Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Planner Kuchenny Ikea

• Autor: swiatowska Data: 2013-06-19 13:39:36

Kilka razy podchodziłam do samodzielnego planowania kuchni w plannerze doszłam do pownego etapu potem koniec ja wiem że dla mnie komputer to taka mała czarna skrzynka ,czy ktoś próbował samodzielnie to zaplanować?Udanego popołudnia.

• Autor: as Data: 2013-06-19 13:45:16

Mój mąż kuchnie planował na papierze. Zmierzył kuchnie metrem. Uwzględnił elementy stałe: okna, drzwi, zlew, kuchenka. Narysował w skali na kartce papieru.Później pomierzył gdzie jakie meble i  w tej samej skali naniósł na tą kartkę. Wszystko idealnie wyszło.

• Autor: aggusia35 Data: 2013-06-19 21:53:42

no to ja jak Twój mąz as sama zaprojektowałam swoją kuchnie:)

• Autor: matani Data: 2013-06-19 14:19:42

Planer Ikei lubi się zacinać, najlepiej chodzi na IE. Broń Boże nie nanoś żadnych elementów typu gniazdka, woda, gaz, bo totalnie zgłupieje. Oczywiście musisz pamiętać gdzie co masz :)

• Autor: dorotaibasia Data: 2013-06-19 14:23:54

Teraz chyba praktycznie każdy producent mebli operuje programem w którym naniesiesz wszystkie swoje pomysły..koszt takiego projektu jest wliczony w cenę mebli choć zwykle mówi się, ze projekt jest bezpłatny pod warunkiem że zamówisz meble:) sama niestety nie próbowałam....

• Autor: swiatowska Data: 2013-06-19 14:28:35

Myślałam nawet że z wymiarami podjedziemy do Ikei ale oni tam odsyłają właśnie do plannera.

• Autor: matani Data: 2013-06-19 14:48:33

Jak już sobie poplanujesz, a coś ci nie wychodzi idziesz do Ikei, tam logujesz się na swoim "koncie" i pracownik pomoże Ci poprawić, albo zmienić. Przed zamówieniem kuchni sugerują umówić się na pomiar kontrolny z ich firmą montującą (koszt ok. 100 zł). Pracownik przyjedzie i sprawdzi, czy czegoś nie naknociłaś :) Te etapy przerabiałam, natomiast czeka mnie jeszcze faktyczne zamówienie mebli i montaż (ale najpierw muszę ogarnąć tzw. brudne roboty w kuchni ;) )

• Autor: małpiatka Data: 2013-06-19 15:19:50

To nie jest naprawdę trudne. Ja planowałam w Plannerze. To wg mnie super rozwiązanie. Gdy już ustawiłam sobie wszystko jak chciałam. Poszłam do Ikei, zleciłam zebranie wszystkich materiałów (ważyły sporo w sumie, a ja sama, kobitka), dowóz i montaż. Przyszli panowie, weszli, montowali, doradzali, pozmienialiśmy układ, podpowiedzieli kilka rozwiązań, zostawilam ich na cały dzień, bo byłam w pracy. Wróciłam, wszystko wysprzątane, elegancko zrobione. Ja z całego serca polecam to rozwiązanie! Nie poddawaj się! Dokładnie wylicz wymiary kuchni, weż pod uwagę odpływy, wodę, prąd, etc i dasz radę! Frajda i oszczędność w jednym:)

A oto moja kuchnia, którą zaprojektowałam sobie sama (ale nieco zmieniona w trakcie wg sugestii Panów Monatażystów).

Podzdrawiam i życzę powodzenia!:)

• Autor: matani Data: 2013-06-19 15:40:00

O! ja też planuję te fronty, ale w połączeniu z białą górą. Jak się sprawdzają w czyszczeniu? Czy okap też masz z Ikei?

• Autor: małpiatka Data: 2013-06-19 15:55:31

Wiesz, jak z każdymi błyszczącymi, choć wg mnie o niebo lepiej się sprawdzają niż matowe wenge z BRW, które miałam w poprzednim mieszkaniu. Dużo łatwiej utrzymać je w czystości niż poprzednie. Okap nie jest z Ikei, ale cała reszta tak - piekarnik, płyta, zlew i lodówka (w zabudowie).

• Autor: swiatowska Data: 2013-06-19 15:57:06

Bardzo mi się podoba.

• Autor: małpiatka Data: 2013-06-19 18:23:42

Dzięki;) Odpisałam na Twoją wiadomość na privie.

• Autor: Kicia150 Data: 2013-06-19 19:53:36

Ja już 3 lata cieszę się meblami z Ikeii,też korzystałam z programu. Nie miałam żadnych problemów technicznych. Fajne było to,że mogłam pokazać projekt w sklepie i  skorzystać z podpowiedzi pracownika(dotyczyły kilku zamiennych rozwiązań,np.Pani poradziła zamiast typowej  dość drogiej obudowy szafki pod zlew  zwykłą szafkę z tym,że trzeba było wyciąć dziurę w tyle na instalację).Korzystałam też z programu do projektu szafy.Tu było jeszcze prościej,ponieważ oprócz  projektu  miałam  gotową listę zakupów,którą zaniosłam do sklepu i szafę kupiłam pędzikiem.Polecam meble ze względu na funkcjonalność.W kuchni przed remontem miałam szafki na dwóch ścianach,teraz wszystko zmieściło się na jednej i wszystko jest pod ręką(tak jak w tej reklamie można zamkąć oczy i gotować obiad).Mogę poradzić,żebyś się nie śpieszyła z  projektem.Ja sobie drukowałam,oswajałam się z nim,potem wprowadzłam poprawki,znów drukowałam i takich projektów miałam kilka zanim zostałam przy wersji ostatecznej.

• Autor: matani Data: 2013-06-20 08:39:44

Dokładnie tak :) ja też chyba zrobiłam sobie z 5 różnych wersji w długim okresie czasu, bo domek się dopiero kończy. Myślę, że ta moja ostatnia wersja już jest ostatnia :) i mam nadzieję, że się sprawdzi w użytkowaniu.

• Autor: misia123 Data: 2013-06-19 20:17:20

kuchnia super:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu