Zastanawiam się do jakich dań używacie jakiego mięsa oprócz rodzajów wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób mamy jeszcze części - szynka, łopatka, karkówka, polędwica, schab, a w drobiu uda, podudzia, piersi itp. - do których dań dana część waszym zdaniem się nadaje, a do których nie. Widzicie dużą różnicę między karkówką i łopatką? Przy robieniu kiełbasy rodzaje mięs mają duże znaczenie...
Tak jak przy wyrobie kiełbas, tak w gotowaniu rodzaj mięsa ma znaczenie. Nie zrobisz np kotleta z łopatki, ale zrobisz ze schabu czy z karczku.Natomiast na gulasz łopatka jest doskonała. Tak samo na grilla, karczek jest super, łopatka raczej nie. Podobnie drób, pierś jest sucha, i nie smakuje gotowana,trzeba ją przyrządzić inaczej, natomiast udka wręcz przeciwnie, smakują gotowane i dają pyszny wywar.. Z wołowiną jest tak samo, nie z każdej części zrobisz pyszną pieczeń czy roladę. Nie wiem czy o to Ci chodzi, wydaje mi się że takie informacje są ogólnie znane:)
Makusiu już wyjaśniam użycie mięs: - karczek na mielone, chudy do mięsa w sosie - szynka do rolad i mięsa w sosie to samo ze schabowym - antrykot wołowy do rosołu tak jak uda drobiowe, ale lepsze z kury, a nie kurczaka Wiesz jeśli nie ma kto wyjaśnić, to temat jest pożyteczny. Ale powiem ci, że ja nie widzę różnicy między karczkiem i łopatką, dlatego pytam.
Na mielone wolę łopatkę, jest chudsza, karczek do pieczenia, na grilla itp..:)
Zastanawiam się do jakich dań używacie jakiego mięsa oprócz rodzajów wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób mamy jeszcze części - szynka, łopatka, karkówka, polędwica, schab, a w drobiu uda, podudzia, piersi itp. - do których dań dana część waszym zdaniem się nadaje, a do których nie. Widzicie dużą różnicę między karkówką i łopatką? Przy robieniu kiełbasy rodzaje mięs mają duże znaczenie...
Tak jak przy wyrobie kiełbas, tak w gotowaniu rodzaj mięsa ma znaczenie. Nie zrobisz np kotleta z łopatki, ale zrobisz ze schabu czy z karczku.Natomiast na gulasz łopatka jest doskonała. Tak samo na grilla, karczek jest super, łopatka raczej nie. Podobnie drób, pierś jest sucha, i nie smakuje gotowana,trzeba ją przyrządzić inaczej, natomiast udka wręcz przeciwnie, smakują gotowane i dają pyszny wywar.. Z wołowiną jest tak samo, nie z każdej części zrobisz pyszną pieczeń czy roladę. Nie wiem czy o to Ci chodzi, wydaje mi się że takie informacje są ogólnie znane:)
My bardzo często robimy plastry łopatki na grillu, wcześniej odpowiednio zamarynowane. Dla mojej rodzinki i przyjaciół są dużo lepsze niż karczek.
My bardzo często robimy plastry łopatki na grillu, wcześniej odpowiednio
Wolimy karczek na grilla, jest bardziej soczysty.zamarynowane. Dla mojej rodzinki i przyjaciół są dużo lepsze niż
karczek.
Makusiu już wyjaśniam użycie mięs:
- karczek na mielone, chudy do mięsa w sosie
- szynka do rolad i mięsa w sosie to samo ze schabowym
- antrykot wołowy do rosołu tak jak uda drobiowe, ale lepsze z kury, a nie kurczaka
Wiesz jeśli nie ma kto wyjaśnić, to temat jest pożyteczny.
Ale powiem ci, że ja nie widzę różnicy między karczkiem i łopatką, dlatego pytam.
Makusiu już wyjaśniam użycie mięs: - karczek na mielone, chudy do mięsa
w sosie - szynka do rolad i mięsa w sosie to samo ze schabowym - antrykot
wołowy do rosołu tak jak uda drobiowe, ale lepsze z kury, a nie
kurczaka Wiesz jeśli nie ma kto wyjaśnić, to temat jest pożyteczny. Ale
powiem ci, że ja nie widzę różnicy między karczkiem i łopatką,
dlatego pytam.
Na mielone wolę łopatkę, jest chudsza, karczek do pieczenia, na grilla itp..:)