Forum

Kuchenne porady

krem do tortu z serkiem smietankowym lub mascarpone

  • Autor: rs1107 Data: 2013-07-23 08:51:19

    Kochane Kobitki. Najpierw pochwalę się, że zrobiłam kolejny tort. Zdjęcie jest bez sensu, bo waszym tortom nie dorastają nawet do pięt, ale myślę, że będzie smaczny. Jasny biszkopt i kram brzoskwiniowy. A teraz - w związku, z faktem, że w piątek mam imieniny (dziekuję z góry za życzenia ) chcę upiec tort "red velvet", ale z kremem ze serka śmietankowego lub mascarpone. Pomożecie mi wybrać przepis na smaczny i sprawdzony krem tego typu? Proszę!

  • Autor: Wkn Data: 2013-07-23 14:29:19

    Bardzo smaczne połączenie stanowi ubita na sztywno śmietanka kremówka 30% (uwaga, aby nie "przebić" jej, bo powstanie masło), odrobinę dosłodzona cukrem pudrem, lekko i delikatnie wymiksowana z serkiem mascarpone w proporcji 2:1. Całość warto przełamać kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny. 

    Taką masą można przekładać nasączone ciemne biszkopty. Świetnie tu pasują też czerwone lub czarne owoce - pokrojone truskawki, wiśnie z syropu, borówki kanadyjskie lub jagody leśne. Można je ułożyć na wierzchu masy tuż przed podaniem lub ułożyć warstwę na biszkopcie i przykryć masą.

    Smacznego :)

  • Autor: rs1107 Data: 2013-07-23 15:05:08

    Bardzo dziekuję, bardzo ciekawe pomysły - a czy serek mascarpone mogę zastąpić zwykłym naszym śmietankowym?

  • Autor: Wkn Data: 2013-07-23 16:08:59

    No, móc możesz, ale smak będzie zupełnie inny :) Mascarpone jest tłusty i ciężki, o bardzo charakterystycznym maślanym smaku, dlatego ja zalecam łączenie go z kremówką 30, a nie 36% i w stosunku 2:1 (kremówka:serek), a nie 1:1, aby krem nie był zbyt ciężki :)

    Natomiast nie wiem, który serek śmietankowy masz na myśli - czy twaróg mielony tłusty śmietankowy czy serek homogenizowany :)

  • Autor: rs1107 Data: 2013-07-24 12:06:35

    Prawdę mówiąc myslałam o wiaderkowym, ale zrobię pierwszy z mascarpone aby nabrać wprawy i nie eksperymentować za pierwszym razem.

  • Autor: Wkn Data: 2013-07-24 14:44:26

    Z białym serem i serkiem wiaderkowym wychodzi takie... twarogowate trochę. Co kto lubi, ale mnie takie masy nie w każdym przypadku i nie podczas każdej uroczystości przekonują :) Czasem sama robię, ale trzeba mieć świadomość, że smak białego sera będzie wyczuwalny :)

  • Autor: rs1107 Data: 2013-07-24 15:32:17

    No i prawda co piszesz. Zrobię ten torcik z mascarpone i napisze jak mi wyszło i jak wyglądał. Nie jestem mistrzynią wykańczania tortów, ale może jakie natchnienie mnie najdzie. Ale jeszcze jedno pytanko - czy teraz latem powinnam do śmietanki dodać śmietan-fix (na te temperatury).

  • Autor: Wkn Data: 2013-07-24 19:10:32

    Jeśli nie planujesz przechowywać tego tortu w ciepłym miejscu przez cały tydzień, dodawanie fixów naprawdę nie jest konieczne, szczególnie że baaardzo gęste mascarpone też wpłynie na zagęszczenie masy. Jeśli bardzo się boisz, że Ci masa za luźna wyjdzie, to daj fix, ale 2-3 razy mniej niż pisze na jego opakowaniu (zdaje się, że jeden fix jest na 250ml śmietanki, więc dodaj jeden na 500ml :))

  • Autor: rs1107 Data: 2013-07-25 08:14:09

    Dziekuję Ci bardzo za pomoc.

  • Autor: Wkn Data: 2013-07-25 11:06:04

    Czekamy na relację - może z foto :)

  • Autor: makaronka Data: 2013-07-23 14:31:03

    Uniwersalny krem do tortów,ciast i tiramisu  to 500ml kremówki ubić z łyżką cukru dodać 500g mascarpone.Jak robię tort dla dzieci to blaty ponczuję sokiem owocowym,smaruję nutellą i kremem.Najlepsze następnego dnia.

  • Autor: rs1107 Data: 2013-07-23 15:05:43

    bardzo dziekuję za pomoc - bardzo cenne uwagi i pomysły.

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-07-23 17:03:05

    czy wtedy do kremówki dodaje się usztywniacza czy już nie?

  • Autor: makaronka Data: 2013-07-23 18:24:43

    Ja nie dodaje  usztywniaczy ale ser i smietane daje pol na pol .

Przejdź do pełnej wersji serwisu