Forum

Gawędy o jedzeniu

Rodzaje mięs - do czego jakie?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-06-15 12:12:13

    Zastanawiam się do jakich dań używacie jakiego mięsa oprócz rodzajów wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób mamy jeszcze części - szynka, łopatka, karkówka, polędwica, schab, a w drobiu uda, podudzia, piersi itp. - do których dań dana część waszym zdaniem się nadaje, a do których nie. Widzicie dużą różnicę między karkówką i łopatką? Przy robieniu kiełbasy rodzaje mięs mają duże znaczenie...

  • Autor: makusia Data: 2013-06-16 12:20:03

    Tak jak przy wyrobie kiełbas, tak w gotowaniu rodzaj mięsa ma znaczenie. Nie zrobisz np kotleta z łopatki, ale zrobisz ze schabu czy z karczku.Natomiast na gulasz łopatka jest doskonała. Tak samo na grilla, karczek jest super, łopatka raczej nie.   Podobnie drób, pierś jest sucha, i nie smakuje gotowana,trzeba ją przyrządzić inaczej, natomiast udka wręcz przeciwnie, smakują gotowane i dają pyszny wywar.. Z wołowiną jest tak samo, nie z każdej części zrobisz pyszną pieczeń czy roladę. Nie wiem czy o to Ci chodzi, wydaje mi się że takie informacje są ogólnie znane:)

  • Autor: trylobicik Data: 2013-06-17 16:47:53

    My bardzo często robimy plastry łopatki na grillu, wcześniej odpowiednio zamarynowane. Dla mojej rodzinki i przyjaciół są dużo lepsze niż karczek.

  • Autor: makusia Data: 2013-06-17 18:44:19

    My bardzo często robimy plastry łopatki na grillu, wcześniej odpowiednio
    zamarynowane. Dla mojej rodzinki i przyjaciół są dużo lepsze niż
    karczek.

    Wolimy karczek na grilla, jest bardziej soczysty.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-06-17 19:09:03

    Makusiu już wyjaśniam użycie mięs:

    - karczek na mielone, chudy do mięsa w sosie

    - szynka do rolad i mięsa w sosie to samo ze schabowym

    - antrykot wołowy do rosołu tak jak uda drobiowe, ale lepsze z kury, a nie kurczaka

    Wiesz jeśli nie ma kto wyjaśnić, to temat jest pożyteczny.

    Ale powiem ci, że ja nie widzę różnicy między karczkiem i łopatką, dlatego pytam.

  • Autor: makusia Data: 2013-06-17 19:33:48

    Makusiu już wyjaśniam użycie mięs: - karczek na mielone, chudy do mięsa
    w sosie - szynka do rolad i mięsa w sosie to samo ze schabowym - antrykot
    wołowy do rosołu tak jak uda drobiowe, ale lepsze z kury, a nie
    kurczaka Wiesz jeśli nie ma kto wyjaśnić, to temat jest pożyteczny. Ale
    powiem ci, że ja nie widzę różnicy między karczkiem i łopatką,
    dlatego pytam.

    Na mielone wolę łopatkę, jest chudsza, karczek do pieczenia, na grilla itp..:) 

Przejdź do pełnej wersji serwisu