Forum

Kuchenne porady

Nadmiar szpinaku.

• Autor: Teresa40 Data: 2013-06-21 22:52:47

Wiosna wysialam szpinak,ale tyle tego naroslo ze nie bardzo juz wiem co z nim robic oprocz mrozenia,jak inaczej mozna go przetworzyc.Prosze o jakies porady.Pozdrawiam.

• Autor: hope30 Data: 2013-06-21 23:41:38

Szpinak jest u mnie na pierwszym miejscu przed sałatą rzymską:)

i zasiałam całe dwie grządki:) i będę żarła...żarła...żarła....i mi nie zbrzydnie....

a tak poważnie.....cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem....makaron w sosie szpinakowo-serowym....lasagne ze szpinakiem...naleśniki z twarogiem i szpinakiem...na surowo mnóstwo sałatek-w upalny dzień super zamiast obiadu...

a jeszcze powazniej...szpinak ma mnóstwo szczawianów i obniża przyswajanie wapnia...dla równowagi łącz szpinak z produktami bogatymi w wapń...u zdrowych ludzi kamica nerkowa nie występuje,ani dna moczanowa...ale jak ktoś podatny....strzeżonego....zatem bez przesady:)

ps...ja mam chore nerki więc muszę uważać...ale Młody rośnie(10lat) i uwielbia szpinak pod każdą postacią...Połówek też bardzo lubi...wyjątkiem jest Młoda,ale jej przemycam:)

• Autor: Teresa40 Data: 2013-06-22 20:24:16

Dziekuje za odpowiedz.Narwalam wlasnie cala torbe i jutro podrzuce kolezance bo ide do pracy po ponad  tygodniowym lenistwie.Pozdrawiam.

• Autor: carbonka Data: 2013-06-22 23:16:27

moja babcia robi super surówkę do obiadu, kroi szpinak, dodaje do tego startą rzodkiewkę i ze 2 jajka na twardo, też starte, koperek, szczypior, doprawia sosem sporządzonym z 1 łyżki wody, 2 łyżek octu i 3 oleju, cukier, sól i pieprz do smaku. zawsze prosimy o więcej!

• Autor: agacia3323 Data: 2013-06-22 23:17:46

to przy okazji i dla mnie reklamówkę podrzuć.....kocham szpinak:)

• Autor: Teresa40 Data: 2013-06-23 19:08:09

to przy okazji i dla mnie reklamówkę podrzuć.....kocham szpinak:)

Wlasnie dzisiaj wydalam reklamowke tego cuda kolezance do pracy.Ja za czesto nie moge go jesc bo czuje smak przez kilka dni,to chyba przez czosnek ,ktory poteguje smak.A i domownicy tez nie przepadaja za nim.

• Autor: alpabe Data: 2013-06-23 00:13:32

Obydwoje z mężem uwielbiamy taką sałatkę wg Nigelli L: porwane liscie szpinaku + pomidory pokrojone w kostkę (wg oryginalnego przepisu:bez miąższu) + trochę przecisnietego czosnku +sól, pieprz+oliwa. Dla nas pycha.

A dziś w radiu słyszałam, że szpinak mozna połączyc z truskawkami, kozim serem , oliwą i prazonymi pestkami dyni.Muszę przetestować. 

• Autor: hope30 Data: 2013-06-23 11:15:25

Obydwoje z mężem uwielbiamy taką sałatkę wg Nigelli L: porwane liscie
    szpinaku + pomidory pokrojone w kostkę (wg oryginalnego przepisu:bez
    miąższu) + trochę przecisnietego czosnku +sól, pieprz+oliwa. Dla nas
    pycha. A dziś w radiu słyszałam, że szpinak mozna połączyc z
    truskawkami, kozim serem , oliwą i prazonymi pestkami dyni.Muszę
    przetestować. 

szpinak+truskawki+kozi ser+pesrtki dyni lub słonecznika i ocet balsamiczny...mmmmmm...już robię:)uwielbiam:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu