Kochane Kobitki. Najpierw pochwalę się, że zrobiłam kolejny tort. Zdjęcie jest bez sensu, bo waszym tortom nie dorastają nawet do pięt, ale myślę, że będzie smaczny. Jasny biszkopt i kram brzoskwiniowy. A teraz - w związku, z faktem, że w piątek mam imieniny (dziekuję z góry za życzenia ) chcę upiec tort "red velvet", ale z kremem ze serka śmietankowego lub mascarpone. Pomożecie mi wybrać przepis na smaczny i sprawdzony krem tego typu? Proszę!
Bardzo smaczne połączenie stanowi ubita na sztywno śmietanka kremówka 30% (uwaga, aby nie "przebić" jej, bo powstanie masło), odrobinę dosłodzona cukrem pudrem, lekko i delikatnie wymiksowana z serkiem mascarpone w proporcji 2:1. Całość warto przełamać kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Taką masą można przekładać nasączone ciemne biszkopty. Świetnie tu pasują też czerwone lub czarne owoce - pokrojone truskawki, wiśnie z syropu, borówki kanadyjskie lub jagody leśne. Można je ułożyć na wierzchu masy tuż przed podaniem lub ułożyć warstwę na biszkopcie i przykryć masą.
No, móc możesz, ale smak będzie zupełnie inny :) Mascarpone jest tłusty i ciężki, o bardzo charakterystycznym maślanym smaku, dlatego ja zalecam łączenie go z kremówką 30, a nie 36% i w stosunku 2:1 (kremówka:serek), a nie 1:1, aby krem nie był zbyt ciężki :)
Natomiast nie wiem, który serek śmietankowy masz na myśli - czy twaróg mielony tłusty śmietankowy czy serek homogenizowany :)
Z białym serem i serkiem wiaderkowym wychodzi takie... twarogowate trochę. Co kto lubi, ale mnie takie masy nie w każdym przypadku i nie podczas każdej uroczystości przekonują :) Czasem sama robię, ale trzeba mieć świadomość, że smak białego sera będzie wyczuwalny :)
No i prawda co piszesz. Zrobię ten torcik z mascarpone i napisze jak mi wyszło i jak wyglądał. Nie jestem mistrzynią wykańczania tortów, ale może jakie natchnienie mnie najdzie. Ale jeszcze jedno pytanko - czy teraz latem powinnam do śmietanki dodać śmietan-fix (na te temperatury).
Jeśli nie planujesz przechowywać tego tortu w ciepłym miejscu przez cały tydzień, dodawanie fixów naprawdę nie jest konieczne, szczególnie że baaardzo gęste mascarpone też wpłynie na zagęszczenie masy. Jeśli bardzo się boisz, że Ci masa za luźna wyjdzie, to daj fix, ale 2-3 razy mniej niż pisze na jego opakowaniu (zdaje się, że jeden fix jest na 250ml śmietanki, więc dodaj jeden na 500ml :))
Uniwersalny krem do tortów,ciast i tiramisu to 500ml kremówki ubić z łyżką cukru dodać 500g mascarpone.Jak robię tort dla dzieci to blaty ponczuję sokiem owocowym,smaruję nutellą i kremem.Najlepsze następnego dnia.
Kochane Kobitki. Najpierw pochwalę się, że zrobiłam kolejny tort. Zdjęcie jest bez sensu, bo waszym tortom nie dorastają nawet do pięt, ale myślę, że będzie smaczny. Jasny biszkopt i kram brzoskwiniowy. A teraz - w związku, z faktem, że w piątek mam imieniny (dziekuję z góry za życzenia ) chcę upiec tort "red velvet", ale z kremem ze serka śmietankowego lub mascarpone. Pomożecie mi wybrać przepis na smaczny i sprawdzony krem tego typu? Proszę!
Bardzo smaczne połączenie stanowi ubita na sztywno śmietanka kremówka 30% (uwaga, aby nie "przebić" jej, bo powstanie masło), odrobinę dosłodzona cukrem pudrem, lekko i delikatnie wymiksowana z serkiem mascarpone w proporcji 2:1. Całość warto przełamać kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Taką masą można przekładać nasączone ciemne biszkopty. Świetnie tu pasują też czerwone lub czarne owoce - pokrojone truskawki, wiśnie z syropu, borówki kanadyjskie lub jagody leśne. Można je ułożyć na wierzchu masy tuż przed podaniem lub ułożyć warstwę na biszkopcie i przykryć masą.
Smacznego :)
Bardzo dziekuję, bardzo ciekawe pomysły - a czy serek mascarpone mogę zastąpić zwykłym naszym śmietankowym?
No, móc możesz, ale smak będzie zupełnie inny :) Mascarpone jest tłusty i ciężki, o bardzo charakterystycznym maślanym smaku, dlatego ja zalecam łączenie go z kremówką 30, a nie 36% i w stosunku 2:1 (kremówka:serek), a nie 1:1, aby krem nie był zbyt ciężki :)
Natomiast nie wiem, który serek śmietankowy masz na myśli - czy twaróg mielony tłusty śmietankowy czy serek homogenizowany :)
Prawdę mówiąc myslałam o wiaderkowym, ale zrobię pierwszy z mascarpone aby nabrać wprawy i nie eksperymentować za pierwszym razem.
Z białym serem i serkiem wiaderkowym wychodzi takie... twarogowate trochę. Co kto lubi, ale mnie takie masy nie w każdym przypadku i nie podczas każdej uroczystości przekonują :) Czasem sama robię, ale trzeba mieć świadomość, że smak białego sera będzie wyczuwalny :)
No i prawda co piszesz. Zrobię ten torcik z mascarpone i napisze jak mi wyszło i jak wyglądał. Nie jestem mistrzynią wykańczania tortów, ale może jakie natchnienie mnie najdzie. Ale jeszcze jedno pytanko - czy teraz latem powinnam do śmietanki dodać śmietan-fix (na te temperatury).
Jeśli nie planujesz przechowywać tego tortu w ciepłym miejscu przez cały tydzień, dodawanie fixów naprawdę nie jest konieczne, szczególnie że baaardzo gęste mascarpone też wpłynie na zagęszczenie masy. Jeśli bardzo się boisz, że Ci masa za luźna wyjdzie, to daj fix, ale 2-3 razy mniej niż pisze na jego opakowaniu (zdaje się, że jeden fix jest na 250ml śmietanki, więc dodaj jeden na 500ml :))
Dziekuję Ci bardzo za pomoc.
Czekamy na relację - może z foto :)
Uniwersalny krem do tortów,ciast i tiramisu to 500ml kremówki ubić z łyżką cukru dodać 500g mascarpone.Jak robię tort dla dzieci to blaty ponczuję sokiem owocowym,smaruję nutellą i kremem.Najlepsze następnego dnia.
bardzo dziekuję za pomoc - bardzo cenne uwagi i pomysły.
czy wtedy do kremówki dodaje się usztywniacza czy już nie?
Ja nie dodaje usztywniaczy ale ser i smietane daje pol na pol .