Witam wszystkich ,chciałam na niedzielę upiec pleśniak zwany też kruszańcem lub kruszawcem.Ale znudził mi się już z agrestem,czy sądzicie ,że z malinami też można go upiec?Albo z porzeczkami czarnymi?
Spoko możesz popełnić .. Malina pieknie się rozciapka ale smak pozostanie za to porzeczka bardzo ładnie '' zachowa się '' . Od lat praktykuje ciasta owoce w różnych wersjach i wariantach .... )) Jeśli masz ochote to maliny mozesz lekko potraktowac w suchej galarete malinowej albo budyniu smietankowym . Dzieki temui zachowasz smak i sok w owocu ..))
Do dzieła i ... powodzenia ! O wynikach melduj bez względu na rezultat ...
Dobry wieczór. Maliny, moim zdaniem, są za słodkie. Porzeczki owszem, ale czerwone. Beza w pleśniaku jest słodka i dlatego słodycz przełamuje się kwaśnymi owocami. Do klasycznego pleśniaka dodałam orzechy włoskie. Efekt był ciekawy. Pozdrawiam.
Moim zdaniem maliny są za delikatne do tego ciasta, ale można spróbować jednak trzeba je zżelować np. kisielem malinowym, bo puszczą dużo soku. Ja zawsze do tego ciasta używam dżemu z czarnej porzeczki, który robię sama, jest kwaskowaty i jakoś tak najbardziej mi pasuje.
Jeśli pleśniak, to tylko z czarną porzeczką. Zimą z kwaśnym dżemikiem porzeczkowym, a w sezonie z lekko podduszonymi owaocami z krzaka.
Maliny mi tutaj nie pasują, ale każdy robi pod swój smak. Malinki są za to świetne z bitą śmietaną, jako dodatek do gofrów. Albo biszkopt z galaretką i malinami. Albo tarta malinowa. Pyszotka.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Nie wiem jak u Was ale u nas kupne maliny są lekko kwaśne rzadko trafiam na słodkie i dlatego o nich pomyślałam,ale porzeczki czarne są zawsze lekko kwaskowe i wydaje mi się ,że będą pasowały.A wątek zalożylam ponieważ niedawno jadłam u teściowej pleśniak z porzeczkami i malinami i byl przepyszny ale ona jest mistrzynią w pieczeniu ciast i mi napewno taki dobry nie wyjdzie.pozdrawiam cieplutko a raczej upalnie bo u nas upały od dawna ,wszystko by pousychało gdybym nie podlewała a na niedzielę zapowiadają 37 stopni.
To chyba wynika z tego, ze każdy ma inny próg wrażliwosci na smaki... moje maliny, choćby nie wiem jak dojrzałe i piękne, po upieczeniu w cieście są strasznie kwaśne... jeśli dodaje do ciasta to tylko świeże do galatretki czy śmietany, albo w bardzo małych ilościach, bo inaczej ciasto robi się nie do przełknięcia... potwierdzam!
dzisiaj piekłam to ciasto :Szarlotka z budyniową pianką z przepisu kromselki ale zamiast jabłek dodałam maliny, jest bardzo smaczne,maliny w tym cieście są przepyszne mają taki fajny kwaśny smak, ciasto nie jest mdłe.
Kochani ,właśnie zajadam się pysznym pleśniaczkiem z malinami,maliny kupiłam po 4 zl za pudełko,podobno po niedzieli mają być droższe więc się załapałam.Na blachę spokojnie wystarczyły 2 pudełka.smak lekko kwaskowych malin miesza się idealnie ze slodziutką bezą do której dodałam odrobinę więcej cukru niż w przepisie właśnie ze względu na kwaskowe malinki.Maliny wbrew pozorom wcale się nie "rozpaćkały".Polecam i pozdrawiam
Witam wszystkich ,chciałam na niedzielę upiec pleśniak zwany też kruszańcem lub kruszawcem.Ale znudził mi się już z agrestem,czy sądzicie ,że z malinami też można go upiec?Albo z porzeczkami czarnymi?
Spoko możesz popełnić .. Malina pieknie się rozciapka ale smak pozostanie za to porzeczka bardzo ładnie '' zachowa się '' . Od lat praktykuje ciasta owoce w różnych wersjach i wariantach .... )) Jeśli masz ochote to maliny mozesz lekko potraktowac w suchej galarete malinowej albo budyniu smietankowym . Dzieki temui zachowasz smak i sok w owocu ..))
Do dzieła i ... powodzenia ! O wynikach melduj bez względu na rezultat ...
Dobry wieczór. Maliny, moim zdaniem, są za słodkie. Porzeczki owszem, ale czerwone. Beza w pleśniaku jest słodka i dlatego słodycz przełamuje się kwaśnymi owocami. Do klasycznego pleśniaka dodałam orzechy włoskie. Efekt był ciekawy. Pozdrawiam.
Mnie by było szkoda, dać maliny do pleśniaka:)Maliny są bardzo delikatne i bardziej pasują do bitej śmietany i galaretki:)
Aj tam zaraz szkoda ... jak ktoś ma plantacje . Moje lipcowe już się kończą ale czekam na póżny wysyp innej odmiany , no to będą '' eksperymenta '' .
Moim zdaniem maliny są za delikatne do tego ciasta, ale można spróbować jednak trzeba je zżelować np. kisielem malinowym, bo puszczą dużo soku. Ja zawsze do tego ciasta używam dżemu z czarnej porzeczki, który robię sama, jest kwaskowaty i jakoś tak najbardziej mi pasuje.
Przypomniało mi się swego czasu zrobiłam pleśniak z morelami czy brzoskwiniami prosto z drzewa... Pysznosci .. ))
Jeśli pleśniak, to tylko z czarną porzeczką. Zimą z kwaśnym dżemikiem porzeczkowym, a w sezonie z lekko podduszonymi owaocami z krzaka.
Maliny mi tutaj nie pasują, ale każdy robi pod swój smak. Malinki są za to świetne z bitą śmietaną, jako dodatek do gofrów. Albo biszkopt z galaretką i malinami. Albo tarta malinowa. Pyszotka.
Robiłam z malinami. Jest strasznie mocny smak malin. Mocno kwaśny. Nam smakuje
Przecież maliny są słodkie, kwaśne są porzeczki czerwone.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Nie wiem jak u Was ale u nas kupne maliny są lekko kwaśne rzadko trafiam na słodkie i dlatego o nich pomyślałam,ale porzeczki czarne są zawsze lekko kwaskowe i wydaje mi się ,że będą pasowały.A wątek zalożylam ponieważ niedawno jadłam u teściowej pleśniak z porzeczkami i malinami i byl przepyszny ale ona jest mistrzynią w pieczeniu ciast i mi napewno taki dobry nie wyjdzie.pozdrawiam cieplutko a raczej upalnie bo u nas upały od dawna ,wszystko by pousychało gdybym nie podlewała a na niedzielę zapowiadają 37 stopni.
Maliny są słodkie ale po upieczeniu ich smak jest bardzo mocny. Oprócz słodkiego jest dużo kwaśnego w nich.
Nie wiem jakie maliny kupujesz, moje są słodkie.
To chyba wynika z tego, ze każdy ma inny próg wrażliwosci na smaki... moje maliny, choćby nie wiem jak dojrzałe i piękne, po upieczeniu w cieście są strasznie kwaśne... jeśli dodaje do ciasta to tylko świeże do galatretki czy śmietany, albo w bardzo małych ilościach, bo inaczej ciasto robi się nie do przełknięcia... potwierdzam!
dzisiaj piekłam to ciasto :Szarlotka z budyniową pianką z przepisu kromselki ale zamiast jabłek dodałam maliny, jest bardzo smaczne,maliny w tym cieście są przepyszne mają taki fajny kwaśny smak, ciasto nie jest mdłe.
Kochani ,właśnie zajadam się pysznym pleśniaczkiem z malinami,maliny kupiłam po 4 zl za pudełko,podobno po niedzieli mają być droższe więc się załapałam.Na blachę spokojnie wystarczyły 2 pudełka.smak lekko kwaskowych malin miesza się idealnie ze slodziutką bezą do której dodałam odrobinę więcej cukru niż w przepisie właśnie ze względu na kwaskowe malinki.Maliny wbrew pozorom wcale się nie "rozpaćkały".Polecam i pozdrawiam