Forum

Kuchenne porady

mrozenie kalafiora i fasolki szpar.

  • Autor: soniahvi Data: 2013-07-09 10:15:52

    Czy mozna i jak mozna mrozic kalafior i zolta fasolke szparagowa

  • Autor: megi65 Data: 2013-07-09 11:43:21

    Zblanszować , osuszyć , poporcjować i ... schować w czeluści zamrażalnika czy zamrażarki .

  • Autor: mggi63 Data: 2013-07-09 11:54:21

  • Autor: soniahvi Data: 2013-07-09 12:50:10


    a zbalanszowac ... co to znaczy ?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-07-09 12:56:43

    blanszowanie to....-w sporym garnku zagotuj wodę, przygotuj drugi garnek z zimną wodą (mogą w nim pływac również kostki lodu) do wrzącej wody wrzucaj partiami fasolkę czy kalafior (tak aby w miarę możliwości nie przerywac procesu wrzenie) gotuj krótką chwilkę i szybko przekładaj do zimej wody, tak żeby zatrzymać proces gotowania - ot, całe blanszowanie:)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-09 12:59:30

    Dokładnie tak,ale można blanszować też na parze.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-09 12:55:22

    Po blanszowaniu najlepiej schłodzić od razu w zimnej wodzie.Wystarczy nawet przelać wodą.

  • Autor: Olek Data: 2013-07-09 14:08:38

    Kalafior dzielę na różyczki, myję i mrożę surowy w woreczkach - nie blanszuję, fasolkę zresztą też;)

  • Autor: Basi@lis Data: 2013-07-09 14:09:31

    Robie tak samo! Fasolke myje i obcinam koncowki.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-09 14:29:12

    Też dzielę kalafior na różyczki,ale blanszuję.Nieblanszowany mi ciemniała w zamrażarce.Poza tym blanszowanie podobno zapobiega nadmiernej utracie witamin.

  • Autor: martulka665 Data: 2013-07-11 08:00:51

    Ja również chwilkę blanszuje fasolkę.i jest zima pyszna jak z krzaczka zerwana. W tym roqzakupiliśmy wielka zamrażale juz połowy miejsca nie ma;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu