Chce zrobić krem na bazie kremówki i białej czekolady. Jest trochę przepisów na necie. Wiele osób ma z tym problem. Macie jakąś technikę by kremówka się ubijała jak należy z czekoladą albo jak należy dodawać jedno do drugiego by się nie zważyło?
Technika raczej nie ..tyllko wprawa .. Czekolada powinna być chłodna ale nadal płynna .. Wkręcam powolnymi ruchami miksera ręcznego tak z wyczuciem do ubitej śmietany kremowej .. No i smietana powinn być '' porządna trzydziestka '' wcześniej dobrze schłodzona .. Od lat trzymam się jednej firmy .. bzyyk łopatkami i piekna puszysta , jedwabna .. wodą nie podejdzie , nie zważy się w połaczeniu ani w połaczeniu z czekolladą ,żelatyną czy owocem .. :))
Powodzenia i .. bez stresu .. Ciasto i masy '' wyczuwają zestresowaną, niepewną rękę ..''
Tort robić tego samego dnia czy mogę dzień wcześniej zrobić? A i czy da się szprycować taką śmietaną czy to raczej na gładko rozsmarować? Chodzi mi o konsystencje czy jest dosyć zwiezla na zawijaski.
Nie mam problemu z taka masą , "Ubijam śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu , białą czekoladę rozpuszczam nad parą. Kiedy całkiem wystygnie miksuję ją z ubitą śmietaną." Powodzenia;)
Często robię taki krem do różnych deserów. Czasem dodaję też ser mascarpone. Jeśli chcesz na samej kremówce rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej przestudź. Kremówkę ubij na sztywno i stopniową dodawaj czekoladę miksując. Możesz taką masą zdobić torty/ciasta.
Chce zrobić krem na bazie kremówki i białej czekolady. Jest trochę przepisów na necie. Wiele osób ma z tym problem. Macie jakąś technikę by kremówka się ubijała jak należy z czekoladą albo jak należy dodawać jedno do drugiego by się nie zważyło?
Technika raczej nie ..tyllko wprawa .. Czekolada powinna być chłodna ale nadal płynna .. Wkręcam powolnymi ruchami miksera ręcznego tak z wyczuciem do ubitej śmietany kremowej .. No i smietana powinn być '' porządna trzydziestka '' wcześniej dobrze schłodzona .. Od lat trzymam się jednej firmy .. bzyyk łopatkami i piekna puszysta , jedwabna .. wodą nie podejdzie , nie zważy się w połaczeniu ani w połaczeniu z czekolladą ,żelatyną czy owocem .. :))
Powodzenia i .. bez stresu .. Ciasto i masy '' wyczuwają zestresowaną, niepewną rękę ..''
Technika jest taka, że podgrzewasz śmietanę, rozpuszczasz w niej czekoladę, chłodzisz i wstawiasz na kilka godzin do lodówki. Ubijasz.
Ja natomiast czekoladę rozpuszczam, śmietanę ubijam i lekko ciepłą czekoladę dodaję do śmietany. Szybko, smacznie i śmietana nigdy mi się nie zważyła.
Tort robić tego samego dnia czy mogę dzień wcześniej zrobić? A i czy da się szprycować taką śmietaną czy to raczej na gładko rozsmarować? Chodzi mi o konsystencje czy jest dosyć zwiezla na zawijaski.
Nie mam problemu z taka masą , "Ubijam śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu , białą czekoladę rozpuszczam nad parą. Kiedy całkiem wystygnie miksuję ją z ubitą śmietaną." Powodzenia;)
http://wielkiezarcie.com/recipe100606.html
Często robię taki krem do różnych deserów. Czasem dodaję też ser mascarpone. Jeśli chcesz na samej kremówce rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej przestudź. Kremówkę ubij na sztywno i stopniową dodawaj czekoladę miksując. Możesz taką masą zdobić torty/ciasta.
Tu przepis na krem (z mascarpone) z kremówką i czekoladami: http://wielkiezarcie.com/recipe96054.html