Corocznie zastanawiam się jaki rodzaj miodu jest naljepszy. W miejscowości, w któej mieszkam można nabyć kilkadziesąt rodzajów /akacjowy, lipowy, gryczany, łąkowy itp./Jaki rodzaj wybieracie najczęściej?
Jak wiadomo miody oprócz róznic smakowych mają też różne własciwości...jesli miałabym sugerowac sie tylko smakiem to najbardziej odpowiada mi facelia, wielokwiatowy lub rzepakowy, trudno mi natomiast przełknąć gryczany...
Proszę bardzo mam nadziję, że coś dla siebbie wybierzesz Smakowo ja lubię: rzepak, akację, lipę, spadziowy za gryczanym podobnie jak moje poprzedniczki też nie przepadam http://wielkiezarcie.com/article70511.html
My kupujemy głównie gryczany, wielokwiatowy i nawłociowy (zaskakujący smak, bo lekko kwaskowy - pyszny). Jak będzie okazja, to również lipowy. Wspominam o okazji, bo wszystkie zakupy robimy u zaprzyjaźnionej osoby. Myślę, że jednak warto poczytać o właściwościach miodów i tym się kierować przy wyborze.
Ja od dzieciństwa znam ten smak, bo dziadzio, który - odkąd pamietam - hoduje pszczoły, ma las za płotem. Miodek podarowany od niego zawsze jest wyjątkowy.... i najczęsciej spadziowy...
Gryczany to ja bardzo chętnie, natomiast spadziowy obchodzę wielkim łukiem (trochę mniejszym jak mam katar), ale może w mojej okolicy spadziowe pachną intensywniej (czytaj mocniej sarnimi bobkami niż w innych regionach Polski, hih :)
Gryczany=pachnie łaką,słodko-gorzki,koolr ciemnego bursztynu, Nie lubię miodu w ogóle, bo w dzieciństwie bardzo chorowałam i moja śp. mam katowała mnie mlekiem z miodem i masłem. Jak czuje zapach miodu od tamtej pory mam odruch wymiotny. Ale gryczany jest inny. Wspaniały, gorzkawy. Używam go do potraw czasem. Uważam ,że to najszlachetniejszy miód, jaki jest.
Ty masz kobieto szczęćście, bo mnie mama katowała mlekiem z miodem i czosnkiem - w dodatku zalewała biedny miód wrzącym mlekiem, niwecząc starania natury, by dostarczyć nam składników zdrowia :(
Ja uwielbiam gryczany! Z ciepłym mlekiem - pycha! Zapijałam się takim na amen swego czasu. Moja mama z kolei funduje sobie słuszną porcję na świeżym chlebie posmarownym wcześniej masłem i do tego kubek mleka.. Aż zatęskniłam za zimą kiedy to miód wchodzi w codzienne śniadaniowe menu.
Jak dla mnie najlepszy jest miód akacjowy od Bartnika. Pochodzi z upraw ekologicznych i nie jest wyprodukowany z cukru. Pszczelarze czesto dokarmiają pszczoły cukrem i potem sprzedaja miód jako zdrowy a tak na prawde to nie pochodzi z pyłków kwiatowych tylko z cukru.
Corocznie zastanawiam się jaki rodzaj miodu jest naljepszy. W miejscowości, w któej mieszkam można nabyć kilkadziesąt rodzajów /akacjowy, lipowy, gryczany, łąkowy itp./Jaki rodzaj wybieracie najczęściej?
Jak wiadomo miody oprócz róznic smakowych mają też różne własciwości...jesli miałabym sugerowac sie tylko smakiem to najbardziej odpowiada mi facelia, wielokwiatowy lub rzepakowy, trudno mi natomiast przełknąć gryczany...
a tu kilka garść informacji o własciwosciach tych najbardziej znanych http://www.ofeminin.pl/dolegliwosci-choroby/wlasciwosci-miodu-f63992.html
Ja to bym popróbowała wszystkich i potem kupowała ten co nam najbardziej smakuje.
Mnie najbardziej smakuje gryczany, spadźiowy i lipowy.
Dostałam w tamtym roku na prezent miod eukaliptusowy z południowej Hiszpani, no coś
fantystycznego do słodzenia zimowej herbaty.
Proszę bardzo mam nadziję, że coś dla siebbie wybierzesz Smakowo ja lubię: rzepak, akację, lipę, spadziowy za gryczanym podobnie jak moje poprzedniczki też nie przepadam http://wielkiezarcie.com/article70511.html
ja uwielbiam smak miodu z dzikich malin..
My kupujemy głównie gryczany, wielokwiatowy i nawłociowy (zaskakujący smak, bo lekko kwaskowy - pyszny). Jak będzie okazja, to również lipowy. Wspominam o okazji, bo wszystkie zakupy robimy u zaprzyjaźnionej osoby. Myślę, że jednak warto poczytać o właściwościach miodów i tym się kierować przy wyborze.
Uwielbiam spadziowy... to jest mój numer jeden. Innymi też nie pogardzę, ale spadziowy najbardziej mi podchodzi.
Oooo,peggy,znowu mamy nowy wspólny gust.niektórzy go nie tkną,a ja bardzo lubię.
Ja uwielbiam lipowy akacjowy prosto w ula jak maż wyciaga to chetnych jest wielu do degustacji :)
Ja od dzieciństwa znam ten smak, bo dziadzio, który - odkąd pamietam - hoduje pszczoły, ma las za płotem. Miodek podarowany od niego zawsze jest wyjątkowy.... i najczęsciej spadziowy...
myślę,że wiele osób go nie tknie z racji tego że wiedzą z czego pochodzi;)))ale mi to akurat nie przeszkadza,ważniejsze że jest b.zdrowy...
ja lubię ogólnie miody jasne,przepyszny kupiłam u góralki-właśnie malinowy-(akurat nie jest jasny,bo ciemnoróżowy;)ale coś fantastycznego w smaku
Oj.oj,malinowego jeszcze nie próbowałam.
Gryczany to ja bardzo chętnie, natomiast spadziowy obchodzę wielkim łukiem (trochę mniejszym jak mam katar), ale może w mojej okolicy spadziowe pachną intensywniej (czytaj mocniej sarnimi bobkami niż w innych regionach Polski, hih :)
Dla mnie najlepszy jest lipowy - na przeziębienia w sam raz
Wielkokwiatowy i lipowy.
Rzepakowy i wielokwiatowy oraz lipowy :)
Gryczany=pachnie łaką,słodko-gorzki,koolr ciemnego bursztynu, Nie lubię miodu w ogóle, bo w dzieciństwie bardzo chorowałam i moja śp. mam katowała mnie mlekiem z miodem i masłem. Jak czuje zapach miodu od tamtej pory mam odruch wymiotny. Ale gryczany jest inny. Wspaniały, gorzkawy. Używam go do potraw czasem. Uważam ,że to najszlachetniejszy miód, jaki jest.
Ty masz kobieto szczęćście, bo mnie mama katowała mlekiem z miodem i czosnkiem - w dodatku zalewała biedny miód wrzącym mlekiem, niwecząc starania natury, by dostarczyć nam składników zdrowia :(
moja mnie też do tego masło jeszcze dawała
Ja uwielbiam gryczany! Z ciepłym mlekiem - pycha! Zapijałam się takim na amen swego czasu. Moja mama z kolei funduje sobie słuszną porcję na świeżym chlebie posmarownym wcześniej masłem i do tego kubek mleka.. Aż zatęskniłam za zimą kiedy to miód wchodzi w codzienne śniadaniowe menu.
Ja kupiłam spadziowy, jeszcze czekam na lipowy:)
Każdy rodzaj miodu ma inne właściwości lecznicze. Ja kupuję lipowy lub wielokwiatowy.
Jak dla mnie najlepszy jest miód akacjowy od Bartnika. Pochodzi z upraw ekologicznych i nie jest wyprodukowany z cukru. Pszczelarze czesto dokarmiają pszczoły cukrem i potem sprzedaja miód jako zdrowy a tak na prawde to nie pochodzi z pyłków kwiatowych tylko z cukru.
http://www.bdsklep.pl/bartnik-500g-miod-eko-akacjowy,id-34387
Po zachowaniu miodu w wodzie łatwo sprawdzioc, czy ma dodatek cukru : http://www.pasieka.rostkowski.info/pytania.html#cukier