Forum

Kuchenne porady

oscypki

  • Autor: .Lorelai Data: 2013-07-22 14:03:14

    Chodzi o przechowywanie-w jaki sposób najlepiej(bo słyszałam,że lodówka wcale nie jest najlepszym miejscem...)no i jak długo-mamy ich sporo-dla siebie i dla znajomych i nie chciałabym aby straciły swą wartość zanim je zawiozę znajomym.Proszę o poradę...

    Dopisano 13-07-22 20:40:31:

    kurczę no...nikt nie wie???

  • Autor: zaneta1178 Data: 2013-07-22 21:06:30

    Kobieta od której kupuję oscypki mówiła mi, że najważniejsze by były owinięte papierem, nigdy folią, no i należy je trzymać na górnej półce w lodówce. Pozdrawiam

  • Autor: .Lorelai Data: 2013-07-22 21:35:52

    dziękuję!a jak długo można przechowywać,wiesz może?Nie chcę mrozić bo podobno wysychają-tracą wilgoć i zmieniają konsystencję...a do znajomych nie pojadę wcześniej jak za 2 tyg. Kupiłam tylko brązowe tj wędzone -więc może wytrzymają....

  • Autor: bogdzia Data: 2013-07-22 21:36:54

    Oscypki można mrozić, więc na później jak znalazł

  • Autor: Wkn Data: 2013-07-22 23:40:23

    A słyszałaś o uzyskiwaniu brązowego koloru za pomocą nie odpowiedniej długości wędzenia, lecz moczenia w herbacie? Stary sposób :D

  • Autor: .Lorelai Data: 2013-07-23 14:29:27

    może i tak-ale o uzyskiwaniu wędzonego zapachu pod wpływem moczenia w herbacie nie słyszałam;)))

    a mój ślicznie pachnie wędzonym

  • Autor: Wkn Data: 2013-07-23 22:50:18

    A słyszałaś o moczeniu i szybkim wędzeniu w smakowicie osmradzającym dymku? Górole różne triki mają "łobcykone" Nie to, żebym krakała, ale już dawno przestałam ufnie ufać, że kupuję 100% łoscypka w łoscypku (często się zdarza, że zamiast "łowcego" kupujemy samo "ło")

  • Autor: .Lorelai Data: 2013-07-25 20:19:19

    hmmm może masz rację...żyjemy w świecie gdzie idzie się niestety na ilość nie na jakość,a potem dziwią się ,że coraz więcej zachorowań na nowotwory i oczywiście wielka łaska lekarzy,żeby leczyć...ech szkoda gadać,wszędzie ,,bordello bum bum''(jeśli oglądałaś Franka Dolasa)

  • Autor: zaneta1178 Data: 2013-07-23 21:30:52

    dziękuję!a jak długo można przechowywać,wiesz może?Nie chcę mrozić bo
    podobno wysychają-tracą wilgoć i zmieniają konsystencję...a do znajomych
    nie pojadę wcześniej jak za 2 tyg. Kupiłam tylko brązowe tj wędzone
    -więc może wytrzymają....

    Przez dwa tygodnie nie powinno się nic wydarzyć, ale to też pewnie zależy od jakości serków. Pozdrawiam

  • Autor: megi65 Data: 2013-07-22 21:51:59

    Zachodzi pytanie tak przy okazji , bo dzisiaj słuchałam wypowiezdi na temat oscypaka prawdziwego i podrasowanego .. Ciekawie jakie udało się Tobie nabyć ..Jedną ze wskazówek , która zapamietałam to cena zwiażana z pozyskiwaniem mleka .. Owca daje mało mleka to nie krowa a wiec oscypek 20 zł wzyż , za 5 czy 6 złociszy to krwoi oscypek ..Tiaaa wybór należy do nabywcy . Prawdaż

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-22 22:20:29

    Córka jest w Bukowinie Tatrzańskiej ,można w bacówce kupić oscypki,średnie po 12 zł sztuka, duże 30 zł sztuka.

  • Autor: .Lorelai Data: 2013-07-22 23:03:56

    w tym przypadku napewno owcze-sprawdzone miejsce kupna;)

    a i latem można liczyć że to owieczkowe -sezon w pełni,a cena niestety adekwatna...

  • Autor: olena Data: 2013-07-23 00:22:00

    Nigdy w życiu nawet w Bukowinie nie kupisz Prawdiwego oscypka za 12 złotych!!!!

    Bo prawdiwe to oni robią tylko dla siebie i też rzadko.

    Oscypki to tylko taki dodatek dla turystyki i nikt nie żyje z serow, a jak już postawił na sery, to sprzedaje ich dużo drożej do eksluzywnych sklepow bo letnicy i tak nie są w stanie odróżnić ani smak, ani jakośc.

    Moja koleżanka zajmowała się przez dwa lata bardzo starym panem z pod Zakopanego i  on podobno przestal robić oscypki i bryndzę już 20 lat temu bo to byl bardzo nieoplacalny biznes za  dużą robotę.Krowie oscypki robią wszyscy, nawet ci górale co już nie maja ani jednej krowy i tylko skópują mleko.

    .

     

     

     

     

     

     

     

  • Autor: makaronka Data: 2013-07-23 06:30:54

    Popros w pobliskim sklepie o zapakowanie hermetyczne.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-23 08:26:48

    Można i się kupi, córka była w bacówce i kupiła, fakt że  nie są za duże za tą cenę, ale mówiła że bardzo smaczne.

    Już nawet zamówili na wyjazd, zapisał ich w zeszycie, bo sporo ludzi tam zamawia.

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-07-23 21:49:07

    Daria bacowka nie jest wyznacznikiem jakości oscypków. W wielu bacówkach dodaje się trochę krowiego mleka do oscypkow. Smak tych prawdziwych mogą rozpoznac tylko jacyś wybitni smakosze tych serów.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-24 22:52:45

    Nie wiem, ale córka sobie chwalila te oscypki , że bardzo smaczne:)A co oni tam dodają, to najstarsi górale nie wiedzą:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu