Pogoda za oknem nie nastraja do miłego wekeendu hm no ale mamy naszą stronkę i można sobie poprawić humor, poczytać i czegoś się dowiedzieć mądrego. Naszło mnie dziś rano na śniadanie na gorąco zamiast kanapek... a właściwie to moje Późne Szczęście... zwykle woli coś na ciepło.
Serwujemy zazwyczaj jajecznicę (najczęściej z pieczarkami lub z kiełbaską)u nas NUMER 1 albo parówkę "z wody".... no właśnie......... jakie są Wasze ulubione śniadanka na gorąco?
Nasze najlepsze śniadanko to jajecznica ze szczypiorkiem i do tego chlebek z pomidorkiem .Białą kiełbasę z chrzanem z wody lub piekarnika można też podać
Kawa świeżo zmielona z mleczkiem na ciepło + ciepły croissant . Koniecznie pajda tawrogu z miodem na ciepło ... Miało byc na ciepło to jest .. nawet jak miód zrobi się zimny , to i tak gorąca aromatyczna kawa pozostaje .. DD
Naogół nie jadam śniadan, ale czasem , od święta- wtedy nr one to jajko na miękko, jajecznica na kurkach na masle i ze szczypiorkiem.. Albo mój pomysł zalane wodą otręby owsiane ze szczypiorkiem i olejem lnianym,.pasta jajeczna lub smakowe twarożki- z rzodkiewką, koperkiem itp Bardzo rzadko-full english breakfast
Wszelkiego rodzaju wariacje na temat grzanek - z rukolą, suszonymi pomidorami i fetą; z pesto; z grilowanymi warzywami, etc. Poza tym: jajka w koszulkach, jajka na miękko, jajecznica wedle tego, co w lodówce, jajka zapiekane z pomidorami, omlety (ale tylko wytrawne), jajka na bekonie, parówki.. Trochę tego jest..
...zupa marchwiowa z kaszą jaglaną i płatkami owsianymi lub owsianka w/g 5 przemian - to w tygodniu,.a w weekendy nieśmiertelna pyszna jajeczniczka!!...Jem właściwie tylko ciepłe śniadania...:))
Jeszcze mi się przypomniało o jajkach w koszulce i kromki chleba namoczone w rozbełtanym jajku i usmażone na patelni polane ketchupem i/lub majonezem (niekoniecznie) i posolone. Rodzince to nie za bardzo, ale mi taki chleb usmażony w jajku smkuje jeszcze z nutellą
Bardzo często robię chleb smażony w jajku ale na słono z odrobiną soli i pieprzu - dzieci jedzą z ketchupem, ja czasem jak sie smaży już druga strona chleba to posypuję starty żółty ser.
poza typowymi daniami śniadaniowymi: jajecznicą na maśle, jajkami na miękko, sadzonymi, omletem z konfiturą, parówkami, owsianką czy grzankami, uwielbiam dojadać na śniadanie resztki zup dzisiaj wykończyłam zalewajkę :)
na ciepło:omlet, jajecnzica, placek ptrębowy lub placek owsiany, jajko na mięko, i płatki: owsiane, zytnie, orkiszowe, jęczmienne, pszenne gotuje więc są ciepłe, tylko potem zalewam je zimnym jogurtem lub mlekim i dodaje orzechy rodzynki itp, wiec tak poł na ciepło, poł na zimno jest;) I grzanki z tostera (wędlina, duuzo zótego sera , przyprawy)
To tak jak ja, nie lubie sniadania na cieplo, na czczo wypijam termos herbaty goracej, potem moge cos dopiero zjesc, nawet do pracy zabieram termos :)))
Ja w tygodniu zimą i teraz jem owsiankę, za to w weekend jajecznica na maśle albo jajka na miękko albo jajka przyrządzane w egg coddler z chedarem lub szyneczką; czasem parówki lub biała kiełbasa z piekarnika
Znam rodzinkę w której prawie codziennie jedzą na śniadanie... żurek!
Na ciepło poza jajecznicą czy jajkiem na miękko przypomniała mi sie zupa mleczna - kluski zalane ciepłym mlekiem, posłodzone... nie przepadam, ale pamiętam doskonale ten koszmarek!
Dzieci lubią też kluski z serem, naleśniki... czasem jak zostaną z poprzedniego dnia to odgrzewam pierogi...
Dopisano 13-07-22 15:56:19:
Na ciepło poza jajecznicą czy jajkiem na miękko przypomniała mi sie zupa mleczna - kluski zalane ciepłym mlekiem, posłodzone... nie przepadam, ale pamiętam doskonale ten koszmarek dzieciństwa!
Dzieci lubią też kluski z serem, naleśniki... czasem jak zostaną z poprzedniego dnia to odgrzewam pierogi...
Hej żarłoczki
Pogoda za oknem nie nastraja do miłego wekeendu hm no ale mamy naszą stronkę i można sobie poprawić humor, poczytać i czegoś się dowiedzieć mądrego. Naszło mnie dziś rano na śniadanie na gorąco zamiast kanapek... a właściwie to moje Późne Szczęście... zwykle woli coś na ciepło.
Serwujemy zazwyczaj jajecznicę (najczęściej z pieczarkami lub z kiełbaską)u nas NUMER 1 albo parówkę "z wody".... no właśnie......... jakie są Wasze ulubione śniadanka na gorąco?
Poza jajecznicą i parówkami, które też lubimy to zdecydowanie jajko na miękko. Dla dzieci jeszcze omlet na słodko lub racuchy z cukrem pudrem.
Mnie wczoraj naszło na pankceksy , mniam:) ale lubię tez kiełbaskę na gorąco z keczupem lub chrzanem
Kiełbasa na gorąco, parówki, jajecznica i jajka na miękko, cebula smażona na boczku wędzonym, smażone łódki z mortadeli, lane kluski na mleku:)
a może owsiankę:)
Nasze najlepsze śniadanko to jajecznica ze szczypiorkiem i do tego chlebek z pomidorkiem .Białą kiełbasę z chrzanem z wody lub piekarnika można też podać
u mnie nr 1 to jajecznica z kurkami
Leczo z bakłażanem bez żadnego mięsa jest przepyszne i sycące.
Kawa świeżo zmielona z mleczkiem na ciepło + ciepły croissant . Koniecznie pajda tawrogu z miodem na ciepło ... Miało byc na ciepło to jest .. nawet jak miód zrobi się zimny , to i tak gorąca aromatyczna kawa pozostaje .. DD
Jajecznica mojego męża .Jajka + szczypiorek + pomidorki w drobną kostkę +tylko Mu znane przyprawy +chlebek gracham grubo posmarowany masełkiem naturalnym :)
Nie ważne co ,ważne kto podaje z rana :) A może nie ? :)
Nie ważne co ,ważne kto podaje z rana :) A może nie ?
:)
Oj święta prawda :)
Oj tak
Oj masz rację Jolu...... bardzo ważne kto podaje z rana... u nas w niedzielę najczęściej kawę do łóżka On a śniadanko Ja
Naogół nie jadam śniadan, ale czasem , od święta- wtedy nr one to jajko na miękko, jajecznica na kurkach na masle i ze szczypiorkiem.. Albo mój pomysł zalane wodą otręby owsiane ze szczypiorkiem i olejem lnianym,.pasta jajeczna lub smakowe twarożki- z rzodkiewką, koperkiem itp Bardzo rzadko-full english breakfast
Różne wariacje na temat jajecznicy, tosty, zupy mleczne wszelakie.
Dzisiaj np. przepyszna jajecznica z szynką i świeżo zerwaną cukinią. Pycha :)
Wszelkiego rodzaju wariacje na temat grzanek - z rukolą, suszonymi pomidorami i fetą; z pesto; z grilowanymi warzywami, etc. Poza tym: jajka w koszulkach, jajka na miękko, jajecznica wedle tego, co w lodówce, jajka zapiekane z pomidorami, omlety (ale tylko wytrawne), jajka na bekonie, parówki.. Trochę tego jest..
...zupa marchwiowa z kaszą jaglaną i płatkami owsianymi lub owsianka w/g 5 przemian - to w tygodniu,.a w weekendy nieśmiertelna pyszna jajeczniczka!!...Jem właściwie tylko ciepłe śniadania...:))
A mnie intryguje ta zupa marchwiowa z kaszą jaglaną - może przepisik???
Jajka gotowane, jajecznica i grzanki. Poza tym na ciepło na śniadanie raczej nic więcej nie jadam.
To mnie zaskoczyłeś. Myślałam, że zupa chmielowa ;)
Jajecznica,,jajka gotowane na miękko oraz sadzone z przyprawami na ostro,parówki,pizza z poprzedniego dnia - stały zestaw ciepłego śniadanka.
Często gotuję na śniadanie wodziankę mój syn i mąż to lubią a zwłaszcz jak mam czerstwy chleb http://wielkiezarcie.com/recipe102208.html
Kasza manna na mleku z owocami, jajka na wodzie
przepis nie jest udostępniony
Jeszcze mi się przypomniało o jajkach w koszulce i kromki chleba namoczone w rozbełtanym jajku i usmażone na patelni polane ketchupem i/lub majonezem (niekoniecznie) i posolone. Rodzince to nie za bardzo, ale mi taki chleb usmażony w jajku smkuje jeszcze z nutellą
A z keczupem, majonezem, nutellą i zasmażką?
Ale o co chodzi?
O ten chlebek usmażony.
No ale co z keczupem, majonezem, nutellą i zasmażką? że razem?
Boże, tak, że razem. Taki żart miał być...
No!
Z kabaretu OTTO...i zasmażka!
Ja maczam kromki w jajku i mleku i jadamy najczęsciej z konfiturą
Z mlekiem też czasem robimy.
Bardzo często robię chleb smażony w jajku ale na słono z odrobiną soli i pieprzu - dzieci jedzą z ketchupem, ja czasem jak sie smaży już druga strona chleba to posypuję starty żółty ser.
Tak jeszcze nie smażyłam, ale na pewno wypróbuje, dzięki za pomysł:)
proszę bardzo :) niby banalne a tyle pomysłów na wykonanie.
Odsmażane ziemniaczki z poprzedniego obiadku, z jajeczkami, pomidorkami i serkiem żółtym
Ja maczam kromki w jajku i mleku i jadamy najczęsciej z konfiturą
Taki chlebek ulubiony z serwm i szynka. W podstawówce wersja uproszczona tylko chleb i jajko. Pychapoza typowymi daniami śniadaniowymi: jajecznicą na maśle, jajkami na miękko, sadzonymi, omletem z konfiturą, parówkami, owsianką czy grzankami, uwielbiam dojadać na śniadanie resztki zup dzisiaj wykończyłam zalewajkę :)
A ja uwielbiam na śniadanie świąteczne, bigos, ale to tylko w czasie świąt w zimie:)
Święta! Ale mi narobiłaś smaka na barszcz wiekanocny. Ojojoj :)
na ciepło:omlet, jajecnzica, placek ptrębowy lub placek owsiany, jajko na mięko, i płatki: owsiane, zytnie, orkiszowe, jęczmienne, pszenne gotuje więc są ciepłe, tylko potem zalewam je zimnym jogurtem lub mlekim i dodaje orzechy rodzynki itp, wiec tak poł na ciepło, poł na zimno jest;) I grzanki z tostera (wędlina, duuzo zótego sera , przyprawy)
parówki zapiekane ...
Na pierwsze śniadanie nie specjalnie lubię na ciepło. No chybaże jajko na miękko, albo jajecznicę i chrupiący
tost. Nie wiem czy wiecie, że na Białorusi i też na Ukrainie na śniadanie często się je kaszę z kiełbasą
smażoną?
Bigosu na śniadanie to chyba bym nie dała rady nawet w Swięta.
To tak jak ja, nie lubie sniadania na cieplo, na czczo wypijam termos herbaty goracej, potem moge cos dopiero zjesc, nawet do pracy zabieram termos :)))
Ja w tygodniu zimą i teraz jem owsiankę, za to w weekend jajecznica na maśle albo jajka na miękko albo jajka przyrządzane w egg coddler z chedarem lub szyneczką; czasem parówki lub biała kiełbasa z piekarnika
Musli z bardzo ciepłym mlekiem. Uwielbiam choć mogę jeść rzadko, bo nie toleruję laktozy:(
Na ciepło poza jajecznicą czy jajkiem na miękko przypomniała mi sie zupa mleczna - kluski zalane ciepłym mlekiem, posłodzone... nie przepadam, ale pamiętam doskonale ten koszmarek!
Dopisano 13-07-22 15:56:19:
Na ciepło poza jajecznicą czy jajkiem na miękko przypomniała mi sie zupa mleczna - kluski zalane ciepłym mlekiem, posłodzone... nie przepadam, ale pamiętam doskonale ten koszmarek dzieciństwa!
Jak byłam dzieckiem to mama w soboty na śniadanie gotowała zupę ziemniaczaną bez śmietany i bez mąki.
Robotnikom na śniadanie czasem gotowała żurek.
Może być też jajecznica czy jajka na miękko.
Parówki grzane w wodzie
Kiełbasa cienka z mikrofali
Jajcówa na maśle z chudym boczkiem :)
Grzanka z konfiturką, kawa.