Forum

Kuchenne porady

grzyby marynowane

  • Autor: sionia7 Data: 2013-07-26 14:49:25

    Ostatnio na targu widziałam takie sliczne borowiki w occie. Aż oko usmiechało sie do nich, bo tak ładnie, apetycznie wyglądały w słoiku. Były takie JAŚNIUTKIE. Pani obok mnie spytała się sprzedającego jak to robi, ale odpowiedział, że to jest jego tajemnica.

    Moze wy wiecie jak zrobic, by grzyby tak ładnie wygladały?

  • Autor: Beata500 Data: 2013-07-26 16:58:16

    Borowik w occie zawsze jest jaśniutki. Taka jego natura.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-26 17:42:06

    To prawda.Poza tym ocet czy kwasek cytrynowy wybiela grzyby,i nie tyllko.Pamiętam np jeden z podgrzybków,popularnie zwany 'sianiakiem".Jak po raz pierwszy mąż je przywiózł,załamałam się po obgotowaniu.Nie znałam ich,nie wiedziałam,że woda ma prawo być wręcz granatowa.W słoiku,z octem,pięknie wyjaśniał.Bardzo smaczny grzyb.

  • Autor: Beata500 Data: 2013-07-26 17:59:54

    Co do occtu, to masz rację. Nawet podgrzybek po ugotowaniu jest bardzo brązowy, a już w occie jest jaśniejszy.

  • Autor: sionia7 Data: 2013-07-27 12:02:44

    Dziękuję barrrdzo!

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-26 19:25:10

    Żeby grzyby były jasne, to do wody w której je gotujemy, trzeba wlać 2-3 łyżki octu i razem pogotować, następnie odcedzić.

    Tak powinny wyglądać:)

    http://wielkiezarcie.com/recipe61253.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu