...szukam przepisu. Pamiętam, że porzeczki się chyba zasypywało cukrem, potem zdaje się przecierało przez sitko, w jakiej kolejności nie wiem. Pyszne to było, a ja akurat mam mnóstwo czerwonych porzeczek.
Ja też nie wiem, ale właśnie przymierzam się do kisielu metodą współczesną, którą sobie wymyśliłam - planuję wycisnąć sok z czerwonych porzeczek za pomocą sokowirówki, a następnie zagotować z cukrem i wlać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie. Po paru chwilach kisiel bezpestkowy gotowy :)
Dobrze pamiętasz.Jak najbardziej możesz owoce zasypać cukrem,a jak porzeczki puszcza sok,przetrzeć przez sitko.Tyle,że do otrzymania kisielu brakuje jeszcze mąki (skrobii) ziemniaczanej.Zagotuj sok,wlej mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotuj (tak jak przy kupnym)Cały czas od zalania rozrobioną mąką musisz mieszać,żeby nie zrobiły się kluchy..Co do kwasowości czy słodkości,to sama musisz wypróbować.Jak chcesz mieć taki sok na zimę,zapasteryzuj,a pózniej masz "jak znalazł" nie tylko do kisielu.Możesz podobnie zrobić galaretkę.Też pyszna.
...szukam przepisu. Pamiętam, że porzeczki się chyba zasypywało cukrem, potem zdaje się przecierało przez sitko, w jakiej kolejności nie wiem. Pyszne to było, a ja akurat mam mnóstwo czerwonych porzeczek.
Ja też nie wiem, ale właśnie przymierzam się do kisielu metodą współczesną, którą sobie wymyśliłam - planuję wycisnąć sok z czerwonych porzeczek za pomocą sokowirówki, a następnie zagotować z cukrem i wlać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie. Po paru chwilach kisiel bezpestkowy gotowy :)
Tak też robiłam,jak dzieci były małe
Jestem jak najbardziej za ! ... jeśli nie ma dzieckowatych to proponuję parę kropel rumu ...tadaaam
Też tak często robiłam.Ponieważ miałam zazwyczaj zapas soku z sokownika,Zagotowanie kisielu to była jedna chwilka.
Dobrze pamiętasz.Jak najbardziej możesz owoce zasypać cukrem,a jak porzeczki puszcza sok,przetrzeć przez sitko.Tyle,że do otrzymania kisielu brakuje jeszcze mąki (skrobii) ziemniaczanej.Zagotuj sok,wlej mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotuj (tak jak przy kupnym)Cały czas od zalania rozrobioną mąką musisz mieszać,żeby nie zrobiły się kluchy..Co do kwasowości czy słodkości,to sama musisz wypróbować.Jak chcesz mieć taki sok na zimę,zapasteryzuj,a pózniej masz "jak znalazł" nie tylko do kisielu.Możesz podobnie zrobić galaretkę.Też pyszna.
Dzięki, wypróbuję na pewno.
Jeśli masz zatrzęsienie porzeczek, a znudzi Ci się kisiel , polecam ten przepis na sorbet porzeczkowy.