Forum

Kuchenne porady

Pleśniak z malinami?

  • Autor: pa1982 Data: 2013-07-25 20:17:49

    Witam wszystkich ,chciałam na niedzielę upiec pleśniak zwany też kruszańcem lub kruszawcem.Ale znudził mi  się już z agrestem,czy sądzicie ,że z malinami też można go upiec?Albo z porzeczkami czarnymi?

  • Autor: megi65 Data: 2013-07-25 20:29:30

    Spoko możesz popełnić .. Malina pieknie się rozciapka ale smak pozostanie za to porzeczka bardzo ładnie '' zachowa się '' . Od lat praktykuje ciasta owoce w różnych wersjach i wariantach .... )) Jeśli masz ochote to maliny mozesz lekko potraktowac w suchej galarete malinowej albo budyniu smietankowym . Dzieki temui zachowasz smak i sok w owocu ..))

    Do dzieła i ... powodzenia ! O wynikach melduj bez względu na rezultat ...

  • Autor: atek Data: 2013-07-25 20:33:43

    Dobry wieczór. Maliny, moim zdaniem, są za słodkie. Porzeczki owszem, ale czerwone. Beza w pleśniaku jest słodka i dlatego słodycz przełamuje się kwaśnymi owocami. Do klasycznego pleśniaka dodałam orzechy włoskie. Efekt był ciekawy. Pozdrawiam.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-25 21:45:47

    Mnie by było szkoda, dać maliny do pleśniaka:)Maliny są bardzo delikatne i bardziej pasują do bitej śmietany i galaretki:)

  • Autor: megi65 Data: 2013-07-26 00:24:03

    Aj tam zaraz szkoda ... jak ktoś ma plantacje . Moje lipcowe już się kończą ale czekam na póżny wysyp innej odmiany , no to będą '' eksperymenta '' .

  • Autor: bogdzia Data: 2013-07-25 20:57:05

    Moim zdaniem maliny są za delikatne do tego ciasta, ale można spróbować jednak trzeba je zżelować np. kisielem malinowym, bo puszczą dużo soku. Ja zawsze do tego ciasta używam dżemu z czarnej porzeczki, który robię sama, jest kwaskowaty i jakoś tak najbardziej mi pasuje. 

  • Autor: megi65 Data: 2013-07-25 21:15:56

    Przypomniało mi się swego czasu zrobiłam pleśniak z morelami czy brzoskwiniami prosto z drzewa... Pysznosci .. ))

  • Autor: Monika09 Data: 2013-07-25 22:07:59

    Jeśli pleśniak, to tylko z czarną porzeczką. Zimą z kwaśnym dżemikiem porzeczkowym, a w sezonie z lekko podduszonymi owaocami z krzaka.

    Maliny mi tutaj nie pasują, ale każdy robi pod swój smak. Malinki są za to świetne z bitą śmietaną, jako dodatek do gofrów. Albo biszkopt z galaretką i malinami. Albo tarta malinowa. Pyszotka.

  • Autor: as Data: 2013-07-25 22:14:40

    Robiłam z malinami. Jest strasznie mocny smak malin. Mocno kwaśny. Nam smakuje

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-26 00:17:57

    Przecież maliny są słodkie, kwaśne są porzeczki czerwone.

  • Autor: pa1982 Data: 2013-07-26 08:40:08

    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Nie wiem jak u Was ale u nas kupne maliny są lekko kwaśne rzadko trafiam na słodkie i dlatego o nich pomyślałam,ale porzeczki czarne są zawsze lekko kwaskowe i wydaje mi się ,że będą pasowały.A wątek zalożylam ponieważ niedawno jadłam u teściowej pleśniak z porzeczkami i malinami i byl przepyszny ale ona jest mistrzynią w pieczeniu ciast i mi napewno taki dobry nie wyjdzie.pozdrawiam cieplutko a raczej upalnie bo u nas upały od dawna ,wszystko by pousychało gdybym nie podlewała a na niedzielę zapowiadają 37 stopni.

  • Autor: as Data: 2013-07-26 14:27:58

    Maliny są słodkie ale po upieczeniu ich smak jest bardzo mocny. Oprócz słodkiego jest dużo kwaśnego w nich.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-26 18:45:53

    Nie wiem jakie maliny kupujesz, moje są słodkie.

  • Autor: peggy83 Data: 2013-07-27 15:31:54

    To chyba wynika z tego, ze każdy ma inny próg wrażliwosci na smaki... moje maliny, choćby nie wiem jak dojrzałe i piękne, po upieczeniu w cieście są strasznie kwaśne... jeśli dodaje do ciasta to tylko świeże do galatretki czy śmietany, albo w bardzo małych ilościach, bo inaczej ciasto robi się nie do przełknięcia... potwierdzam!

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2013-07-26 00:19:10

    dzisiaj piekłam to ciasto :Szarlotka z budyniową pianką z przepisu kromselki ale zamiast jabłek dodałam maliny, jest bardzo smaczne,maliny w tym cieście są przepyszne mają taki fajny kwaśny smak, ciasto nie jest mdłe.

  • Autor: pa1982 Data: 2013-09-14 19:12:48

    Kochani ,właśnie zajadam się pysznym pleśniaczkiem z malinami,maliny kupiłam po 4 zl za pudełko,podobno po niedzieli mają być droższe więc się załapałam.Na blachę spokojnie wystarczyły 2 pudełka.smak lekko kwaskowych malin miesza się idealnie ze slodziutką bezą do której dodałam odrobinę więcej cukru niż w przepisie właśnie ze względu na kwaskowe malinki.Maliny wbrew pozorom wcale się nie "rozpaćkały".Polecam i pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu