Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wakacje

• Autor: anulkaD Data: 2013-06-11 08:03:31

Witam wszystkich,z okazji zbliżających sie wakacji mam takie pytanie,dokąd WY sie wybieracie,gdzie warto pojechać,nawet po raz n-ty.Moja szwagierka uwielbia Turcję,ale tam jakoś niebezpiecznie sie zrobiło ponoć(jej to i tak nie przeszkadza,leci z maluszkiem,a ja się waham).Podzielcie sie proszę wrażeniamipozdrawiam i miłego dnia.

• Autor: smakosia Data: 2013-06-11 08:22:42

Jeśli pytasz o ciepłe kraje, to dla mnie wyjątkowym miejscem jest Mallorca. Magiczna, pełna zróżnicowanych krajobrazów i zawsze zachwycająca. Warto wypożyczyć smochód, bo jest co zwiedzać a nie wychodzi to wcale drogo.

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 09:28:15

Ale pięknie! A mam pytanie jeździsz indywidualnie czy też z biura podróży?

• Autor: smakosia Data: 2013-06-11 11:48:57

Zawsze indywidualnie. Szukamy, czytamy opinie, przeglądamy tematyczne fora internetowe, rezerwujemy, wykupujemy i już

• Autor: matani Data: 2013-06-11 12:11:45

Robimy dokładnie tak samo. W tym roku Bułgaria, Słoneczny Brzeg.

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 14:03:03

Byłaś już tam? Bo z tego co słyszałam to nie bardzo lubią Polaków!

• Autor: matani Data: 2013-06-11 14:25:22

Nie byłam, ale był mój brat i to on nas namówił na wspólny wyjazd w tym roku. Był bardzo zadowolony. Zobaczymy :)

• Autor: Jola666 Data: 2013-06-11 14:59:01

Nie lubią PIJANYCH młodych Polaków jak i młodych Anglików ,jak wszędzie .Ja ich też nie lubię :/

• Autor: Jola666 Data: 2013-06-11 14:55:23

A nie szkoda Wam kasy na tamtejsze CENY ? :) Primorsko jest  niedaleko ,  standarty takie same i też ma ... piękne 2 plaże .

• Autor: matani Data: 2013-06-11 15:01:05

Nie mam orientacji, jadę za namową brata, zobaczymy, pewnie zrobimy mały objazd po okolicy to się zorientujemy co i jak :) i ewentualnie na przyszłość będziemy mądrzejsi ;)

• Autor: Jola666 Data: 2013-06-11 15:22:27

To jedż w ciemno do Primorska :) Jest tam wiele kwater prywatnych od ręki za 10lv od osoby ( masz swoją łazienkę ,toaletę i ostatnio w standarcie klimę i tv  ) Lepiej wybać tę  w głuszy na obrzeżach  bo w centrum życie trwa 24h/na dobę :) )

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 09:26:54

Ja preferuję wycieczki objazdowe. Tydzień intensywnego zwiedzania a tydzień leżakowania z opcją All.

Byłam tak w Egipcie, Grecji i Włoszech. W tym roku ma być Turcja ale faktycznie jak się tam nie uspokoi to może Maroko. Ale w Polsce też jest pięknie. Koło Gdańska odkryłam Wyspę Chrząszczewską. Szok! Byliśmy w połowie lipca a tam puste plaże. Parę osób. Spokój i cisza. No ale nie każdy to lubi!

Szkoda,że ten nasz Bałtyk taki zimny i drogi!

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-06-11 10:26:54

Koło Gdańska?

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 12:17:21

Upsss! Ale się machnęłam. Też mi coś nie pasowało! Pewnie,że nie Chrząszczewska a jest to Wyspa Sobieszewska koło Gdańska. Ach te ranne wstawanie:) To było jakieś 3 lata temu pewnie coś się zmieniło ale polecam!

• Autor: marzenkaw77 Data: 2013-06-11 12:07:07

Od trzech lat jeździmy do Chorwacji , pogoda cudowna , woda ciepluteńka, a widoki zapierają dech w pieriach.polecam . My jeździmy do Puli , piękne miasteczko.

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 12:23:46

Chorwacja też mi się marzy podobno pięknie ale póki paliwo drogie nie mam szans jechać nasz samochód pali jak smok a na zorganizowane wczasy po tych plajtach bp to strach jechać choć do tej pory jakoś mi się szczęściło. Najlepiej to pojechać na około 1 miesiąca ale wtedy trzeba tanią kwaterę wynająć no i konserw do samochodu napakować:))

Podróżujecie indywidualnie czy z biura?

• Autor: marzenkaw77 Data: 2013-06-11 13:14:26

sami łatwimy kwaterę zobacz na stronce www.arenaturist.com.

Jedzenie zabieramy z domu, jakieś słoiczki z pulpetami, sosami itp.

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 13:35:54

Dzięki! Aleeee dobrze,że mam dobry wzrok;)

A w jakim języku się porozumiewacie? Znają trochę polski czy może rosyjski?

• Autor: matani Data: 2013-06-11 13:51:36

Z mojego doświadczenia jednorazowego pobytu w Chorwacji - niemiecki :)

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 14:01:35

O to dobrze bo akurat w szkole uczyli oprócz obowiązkowego ruskiego i raczej byłam pewna,że tam bardziej właśnie w takim języku operują;)

• Autor: dorotaibasia Data: 2013-06-11 14:03:25

Najlepsza opcja to dogadywać się "na migi" tylko ręce potem bolą:) :) :)

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 14:11:27

He,he to prawda! Pewnie zawsze się człowiek jakoś dogada. Ale wkurza mnie fakt,że europejczycy oprócz Polaków nie znają innych języków prócz własnego. U nas angielski musimy znać tak samo jak polski jak nie lepiej!

Pracowałam długo na granicy polsko-niemieckiej ONI polskiego ni w ząb ale zakupy robią naokrągło!

• Autor: matani Data: 2013-06-11 14:27:37

Nasz gospodarz powitał nas "Dobro doszli" (co oznacza witajcie / dzień dobry) mnie tam słowo "doszli" kojarzy się z dojazdem, no to mówię, że tak dopiero potem skumałam dlaczego miał dziwną minę...

Rozmówki to podstawa, żeby przynajmniej zakumać podstawowe zwroty.

• Autor: marzenkaw77 Data: 2013-06-12 08:48:06

bez problemu po angielsku

• Autor: Gustka Data: 2013-06-11 15:06:05

Ja, jak co roku,  wybieram się do Turcji, do Konakli. Nie boję się. Koleżanka właśnie jest w Belek i wczoraj meldowała, że w miejscowościach wypoczynkowych jest spokojnie i bezpiecznie. Zawsze kupuję wczasy kilka dni przed wyjazdem, więc zobaczę, jak sytuacja się rozwinie. W Turcji świetnie można porozumiewać się w języku rosyjskim, angielski co do zasady w recepcjach, pozostała obsługa i sklepy różnie, zleży na kogo się trafi. Uczę się wytrwale tureckiego i dzięki temu mam ogromne fory przy załatwianiu czegokolwiek:). Polecam nauczyc się przed wyjazdem kilku podstawowych zwrotów grzecznościowych typu, zobaczycie, jak to działa:).

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 15:21:46

Ja w tym roku może i też Turcja ale w opcji 7+7 z bp. Pewnie więcej zapłacę ale za to wszystko mam załatwione o nic nie muszę się martwić.

Podziwiam Was za odwagę, ze wszystko same załatwiacie. Ja nie mam takiej śmiałości i wolę jak mi wszystko podadzą na tacy. Ale różnie to bywało........:(

• Autor: monilen Data: 2013-06-11 22:45:14

Ja właśnie wróciłam z Turcji,z Konakli,tam w ogóle nie da się odczuć tego co mówią w tv.A Konakli jest urokliwym miasteczkiem:)Ech szkodaże to już koniec...

• Autor: Gustka Data: 2013-06-13 23:59:42

Oj jak ja cię rozumiem. Zawsze jak stamtąd wyjeżdżam, jest mi przykro...Teraz odliczam dni do wyjazdu:)

• Autor: heiworth Data: 2013-06-11 16:15:07

Jak co roku Chorwacja od kilkunastu lat .....mieszkam na południu Polski i w zasadzie można powiedzieć ,że czas dojazdu mamy taki sam jak nad nasze morze ....kilometrów ciut więcej ...ale za to dobre drogi w tamtym kierunku czyli czas prawie identyczny ....cenowo prawie jak u nas ....tak ,że na  wakacje wybieram ciepłe morze i dobrą pogodę ......

I żeby nie było ,że tylko Chorwacja  bo nad nasz Bałtyk jeżdżę średnio 3-4 razy do roku na parę dni ...ale nie w sezonie ...bo nasz Bałtyk też jest piękny ...:)

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 16:26:35

Ale Tobie to dobrze! Ja mieszkam na północy i do Bałtyku mam w zasadzie niedaleko ale nie byłam już z 5-6 lat - obrzydło mi kupa ludu, smażalnie z pseudo świeżą rybką i ceny jak z kosmosu a na deser zimna woda i pogoda nie wiadomo jaka.

Wolę dołożyć i polecieć tam gdzie mam zapewnioną pogodę!

A masz w Chorwacji pewne kwatery? Skąd wynajmujesz?

• Autor: heiworth Data: 2013-06-11 16:33:47

Nie wynajmuję ....nigdy tego nie zrobiłam ....bierzemy kasę i na miejscu wybieramy to co nam pasuje ...

Na początku wyjazdu obieramy jakiś tam kierunek ...jeśli się nam podoba to szukamy kwater i zostajemy ....jeśli jest coś  nie tak to jedziemy dalej .....na kwatery zawsze można liczyć ,nie spotkałam się z tym żeby kwater zabrakło ....jedynie ceny nam nie zawsze pasują ...to albo negocjujemy albo jedziemy dalej ...:)

Kwatery w Chorwacji z reguły są zawsze pewne ....ja nie polecam tylko dlatego ,że nie każdemu się może podobać to co mi ...:)

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 17:07:31

No, no to jedziecie w ciemno! Podziwiam nigdy chyba bym się nie zdecydowała no chyba,że  w Polsce ale i tak wolę wiedzieć czy mam wziąć ze sobą pościel albo szampon do włosów:))

Przez wiele lat jeździliśmy pod namiot ale to tu u nas więc się za bardzo nie wybrzydzało!

• Autor: heiworth Data: 2013-06-11 17:16:39

Nie zdarzyło mi się kiedykolwiek ....abym zabierała pościel ze sobą ....do Chorwacji ...

Pościel u nich jest zawsze śnieżnie biała,bardzo czysta,wręcz wykrochmalona ,często haftowana na brzegach ...bo oni jak Włosi ...uwielbiają hafty...natomiast tu u nas w Polsce ...zdarzyło mi się parokrotnie ...dostać  bardzo "nieciekawą" pościel ...

Kwatery zawsze są czyste,świeżo wymalowane ....

Nie ma się czego bać ....ja pojechałam w pierwszym roku zaraz po końcu wojny ...też w ciemno ....:) ...i dałam radę :)....

Szczerze polecam :)

• Autor: iwett Data: 2013-06-11 17:32:37

Z tą pościelą to tak poważnie bo już gdzieś czytałam z jakiegoś bp albo jak córka jechała do Włoch na wycieczkę:)) Jakaś paranoja ale zdaża się!

Mój mąż jest nurkiem może znasz w Chorwacji jakieś fajne miejsca z klubami dla nurków

• Autor: heiworth Data: 2013-06-11 19:57:02

Klubów dla nurków jest sporo ...rzuciły mi się w oczy :))))...ale konkretnie nic nie napiszę ...

może poszperasz tutaj ...

http://www.cro.pl/

Fajna stronka poświęcona Chorwacji i dużo można się z niej dowiedzieć ...niestety ale w domu nie aktywują mi się linki ...może ktoś pomoże ...:)

• Autor: Beata500 Data: 2013-06-11 20:04:50

Proszę bardzo :

http://www.cro.pl/

• Autor: heiworth Data: 2013-06-11 20:08:21

Bardzo dziękuję ...:)

• Autor: malka200 Data: 2013-06-11 16:41:35

Jeśli mogę się podpiąć pod wątek- a co absolutnie odradzacie? Jakie miejsca i dlaczego?

• Autor: yennefer Data: 2013-06-11 22:04:50

Gdybym miała wybrać się po raz kolejny na wakacje z dziećmi z bp, to wybrałabym tylko jedno miejsce: Kretę. Jestem w niej zakochana nieuleczalnie i na zawsze. Cudne widoki, przyjazny dla dzieciaków klimat, pyszne jedzenie, przyjaźni (i z nieco mniejszym temperamentem, niż np. Turcy) mieszkańcy... Bajka i jak dla mnie - absolutnie numer jeden.

W tym roku jedziemy autem do Włoch - zamówiliśmy apartament przez internet. To nowe doświadczenie i już się nie mogę doczekać. Zwłaszcza przy obecnej pogodzie

W Polsce moje ukochane miejsce to Kaszuby.

• Autor: wiolka110471 Data: 2013-06-11 22:55:40

polecam Kaszuby,sama mieszkam w okolicach Żukowa.Zapraszam

• Autor: smakosia Data: 2013-06-12 07:43:50

Oj tak tak, Kaszuby są naprawdę wyjątkowe. Zazwyczaj cicho, dziewicza natura z przepięknymi widokami.

• Autor: anulkaD Data: 2013-06-12 08:03:09

JA akurat jestem z Kaszub,a w Pani miejscowości to mam nawet jakąś daleka rodzinę.Potwierdzam ze Kaszuby są piękne,pewnie zresztą jak większość regionów Polski.

• Autor: beata66 Data: 2013-06-12 10:57:26

• Autor: megi65 Data: 2013-06-12 11:09:35

Wstyd się przyznać nie znam Kaszub ..tylko przejazdem zza okna auta .. Nie dosć ,że piękna natura to i zdolne ''żarłoczki '' Ty , Marla . Jesteście też godne uwagi :))) Jakby co to można wspólnie wypić caffe '' w tak pieknych okolicznościach przyrody '' :))

• Autor: makaronka Data: 2013-06-12 10:52:21

Gdybym miała wybrać się po raz kolejny na wakacje z dziećmi z bp, to
    wybrałabym tylko jedno miejsce: Kretę. Jestem w niej zakochana nieuleczalnie
    i na zawsze. Cudne widoki, przyjazny dla dzieciaków klimat, pyszne
    jedzenie, przyjaźni (i z nieco mniejszym temperamentem, niż np. Turcy)
    mieszkańcy... Bajka i jak dla mnie - absolutnie numer jeden.  W tym
    roku jedziemy autem do Włoch - zamówiliśmy apartament przez internet.
    To nowe doświadczenie i już się nie mogę doczekać. Zwłaszcza przy
    obecnej pogodzie  W Polsce moje ukochane miejsce to Kaszuby. 

Gdzie będziecie we Włoszech,może moje okolice ?

• Autor: yennefer Data: 2013-06-12 18:50:05

Szukaliśmy słońca, niewielkiej odległości i duuuużej piaskownicy. Jesteśmy mało oryginalni: jedziemy do Bibione

• Autor: beata66 Data: 2013-06-12 10:56:00

Wiesz co dobre ;) Mieszkam na Kaszubach i bardzo się z tego cieszę. Pozdrawiam.

• Autor: yennefer Data: 2013-06-12 18:52:28

Mieszkam na Kaszubach i bardzo się z tego cieszę.

Pozdrawiam.

Zazdraszczam!!!!!

I słoneczne pozdrowienia ślę zwłaszcza w stronę Kartuz i Chmielna. Piękności, ech....

• Autor: olusia1 Data: 2013-06-12 10:38:12

A ja w tym roku Bułgaria , nie lubię powtrzać się z miejscami , lubię jezdzic w nowe miejsca , w Turcji też byłam właśnie w Konakli ale najbardziej jak do tej pory zachwyciła mnie Albania , Czarnogóra i Chorwacja .....

• Autor: kate501 Data: 2013-06-12 17:17:09

Przepraszam, że się podpinam, ale jakiego rzędu kwoty potrzeba by wyjechać z rodziną powiedzmy

4 osobową do Bułgarii? 

• Autor: matani Data: 2013-06-12 17:38:07

Kwatera Słoneczny Brzeg, 300 m od plaży na 2 tygodnie (mieszkanie 2 pokoje, łazienka, kuchnia, klima) 490 funtów, dojazd i coś na pobyt

Apartament na zamkniętym osiedlu z basenem :)

• Autor: Cewa2 Data: 2013-06-13 23:53:47

To zależy na co możesz sobie pozwolić. Ja w zeszłym roku byłam na Teneryfie we wrześniu i z miłą chęcią pojechałabym tam jeszcze raz. Pogoda była w sam raz, ok. 26-27 stopni i orzeźwiająca bryza od morza. Wyspa jest dosyć mała ale atrakcji zużo, parki rozrywki, parki wodne, zoo, nurkowanie, rejsy jachtem, oglądanie wielorybów na wolności, wulkan... na pewno fajna opcja dla rodziny z dzieckiem. Dużo zaoszczędziliśmy organizując wszystko samodzielnie - hotel ze śniadaniami i obiadokolacjami (nie chcieliśmy być przywiązani do hotelu cały dzień), przeloty i wynajem samochodu. Przy plaży jest mnóstwo tzw. naganiaczy - oferują różnego rodzaju wycieczki, rejsy, nurkowanie itp. tylko trzeba się targować :)

• Autor: olenka_chicago Data: 2013-06-14 21:19:37

Polecam Mexico

• Autor: majolika Data: 2013-06-15 14:56:38

Ja nie przepadam za upałami(problemy z sercem)).w tym roku wybieram się ze znajomymi na Hebrydy, na wyspę Skye.Potem  poszwędam się po okolicy w poszukiwaniu grzybów , ryb i ...ciszy.

• Autor: ekkore Data: 2013-06-15 15:57:19

Moje wakacje w tym roku długie - bo aż trzy tygodniowe. akurat łączy nam się wyjazd służbowy z odpoczynkowym (czyli niby długo, ale i tak krócej niż przy dwóch wyjazdach oraz niby drogo - ale i tak taniej, bo podróż tylko raz).

Tydzień jest na dojazd, tydzień na pobyt plus spotkanie służbowe oraz tydzień na powrót.

I tak - na dojeździe Innsbruck (full wypas zwiedzanie z insbrukcard), dalej Jezioro Como (krótko niestety), Genewa (ze spaniem we Francji, ale jakieś 10 km od granicy - spanie w Szwajcarii przyprawiłby mnie o chorobę serca i wyrzuty sumienia na najbliższe pół roku - że tyle kasy na nocleg), potem tydzień w okolicach Grenoble i powrót - nocleg w Turynie, pobyt w Salzburgu oraz w Znojmie.

jedziemy w różnym składzie - dojazd z moim rodzeństwem, na pobyt we Francji dołączają do nas koledzy, częściowo związanie ze sprawami zawodowymi oraz samodzielny powrót.

• Autor: bahus Data: 2013-06-15 22:30:18

Ale się załapała na intratną fuchę...Tylko pozazdrościć.

• Autor: ekkore Data: 2013-06-16 11:00:28

czemu intratną? to z pilotowaniem nie ma nic wspólnego (chyba, że siebie, rodziny i znajomych). jedziemy na spotkanie fortyfikacyjne coroczne we Francji - które normalnie odbywa się w październiku. ale pewnie do tego czasu w Alpach zapasy śniegu by napadały - więc przenieśli na koniec wakacji. A przy okazji połączyliśmy wszystko do kupy...

Za rok czekają nas (jak wszystko dobrze pójdzie) wakacje w Monachium.

• Autor: bahus Data: 2013-06-16 13:59:22

A ja właśnie myślałem o pilotowaniu, że łączysz przyjemne z pożytecznym...

• Autor: ekkore Data: 2013-06-16 17:16:18

a to cały czas teraz. Jeden z niewielu wolnych weekendów w ostatnim czasie mam teraz  - i na przyszłosc też. Bo jak wszystko wypali - to do domu wrócę krótko przed wakacjami własnymi (czyli przed wyjazdem)

Przejdź do pełnej wersji serwisu