cukinii.Cukinie przekroić wzdłuż na połowy,lekko wydrążyć,tak zeby nie została sama skóra,lekko obgotować,wystudzić,nadzoać pastą.Mniam.Czekam na ogrodowe cukinie,bo te,które ostatnio kupiłam,jeszcze nie maja smaku.