Niedługo wybieramy się na wesele do mojego kuzyna, do zaproszenia dołączona byla karteczka z wierszykiem iżzamiast kwiatów ciętych proszą o kwiaty w doniczce.
I mam problem byłam dziś w trzech kwiaciarnaich i nie mam zielonego pojęcia jaki kwiat byłby odpowiedni?
Czy tak popularny teraz storczyk, będzie dobry? Chciałabym coś fajnego ale nie mam zielonego pojecia o kwiatach, proszę podpowiedzcie mi coś.
Śmiem przypuszczać że tropem storczyków pójdzie dużo ludzi,pójdź do dobrej kwiaciarni i popytaj o coś zupełnie innego,napewno doradzą ci coś lepszego oryginalnego
Tak właśnie mi się wydaje, że storczyków, bedzie przewaga.Pomyślałam sobie że najwyżej jeśli juz storczyka to poszukać jakąś inną odmianę niz tę najczęściej spotykaną.
Storczyk jak najbardziej, ale nie popularny falenopsis (ten z grubymi, szerokimi liśćmi). Świetne są cambrie - łatwe w uprawie i jest ich mnóstwo odmian. Albo miltonie. Jeśli już hodowali storczyki, to polecam wandę, droga, ale naprawdę piękna. Zobacz, może gdzieś w pobliżu jest akurat wystawa storczyków, to na pewno kupisz tam coś ciekawego. Ciekawe rośliny z tej rodziny możesz też kupić w OBI, Castoramie czy innym praktikerze.
Może hoja byłaby odpowiednia. Ja osobiście kupiłam sobie ostatnio dwie. Ich kwiaty jakby z plastiku, pięknie pachną. Mam hoję bella i cornosa. Pierwsza pnie sie po żyłce, a ta druga jeszcze jest malutka, ale będzie rosła na podpórce w kształcie łuku.
Eee,z tym na muchy to chyba nie jest dobry pomysł.Powinno być może romantycznie,elegancko czy interesująco.Jesli jakis egzotyczny,najlepiej,żeby nie był zbyt kłopotliwy w uprawie.
U mnie ślub był skromny,prezenty również,jak to wśród młodzieży w większości nie pracującej.Z kwiatów zapamietałam tylko jeden-gałązkę białego bzu.Któs by powiedzial,czym t się podniecać,ale to był początek grudnia,a kwieciarnie nie takie wypasione,jak teraz.Czyli,liczy sie pomysł.
iast najbardziej popularnego phalenopsisa(storczyka),który stoi na prawie każdym parapecie..polecam Ci inne odmiany storczyków np.wdzięczną KATLEJĘ lub bardzo eleganckie cymbidium z którego to kwiatów robi się wiązanki ślubne i bukiety okolicznościowe(sam kwiatostan nieścinany do flakonu utrzymuje się ok 7 miesięcy) ,albo innego storczyka-delikatne dendrobium potocznie zwane tajlandem .
Możesz też zaszaleć i poszukać lub zamówić w naprawdę dobrej kwiaciarnki TAKKĘ_zwanej w Polsce pod nazwą diabeł tasmański-kwiat ceniony przez koneserów przez wzgląd na zaskakujący kwiat-praktycznie czarny i wyglądający jak sztuczny)-,albo kupić modne w ostatnim czasie drzewko cytrusowe,zaszczepione już i owocujące(do wyboru masz:cytryne,limonkę,pomarańczę,mandarynkę lub oliwkę )-
Ceny kwiatów jakie Ci proponuję mieszczą się w granicach od ok.30zł do ok.80zł
Jestem dyplomowanym florystą od ponad 18 lat i kocham kwiaty,w razie pytań -pisz:)
Ja bym stawiała na hoję tak jak ktoś sugerował .Nie wiem jak nazywa się odmiana z tymi ,,sztucznymi kwiatami,,,wyglada przepięknie. Można dowolnie go eksponować,jako zwykły wisielec lub zakręcić łodyzki z kwiatami.
To prawda hoja pachnie.Swoją drogą czy oni przemysleli swoją decyzję,gdzie postawią taka ilość kwiatów? Nawet jeśli to nie jest huczne weselicho to myślę,że dostaną dużo kwiatów.A może zamierzają otworzyć kwiaciarnie? Wtedy taka ilość kwiatów jak znalazł!
Zazrdoszcze Ci tych storczyków.Uwielbiam je ,ale jakoś boję się,że nie udami się ich właściwie pielęgnować i zmarnuję je.Zawsze jak słyszę o storczykach wszyscy mówia,że trudno je utrzymać.Oczywiście nigdy nie odważyłam się kupić.Już tyle razy miałam w ręku i chciałam kupić,potem odkładałam i wracałam do domu z niczym. Widzę,że jesteś specjalistką powiedz prosze kiedy należy kupić(w jakiej porze roku) najlepiej kupić je i hodować?
To jedyna , powtarzam jedyna roślina ( obecnie spora kolekcja ) , którą mężowaty nie zalał , nie przesuszył . Storczyki są naprawdę wdzieczne , nie wymagajace specjalnej troski . Szczegóły na private .. ok ?
Nie bój się storczyków. Ja nie potrafię uprawiać roślin. Nawet kaktus mi padł tzn jakimś cudem zgnił. Storczyki mam dwa. Jeden jest u mnie już 2 lata. Drugi dostałam w tym roku. Mają się super. Są nie wymagające. Stoją w kuchni na północnym oknie. Ten starszy w tym roku ma 10 kwiatów. Tegoroczny miał 5 kwiatów i nowe pąki się pojawiły. Nie daję nawet żadnych nawozów ale zamierzam kupić w najbliższym czasie. Fiołki też potrafią bardzo dużo znieść i są łatwe w hodowli. Chociaż mój tata ma rękę do kwiatów, a fiołki mu padają, wiec zrezygnował.
Wesele na ok 150 osób to jakieś 70 par. Więc kwiatów trochę pewnie będzie ;-)
Myślę,że pomieszczą w ubiegłym tygodniu wprowadzili się się do swojegonowego domku 180 mkw. Więc chyba dadzą radę;-) A Panna Młoda ma "fisia" na punkcie kwiatów ;-)
Jestem florystką (nie dyplomowaną po prostu pracuję a raczej prowadzę z teściową kwiaciarnię) i niedawno miałam zamówienie na jakieś oryginalne zapakowanie kwiatka właśnie na ślub. Był to ok. metrowej wysokości fikus benjamin. Oczywiście Para Młoda zamiast prezentu zażyczyła sobie pieniążki. A więc z 25 banknotów po 20zł zrobiłam harmonijki, na środku owinięty drucik, boki rozłożone w skrzydła motylka i poprzyczepiane do gałązek benjamina. Ziemia w doniczce przykryta 1-groszówkami. Całość zapakowana w celofan. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia, bo bym wstawiła. Polecam, bo to bardzo fajny i oryginalny pomysł na podarowanie pieniążków wraz z kwiatkiem, nie to co zwykłą koperta. Wiem, że Młodzi byli bardzo zaskoczeni.
Również polecam fikusa, nie musi byc wysoki a będzie rosnąć wraz z trwaniem małżeństwa i jest dość prosty w pielęgnacji (przynajmniej mój tak ma). Tym bardziej, gdy będzie efektownie zapakowany, bedzie dobrym prezentem na ślub.
Witajcie i znów potrzebuję Waszej porady.
Niedługo wybieramy się na wesele do mojego kuzyna, do zaproszenia dołączona byla karteczka z wierszykiem iżzamiast kwiatów ciętych proszą o kwiaty w doniczce.
I mam problem byłam dziś w trzech kwiaciarnaich i nie mam zielonego pojęcia jaki kwiat byłby odpowiedni?
Czy tak popularny teraz storczyk, będzie dobry? Chciałabym coś fajnego ale nie mam zielonego pojecia o kwiatach, proszę podpowiedzcie mi coś.
storczyk będzie dobry
Śmiem przypuszczać że tropem storczyków pójdzie dużo ludzi,pójdź do dobrej kwiaciarni i popytaj o coś zupełnie innego,napewno doradzą ci coś lepszego oryginalnego
U nas dawali anturium
Jaki wstyd, ale nawet nie wiedziałam , że anturium jest też doniczkowe
Dokladnie taki mam w domku kwitnie prawie cały czas
Tak właśnie mi się wydaje, że storczyków, bedzie przewaga.Pomyślałam sobie że najwyżej jeśli juz storczyka to poszukać jakąś inną odmianę niz tę najczęściej spotykaną.
Storczyk jak najbardziej, ale nie popularny falenopsis (ten z grubymi, szerokimi liśćmi). Świetne są cambrie - łatwe w uprawie i jest ich mnóstwo odmian. Albo miltonie. Jeśli już hodowali storczyki, to polecam wandę, droga, ale naprawdę piękna. Zobacz, może gdzieś w pobliżu jest akurat wystawa storczyków, to na pewno kupisz tam coś ciekawego. Ciekawe rośliny z tej rodziny możesz też kupić w OBI, Castoramie czy innym praktikerze.
Może hoja byłaby odpowiednia. Ja osobiście kupiłam sobie ostatnio dwie. Ich kwiaty jakby z plastiku, pięknie pachną. Mam hoję bella i cornosa. Pierwsza pnie sie po żyłce, a ta druga jeszcze jest malutka, ale będzie rosła na podpórce w kształcie łuku.
Może jakieś bonsai?
Ja bym się ze storczyka nie ucieszyła, ale z mini drzewka tak :)
OOo bonsai fajny pomysł!
Mahika, a można spytac dlaczego? Nie lubisz ich?
A tak sobie pomyślałam co sądzicie np,. o jakims takim egzotycznym?
Albo takim np. co pożera muchy?
Eee,z tym na muchy to chyba nie jest dobry pomysł.Powinno być może romantycznie,elegancko czy interesująco.Jesli jakis egzotyczny,najlepiej,żeby nie był zbyt kłopotliwy w uprawie.
U mnie ślub był skromny,prezenty również,jak to wśród młodzieży w większości nie pracującej.Z kwiatów zapamietałam tylko jeden-gałązkę białego bzu.Któs by powiedzial,czym t się podniecać,ale to był początek grudnia,a kwieciarnie nie takie wypasione,jak teraz.Czyli,liczy sie pomysł.
Zam
iast najbardziej popularnego phalenopsisa(storczyka),który stoi na prawie każdym parapecie..polecam Ci inne odmiany storczyków np.wdzięczną KATLEJĘ
lub bardzo eleganckie cymbidium z którego to kwiatów robi się wiązanki ślubne i bukiety okolicznościowe(sam kwiatostan nieścinany do flakonu utrzymuje się ok 7 miesięcy)
,albo innego storczyka-delikatne dendrobium potocznie zwane tajlandem
.
Możesz też zaszaleć i poszukać lub zamówić w naprawdę dobrej kwiaciarnki TAKKĘ_zwanej w Polsce pod nazwą diabeł tasmański-kwiat ceniony przez koneserów przez wzgląd na zaskakujący kwiat-praktycznie czarny i wyglądający jak sztuczny)-
,albo kupić modne w ostatnim czasie drzewko cytrusowe,zaszczepione już i owocujące(do wyboru masz:cytryne,limonkę,pomarańczę,mandarynkę lub oliwkę )-
Ceny kwiatów jakie Ci proponuję mieszczą się w granicach od ok.30zł do ok.80zł
Jestem dyplomowanym florystą od ponad 18 lat i kocham kwiaty,w razie pytań -pisz:)
Mam nadzieję,że pomogłam
A ja bym kupiła hibuskus czylim chińska różę. Cudnie wygląda, wymaga mało pracy i ma różne kolory kwiatów do wyboru.
Ja bym kupiła kaktusa-wymaga najmniej zabiegów, podlewania itd...jest szansa że przeżyje długie lata:) ŻARTOWAŁAM OCZYWIŚCIE :P
Jeśli mają ogród to kupiła bym azalie.
Ja bym stawiała na hoję tak jak ktoś sugerował .Nie wiem jak nazywa się odmiana z tymi ,,sztucznymi kwiatami,,,wyglada przepięknie. Można dowolnie go eksponować,jako zwykły wisielec lub zakręcić łodyzki z kwiatami.
nie każdemu hoja pasuje bo 3/4 odmian ma bardzo silny zapach....
To prawda hoja pachnie.Swoją drogą czy oni przemysleli swoją decyzję,gdzie postawią taka ilość kwiatów? Nawet jeśli to nie jest huczne weselicho to myślę,że dostaną dużo kwiatów.A może zamierzają otworzyć kwiaciarnie? Wtedy taka ilość kwiatów jak znalazł
!
albo mają domek:)
ja swego czasu w 40 metrowym mieszkanku trzymałam prawie 200sztuk storczyków:)
teraz mam dom więc problemu nie ma...
Zazrdoszcze Ci tych storczyków.Uwielbiam je ,ale jakoś boję się,że nie udami się ich właściwie pielęgnować i zmarnuję je.Zawsze jak słyszę o storczykach wszyscy mówia,że trudno je utrzymać.Oczywiście nigdy nie odważyłam się kupić.Już tyle razy miałam w ręku i chciałam kupić,potem odkładałam i wracałam do domu z niczym. Widzę,że jesteś specjalistką powiedz prosze kiedy należy kupić(w jakiej porze roku) najlepiej kupić je i hodować?
Kochana !
To jedyna , powtarzam jedyna roślina ( obecnie spora kolekcja ) , którą mężowaty nie zalał , nie przesuszył . Storczyki są naprawdę wdzieczne , nie wymagajace specjalnej troski . Szczegóły na private .. ok ?
Nie bój się storczyków. Ja nie potrafię uprawiać roślin. Nawet kaktus mi padł tzn jakimś cudem zgnił. Storczyki mam dwa. Jeden jest u mnie już 2 lata. Drugi dostałam w tym roku. Mają się super. Są nie wymagające. Stoją w kuchni na północnym oknie. Ten starszy w tym roku ma 10 kwiatów. Tegoroczny miał 5 kwiatów i nowe pąki się pojawiły. Nie daję nawet żadnych nawozów ale zamierzam kupić w najbliższym czasie. Fiołki też potrafią bardzo dużo znieść i są łatwe w hodowli. Chociaż mój tata ma rękę do kwiatów, a fiołki mu padają, wiec zrezygnował.
Wesele na ok 150 osób to jakieś 70 par. Więc kwiatów trochę pewnie będzie ;-)
Myślę,że pomieszczą w ubiegłym tygodniu wprowadzili się się do swojegonowego domku 180 mkw. Więc chyba dadzą radę;-) A Panna Młoda ma "fisia" na punkcie kwiatów ;-)
Jestem florystką (nie dyplomowaną
po prostu pracuję a raczej prowadzę z teściową kwiaciarnię) i niedawno miałam zamówienie na jakieś oryginalne zapakowanie kwiatka właśnie na ślub. Był to ok. metrowej wysokości fikus benjamin. Oczywiście Para Młoda zamiast prezentu zażyczyła sobie pieniążki. A więc z 25 banknotów po 20zł zrobiłam harmonijki, na środku owinięty drucik, boki rozłożone w skrzydła motylka i poprzyczepiane do gałązek benjamina. Ziemia w doniczce przykryta 1-groszówkami. Całość zapakowana w celofan. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia, bo bym wstawiła. Polecam, bo to bardzo fajny i oryginalny pomysł na podarowanie pieniążków wraz z kwiatkiem, nie to co zwykłą koperta. Wiem, że Młodzi byli bardzo zaskoczeni.
OOOO rewelacyjny pomysł, mogę pomałpować?
Oczywiście, myślę że to będzie świetny prezent. Pozdrawiam.
Również polecam fikusa, nie musi byc wysoki a będzie rosnąć wraz z trwaniem małżeństwa i jest dość prosty w pielęgnacji (przynajmniej mój tak ma). Tym bardziej, gdy będzie efektownie zapakowany, bedzie dobrym prezentem na ślub.
... dużo fajnych kwiatków można darować:
achmea
zamioculcas
kalatea
nolina
długo by wymieniać ....
jakikolwiek nie dasz i tak będzie super.....kwiaty sa piękne i ciesza oczy swoim powabem kwiatów urokiem liści..
ps daj znac jak wyszedł pomysł z banknotami :)