Poszukuję orginalnego przepisu na fefernuchy - Ciasteczka marchewkowo miodowe. Przepisów jest dużo ale który wybrać? Na drożdzach czy na proszku do pieczenia, z mąką żytnią czy pszenną?
Poszukuję orginalnego przepisu na fefernuchy - Ciasteczka marchewkowo miodowe. Przepisów jest dużo ale który wybrać? Na drożdzach czy na proszku do pieczenia, z mąką żytnią czy pszenną? Poradźcie.
ja kiedyś na WŻ szukałam inspiracji na coś z buraka cukrowego i tak trafiłam na ...fafernuchy!
FafernuchyKilogram mąki mieszanej - żytniej i pszennej, Pół kg buraków cukrowych, 3 dag drożdży
Sposób przygotowania: Buraki ugotować w małej ilości wody (wody nie wylewać). Ugotowane buraki wyjąć i zmiksować. Zrobić rozczyn z drożdży i szklanki wywaru z buraków, poczekać aż wyrośnie Dodać mąkę i zmiksowane buraki - wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować, kroić jak duże kopytka, a następnie piec w tradycyjnym piecu kaflowym z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu fafernuchy polewa się wywarem z buraków cukrowych.
Poszukuję orginalnego przepisu na fefernuchy - Ciasteczka marchewkowo miodowe. Przepisów jest dużo ale który wybrać? Na drożdzach czy na proszku do pieczenia, z mąką żytnią czy pszenną?
Poradźcie.
Poszukuję orginalnego przepisu na fefernuchy - Ciasteczka marchewkowo
To zależy jakie wolisz, każdy ma inne gusta:)miodowe. Przepisów jest dużo ale który wybrać? Na drożdzach
czy na proszku do pieczenia, z mąką żytnią czy pszenną? Poradźcie.
te co jadłam były ciemne więc chyba na mące żytniej ale co dokładnie w nich było to niemam pojęcia
te co jadłam były ciemne więc chyba na mące żytniej ale co dokładnie w
To że były ciemne to nie koniecznie mąka, miód też daje ciemy kolor i sama marchewka;)nich było to niemam pojęcia
ja kiedyś na WŻ szukałam inspiracji na coś z buraka cukrowego i tak trafiłam na ...fafernuchy!
Fafernuchy Kilogram mąki mieszanej - żytniej i pszennej,
Pół kg buraków cukrowych,
3 dag drożdży
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować w małej ilości wody (wody nie wylewać). Ugotowane buraki wyjąć i zmiksować. Zrobić rozczyn z drożdży i szklanki wywaru z buraków, poczekać aż wyrośnie
Dodać mąkę i zmiksowane buraki - wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować, kroić jak duże kopytka, a następnie piec w tradycyjnym piecu kaflowym z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu fafernuchy polewa się wywarem z buraków cukrowych.
google jak zawsze kopalnia wiedzy-
artykuł o Kurpiach, tradycjach, jadle... Fafernuchy robi sie tam tradycyjnie w przedzień święta Trzech Króli...
polecam lekturę z przepisem :)
http://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/r021/potrawy.htm
Dzięki za artykuł. To chyba ten przepis którego szukałam.
Pamietam fafernuchy z dzieciństwa . Były dosyć twarde i słodkie . Pamietam ,ze mama scierala surowa marchewke.