Forum

Kuchenne porady

Biały krem ze śmietany i czekolady

• Autor: klio Data: 2013-07-18 09:45:55

Chce zrobić krem na bazie kremówki i białej czekolady. Jest trochę  przepisów na necie.  Wiele osób ma z tym problem. Macie jakąś technikę by kremówka się ubijała jak należy z czekoladą albo  jak należy dodawać jedno do drugiego by się nie zważyło?

• Autor: megi65 Data: 2013-07-18 11:10:44

Technika raczej nie ..tyllko wprawa .. Czekolada powinna być chłodna ale nadal płynna .. Wkręcam powolnymi ruchami miksera ręcznego tak z wyczuciem do ubitej śmietany kremowej .. No i smietana powinn być '' porządna trzydziestka '' wcześniej dobrze schłodzona .. Od lat trzymam się jednej firmy .. bzyyk łopatkami i piekna puszysta , jedwabna .. wodą nie podejdzie , nie zważy się w połaczeniu ani w połaczeniu z czekolladą ,żelatyną czy owocem .. :))

Powodzenia i .. bez stresu .. Ciasto i masy '' wyczuwają zestresowaną, niepewną rękę ..''

• Autor: martynka 13 Data: 2013-07-18 11:14:12

Technika jest taka, że podgrzewasz śmietanę, rozpuszczasz w niej czekoladę, chłodzisz i wstawiasz na kilka godzin do lodówki. Ubijasz.

Ja natomiast czekoladę rozpuszczam, śmietanę ubijam i lekko ciepłą czekoladę dodaję do śmietany. Szybko, smacznie i śmietana nigdy mi się nie zważyła.

• Autor: klio Data: 2013-07-18 11:23:16

Tort robić tego samego dnia czy mogę dzień wcześniej zrobić? A i czy da się szprycować taką śmietaną czy to raczej na gładko rozsmarować? Chodzi mi o konsystencje czy jest dosyć zwiezla na zawijaski.

• Autor: makusia Data: 2013-07-18 17:06:58

Nie mam problemu z taka masą , "Ubijam śmietanę kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu , białą czekoladę rozpuszczam nad parą. Kiedy całkiem wystygnie miksuję ją z ubitą śmietaną." Powodzenia;)

http://wielkiezarcie.com/recipe100606.html

• Autor: olusia23 Data: 2013-07-19 11:04:47

Często robię taki krem do różnych deserów. Czasem dodaję też ser mascarpone. Jeśli chcesz na samej kremówce rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej przestudź. Kremówkę ubij na sztywno i stopniową dodawaj czekoladę miksując. Możesz taką masą zdobić torty/ciasta.

Tu przepis na krem (z mascarpone) z kremówką i czekoladami: http://wielkiezarcie.com/recipe96054.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu