Witajcie. Zwracam się do Was bo brakuje mi pomysłu na tort - na diamentowe gody. bedzie on prostokątny, taki z dużej blachy, no i dość wysoki. chciałam na wierzch zrobić czerowe róże z czekolady plastycznej, może jakies zielone listki do tego. ale pojecia nie mam co zrobić z bokami tortu :/ chciałabym zeby był elegancki. szukałam w internrcie jakiejs inspiracji, ale jakos nic nie znalazłam. dodam ze marcepan raczej odpada - nie każdy lubi. z góry dzieki za pomoc
witaj, ja zrobiłam ostatnio tort podłużny (środek na bazie kremu z kremówki ubitej z cukrem waniliowym i cukrem puderm połączonym z czarną porzeczką i z alkoholem) , góra z masy plastycznej w kolorze żółtym, na górze tego pierwszego tortu asymetrycznie ułożyłam drugi tort w kształcie serca( masa mocno czekoladowa z akloholem, zmieszana z kawalkami cząstek gorzkiej czekolady) góra z masy plastycznej w kolorze czerwonym.Na wierzch róże, a ponieważ osoba, dla której tort robilam jest miłośnikiem koni, z boku tortu umieścilam z masy plastycznej konia.
Teraz masz wiele owoców : możesz do kremówki wrzucić maliny część zmiksować część w całosci, lub jagódki, lub truskawki itp.
Możesz np.upiec 3 podłużne biszkopty( pamietaj zawsze o nasączeniu ich ponczem)- każdy w innym "rozmiarze", od największego do najmniejszego, każdy z nich możesz wg uznania przełożyć tą samą masą, lub każdy z nich przelożyć inną masą(ja robię na bazie kremówki,ale można też z torebki gotowca), a następnie przygotuj 3 masy plastyczne: każdą w innym kolorze, obłóż nimi każdy z tortów, na największym po przekątnej ułóż średni tort, a na nim asymertycznie najmniejszy tort-teraz zrób z masy plastycznej wstążkę bardzo długą by obwiazać całość jak pakunek,na krzyż tortu, a na górę stwórz kokardę ( masę plastyczną skleja się odrobinką wody lub białka kurzego, lub specjalnym jadalnym klejem)- właśnie otrzymałaś tort w ksztacie dużego pakunku.
zdjecie jest dość niefortunnie wykonane i nie bardzo widać walory "artystyczne" tortu, ale chcialam ci przyblizyć obraz tego co napisalam , ten tort z sercem nie umiem na tę chwilę wstawić, bo to przekracza moje możliwości,ale wkrótce zdjęcie to dodam. To z napisem" Lilka "bylo na roczek zrobione przez moją córkę( bez mojej pomocy) dla jej chrześniaczki, tak, że widzisz sama masą plastyczną można bawić sie do woli.
Polecam konsultacje u przepsympatycznych naszych koleżanek : pyszotka111 lub martynka13 . Mają specjalizacje '' tortową '' to i fachowo i praktycznie doradzą ..
o kurcze .. dzieki All, właśnie o coś takiego mi chodziło tylko brakowało mi pomysłu. oprócz tych drobnych dekoracji to to wszystko to bita śmietana? piękne... ile dodać żelatyny do takiej śmietany żeby mi sie to tak trzymało na bokch?
Interesujące...a co to znaczy dobra śmietana i prawidłowo ubita?
Uważam, że niestety potrzebny jest stabilizator np. śmietanfix. Żelatyna nie daje czasu na dekorację.
Mamy lato, wysokie temperatury, tort z pewnością nie będzie robiony chwilę przed konsumpcją więc nie można eksperymentować i liczyć na to , że " dobra śmietanka" nie podejdzie wodą i nie spłynie.
Z tego, co wiem, Martynka pracuje ze śmietaną roślinną i nie dodaje do niej już żadnych stabilizatorów. Ale o szczegóły musiałabyś zapytać ją samą, czyli Martynkę13
W zasadzie wszystko jest kwestią gustu,ale ja polecam tort czekoladowy,taki może nieco uniwersalny,ale na pewno kazdemu przypadnie do gustu,co o tym sądzisz?
Witajcie. Zwracam się do Was bo brakuje mi pomysłu na tort - na diamentowe gody. bedzie on prostokątny, taki z dużej blachy, no i dość wysoki. chciałam na wierzch zrobić czerowe róże z czekolady plastycznej, może jakies zielone listki do tego. ale pojecia nie mam co zrobić z bokami tortu :/ chciałabym zeby był elegancki. szukałam w internrcie jakiejs inspiracji, ale jakos nic nie znalazłam. dodam ze marcepan raczej odpada - nie każdy lubi. z góry dzieki za pomoc
Tutaj jest masa fajnych przepisów, fajne ma angel@..hiszpan, kora, kukułka, ale z pewnoscią koleżanki też się wypowiedzą i podsuną pomysły
witaj, ja zrobiłam ostatnio tort podłużny (środek na bazie kremu z kremówki ubitej z cukrem waniliowym i cukrem puderm połączonym z czarną porzeczką i z alkoholem) , góra z masy plastycznej w kolorze żółtym, na górze tego pierwszego tortu asymetrycznie ułożyłam drugi tort w kształcie serca( masa mocno czekoladowa z akloholem, zmieszana z kawalkami cząstek gorzkiej czekolady) góra z masy plastycznej w kolorze czerwonym.Na wierzch róże, a ponieważ osoba, dla której tort robilam jest miłośnikiem koni, z boku tortu umieścilam z masy plastycznej konia.
Teraz masz wiele owoców : możesz do kremówki wrzucić maliny część zmiksować część w całosci, lub jagódki, lub truskawki itp.
Możesz np.upiec 3 podłużne biszkopty( pamietaj zawsze o nasączeniu ich ponczem)- każdy w innym "rozmiarze", od największego do najmniejszego, każdy z nich możesz wg uznania przełożyć tą samą masą, lub każdy z nich przelożyć inną masą(ja robię na bazie kremówki,ale można też z torebki gotowca), a następnie przygotuj 3 masy plastyczne: każdą w innym kolorze, obłóż nimi każdy z tortów, na największym po przekątnej ułóż średni tort, a na nim asymertycznie najmniejszy tort-teraz zrób z masy plastycznej wstążkę bardzo długą by obwiazać całość jak pakunek,na krzyż tortu, a na górę stwórz kokardę ( masę plastyczną skleja się odrobinką wody lub białka kurzego, lub specjalnym jadalnym klejem)- właśnie otrzymałaś tort w ksztacie dużego pakunku.
zdjecie jest dość niefortunnie wykonane i nie bardzo widać walory "artystyczne" tortu, ale chcialam ci przyblizyć obraz tego co napisalam , ten tort z sercem nie umiem na tę chwilę wstawić, bo to przekracza moje możliwości,ale wkrótce zdjęcie to dodam. To z napisem" Lilka "bylo na roczek zrobione przez moją córkę( bez mojej pomocy) dla jej chrześniaczki, tak, że widzisz sama masą plastyczną można bawić sie do woli.
Polecam konsultacje u przepsympatycznych naszych koleżanek : pyszotka111 lub martynka13 . Mają specjalizacje '' tortową '' to i fachowo i praktycznie doradzą ..
mnie się bardzo podoba ten: http://assets1.ogrodowisko.pl/uploads/p/23/237179/original.jpg
tutaj w podobnym stylu z listkami: http://i.pinger.pl/pgr157/6f2c05500016e6234e1f6c30/IMG_4571.JPG
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe
o kurcze .. dzieki All, właśnie o coś takiego mi chodziło tylko brakowało mi pomysłu. oprócz tych drobnych dekoracji to to wszystko to bita śmietana? piękne... ile dodać żelatyny do takiej śmietany żeby mi sie to tak trzymało na bokch?
Dobrej jakości śmietana i prawidłowo ubita nie potrzebuje usztywniaczy
Interesujące...a co to znaczy dobra śmietana i prawidłowo ubita?
Uważam, że niestety potrzebny jest stabilizator np. śmietanfix. Żelatyna nie daje czasu na dekorację.
Mamy lato, wysokie temperatury, tort z pewnością nie będzie robiony chwilę przed konsumpcją więc nie można eksperymentować i liczyć na to , że " dobra śmietanka" nie podejdzie wodą i nie spłynie.
Z tego, co wiem, Martynka pracuje ze śmietaną roślinną i nie dodaje do niej już żadnych stabilizatorów. Ale o szczegóły musiałabyś zapytać ją samą, czyli Martynkę13
W zasadzie wszystko jest kwestią gustu,ale ja polecam tort czekoladowy,taki może nieco uniwersalny,ale na pewno kazdemu przypadnie do gustu,co o tym sądzisz?