Forum

Kuchenne porady

co robić by nie wyszedł zakalec !

  • Autor: sparow Data: 2013-07-20 17:41:56

    Nie daje sobie rady z ciastami które wymagają : mieszania mixerem , łyżką - takimi które mają być pulchne,wilgotne , delikatne itd.. mówiąc krótko, wszystkie oprócz ciasta kruchego wychodzą mi z zakalcem.

    Próbowałam już wielu sposobów ,(wszystkie składniki o temp. pokojowej ,wkładanie do zimnego piekarnika,do nagrzanego,pozostawienie ciasta w piekarniku do chwili ostygnięcia, miksowanie szybkie,wolne, robię zgodnie z przepisem, i wiele innych rad - efekt ten sam ZAKALEC !!!!!

    i nie ważne czy to piecyk elektryczny czy gazowy ,nawet w prodiżu upiekł się GNIOT !

    Czy jakieś fatum ? czy może jest coś o czy nie mam zielonego pojęcia ?

    Błagam ! pomóżcie ! bo te kruche już mi ością w gardle stoja !  a tak mi się marzy taka zwykła babka piaskowa na śniadanko do kawusi , Kupne odpadają ,jestem alergikiem a nigdy nie wiadomo co w tych gotowych wypiekach siedzi !

    Pozdrawiam wszystkich "wielkożarciowców"

     

  • Autor: asieksza Data: 2013-07-20 18:00:00

    U mnie zakalce powstają gdy ciasto jest niedopieczone, dlatego nigdy nie patrzę na podany czas pieczenia tylko sprawdzam zapałką, a nawet jak jest już sucha to trzymam jeszcze trochę. Jak na razie działa chociaż czasem mi się przypiecze ( zawsze można obkroić).

  • Autor: sparow Data: 2013-07-20 19:59:10

    U mnie zakalce powstają gdy ciasto jest niedopieczone, dlatego nigdy nie
    patrzę na podany czas pieczenia tylko sprawdzam zapałką, a nawet jak jest
    już sucha to trzymam jeszcze trochę. Jak na razie działa chociaż czasem mi
    się przypiecze ( zawsze można obkroić).


    Dzięki bardzo ! tej metody nie próbowałam

  • Autor: sparow Data: 2013-07-26 01:46:43

    U mnie zakalce powstają gdy ciasto jest niedopieczone, dlatego nigdy nie
    patrzę na podany czas pieczenia tylko sprawdzam zapałką, a nawet jak jest
    już sucha to trzymam jeszcze trochę. Jak na razie działa chociaż czasem mi
    się przypiecze ( zawsze można obkroić).


    Dziękuję Ci bardzo ,Twoja rada okazała się cenna - i nawet nie było takie przypieczone !

  • Autor: bahus Data: 2013-07-20 18:37:59

    Ja na zakalec mam niesamowicie dobry sposób. Zawsze się sprawdza !!!

    Ciasto kupuję w dobrej cukierni

  • Autor: sparow Data: 2013-07-20 19:52:08

    Ja na zakalec mam niesamowicie dobry sposób. Zawsze się sprawdza
    !!! Ciasto kupuję w dobrej cukierni


    Sposób Genialny !!! - Brawo !!!!

    Szoda tylko ze nie czytałeś do końca mojego wątku

    ale dzięki za porade anyway

  • Autor: bahus Data: 2013-07-20 23:21:53

    Jesteś tu u nas (na WŻ) bardzo "nowa". Nie wiesz więc, że ja bardzo lubię sobie pożartować. Znam się troszkę na gotowaniu ale ciasta to moja pięta Achillesowa. Wszelkie słodycze to albo kupuję w cukierniach albo zlecam rodzinie i znajomym. Czasami coś mi się uda upiec ale zgodnie z utartą prawidłowością wyjątek potwierdza regułę

  • Autor: sparow Data: 2013-07-26 22:22:15

    Jesteś tu u nas (na WŻ) bardzo "nowa". Nie wiesz więc, że ja bardzo lubię
    sobie pożartować. Znam się troszkę na gotowaniu ale ciasta to moja pięta
    Achillesowa. Wszelkie słodycze to albo kupuję w cukierniach albo zlecam
    rodzinie i znajomym. Czasami coś mi się uda upiec ale zgodnie z utartą
    prawidłowością wyjątek potwierdza regułę 

    bahusie ! widzę,widzę, że lubisz żatować to tez moja odpowiedż była pół żartem/pół serio ,a tak na marginesie - troszkę mi wstyd ,bo dopiero dzis się 'ujawniłam" witając wszystkich na przywitalni .

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-07-21 00:35:05

    Podaj namiary na dobrą cukiernię.  Kandulski mnie nie interesuje.

  • Autor: gabigold Data: 2013-07-20 18:46:26

    Może zrób tak na ,, odwal" jak to się mówi, może wtedy Ci wyjdzie :) mnie za to kruche mało kiedy wychodzi , nie mniej jednak wcale się nie zrażam , szukam dalszych inspiracji, których tutaj nie brak:) powodzenia

  • Autor: makaronka Data: 2013-07-20 19:01:26

    Ciasto piaskowe mnie też wychodzi z zakalcem.Spróbuj cos łatwiejszego np.

    http://wielkiezarcie.com/recipe54004.html

    te z sodą zawsze się udają,powodzenia

  • Autor: sparow Data: 2013-07-20 20:09:27

    Ciasto piaskowe mnie też wychodzi z zakalcem.Spróbuj cos łatwiejszego
    np. http://wielkiezarcie.com/recipe54004.html  te z sodą zawsze
    się udają,powodzenia


    Dziękuję ,zajżę tam

  • Autor: sparow Data: 2013-07-20 20:04:45

    Może zrób tak na ,, odwal" jak to się mówi, może wtedy Ci
    wyjdzie :) mnie za to kruche mało kiedy wychodzi , nie mniej jednak wcale
    się nie zrażam , szukam dalszych inspiracji, których tutaj nie brak:)
    powodzenia


    Taki pomysł już miałam ,fajnie - bo szybciutko było ! no i BĘC !!!! jak zwykle !!!

  • Autor: megi65 Data: 2013-07-20 22:51:49

    Po pierwsze primo ... rozgryż swój piekarnik ..poczytaj instrukcję jeśli takową jeszcze posiadasz , jeśli nie to poszperaj w neci odnośnie Twojego modelu ..

    Po drugie primo ... do każdego ciasta oprócz dokładnego przepisu dodaj odrobinę , serca , humoru i radości . Sukces murowany . Powodzenia a efektach informuj nas .. ))

  • Autor: Piper Data: 2013-07-21 04:20:31

    po prostu daj sobie spokoj, nie masz reki do tego typu ciast...jest wiele innych ktore mozesz piec, dlaczego wiec uparlas sie na ucierane ...

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-21 10:13:34

    Powitalnia serdecznie zaprasza::) Głupio tak pierwszego dnia bez przywitania, prawda?

  • Autor: sparow Data: 2013-07-26 22:28:31

    Powitalnia serdecznie zaprasza::) Głupio tak pierwszego dnia bez przywitania,
    prawda?


    Oj głupio , głupio ale nie miałam zielonego pojęcia o czym piszesz

    Juz nadrobiłam

    Dzięki za wskazówki

  • Autor: myszamycha Data: 2013-07-21 10:58:25

    z mojego doswiadczenia takie ciasta najlepiej piecze sie w formie z kominkiem.. latwiej dopiec.. zaluje ze tu takiej nie mam.. w PL mialam kamienna forme jeszcze od mojej babci a moje niezawodne  to 5 jajek bardzo dobrze ubic ze szkl. cukru, po trochu dodawac 2 szkl maki pszennej wymieszanej z 2 lyzeczkami proszku do pieczenia i do tego kostke roztopionej goracej margaryny,to zmiksowac, do formy i  w 160 przez jakies pol godz.. to taka najzwyklejsza,najlatwiejsza babka,taka piekla moja mama taka pieke ja i to bylo pierwsze ciasto jakie robilam jeszcze jak bylam mlodziutka,nie zdarzylo sie zeby nie wyszlo.. dobre jako babka, ale mozna tez z owocami z kakao.. pycha.

  • Autor: trylobicik Data: 2013-07-21 12:58:06

    A zaglądasz do piekarnika w czasie pieczenia? Ktoś mi kiedyś poradził, żeby nigdy nie zaglądać do ciasta przez pierwsze 20 minut pieczenia. No i nie zaglądam, a zakalce zdarzają mi się sporadycznie ( głównie wtedy, gdy dam za dużo owoców ).

  • Autor: anneau Data: 2013-07-21 20:51:03

    amoże po prostu oiekarnik masz do d.... do niczego :P

    Spróbuj upiec to samo ciasto- np poł w piekarniku a drugie ...nie wiem u koleżanki albo w prodziżu...

  • Autor: alijun Data: 2013-07-22 15:22:46

    Witam. Na początek proponuję wypróbowac ciasto jak na mufinki (to ciasta z reguły babkowe) i raczej zawsze się udają. Mieszasz w jednej misce skłądniki suche, w drugiej mokre, następnie mieszasz wszystko razem i do piekarnika. Ale właśnie potwierdzam to co poprzedniczki pisały. Sprawdź jak działa Twój piekarnik: jeśli masz elektryczny to radzę na początek piec na termoobiegu. I nie otwierać piekarnika przez pierwsze 20 -30 minut pieczenia. Poza tym zdradzę Ci sekret jeszcze od mojego taty: jeśli sa ciasta ucierane, to najpierw ucieram do białości jajka z cukrem, potem dodaję resztę składników i mieszam mikserem na mniejszych obrotach tylko w jedną stronę (ponoć to nie zburzy struktury ubitych jajek - co ważne szczególnie przy biszkoptach). Polecam Ci ciasto zebrę na spróbowanie http://wielkiezarcie.com/recipe3184.html, ale: ubij najpierw jajka z cukrem, potem stopniowo zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian po troszkę oleju i oranżady, a potem mąkę - miksuj w jedną stronę. Powodzenia.......

  • Autor: WM Data: 2013-07-23 07:56:29

    Witam. Odkąd zaczęłam do wszystkich ciast ucieranych używać mąki krupczatki , problem zakalca przestał istnieć.

  • Autor: sparow Data: 2013-07-26 01:26:31

    Dziękuję wszystkim za porady ,to bardzo miłe z waszej strony

    Spieszę donieść że wreszcie wyszło mi ciasto bez zakalca !!!!

    Upiekłam go według przepisu Radzia , bardzo smaczne, bardzo łatwe NO I BEZ ZAKALCA !!!

    Myślę jednak że rada asiekszy też mi w tym pomogła ,poprostu ciasto piekło się dłużej niż podaje przepis.

    Dziękuję

    Pozdrawiam Wszystkich

Przejdź do pełnej wersji serwisu