Forum

Kuchenne porady

Patelnie grillowa

  • Autor: dziksw Data: 2013-07-04 15:50:53

    Wczoraj zakupiłem patelnię grillową i jest jeden problem. Mianowicie nie robią mi się paski, takie jak w grillu. Robiłem schab w marynacie i położyłem na patelnię, to z jednej strony sie po prostu upiekł, a z drugiej zrobiły się te paski, lecz nie bylo żadnego tłuszczu. Więc nie wiem co ro

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-07-04 16:11:34

    Może patelnia była za mało rozgrzana?

  • Autor: dziksw Data: 2013-07-04 21:32:30

    no właśnie nie. ale podejrzewam, że to było dlatego, że był olej na patelni. I zamiast sie ugrillować po prostu się usmażyło

  • Autor: makusia Data: 2013-07-04 21:53:35

    no właśnie nie. ale podejrzewam, że to było dlatego, że był olej na
    patelni. I zamiast sie ugrillować po prostu się usmażyło

    Na patelni grillowej piecze się bez tłuszczu, w przeciwnym razie smażymy na tradycyjnej:) Możesz tylko posmarować delikatnie pędzelkiem zamoczonym w oleju, i to wystarczy. 

  • Autor: dziksw Data: 2013-07-04 22:37:56

    Ale jak przewróciłem na drugą stronę, to się zjarały bez tłuszczu,. A poza tym taki był przepis, żeby moczyc w marynacie z olejem. Jeśli taki jest przepis, to jak się pozbyc tego tłuszczu??

  • Autor: lolopopa Data: 2013-07-04 23:31:31

    może wina leży w patelni?

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-05 07:18:25

    Najlepiej pozwolić,żeby nadmiar obciekł,np na ręcznik papierowy.

  • Autor: makusia Data: 2013-07-05 12:18:47

    Ale jak przewróciłem na drugą stronę, to się zjarały bez
    tłuszczu,. A poza tym taki był przepis, żeby moczyc w marynacie z olejem.
    Jeśli taki jest przepis, to jak się pozbyc tego tłuszczu??

    Przypuszczam że temperatura pieczenia była za wysoka. 

  • Autor: dziksw Data: 2013-07-05 10:46:16

    Dziękuję wszystkim z pomoc :)

  • Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2013-07-05 16:53:33

    Ja ma taką patelnie grillową i czasem grilluje takie jak Ty - jakieś mięso w marynacie. Zawsze mi się ładnie grilluje w paski z obu stron i nie przywiera, więc może to rzeczywiście jest wina patelni.

  • Autor: Jola666 Data: 2013-07-11 13:11:56

    Też mam taką patelnię .Marynuj w czym chcesz w/g potrzeby ale jeśli chcesz mieć piękne paseczki na mięsie  czy warzywach to odsącz  przed smazeniem marynatę (tłuszcz) np na ręczniku papierowym ,sitku czy co masz pod ręką , bo Ci się po prostu mięsiwo lub warzywka zwyczajnie usmażą jak na zwykłej patelni ....Gdy  usmażysz jedną stronę potrawy ,po przewróceniu ,możesz delikatnie natrzeć tę już upieczoną marynatą ,która Ci została . Pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu