Forum

Kuchenne porady

fefernuchy

  • Autor: kromselka Data: 2013-07-29 15:46:24

    Poszukuję orginalnego przepisu na fefernuchy - Ciasteczka marchewkowo miodowe. Przepisów jest dużo ale który wybrać? Na drożdzach czy na proszku do pieczenia, z mąką żytnią czy pszenną?

    Poradźcie.

  • Autor: makusia Data: 2013-07-29 17:10:02

    Poszukuję orginalnego przepisu na fefernuchy - Ciasteczka marchewkowo
    miodowe. Przepisów jest dużo ale który wybrać? Na drożdzach
    czy na proszku do pieczenia, z mąką żytnią czy pszenną? Poradźcie.

    To zależy jakie wolisz, każdy ma inne gusta:) 

  • Autor: kromselka Data: 2013-07-29 17:12:57

    te co jadłam były ciemne więc chyba na mące żytniej ale co dokładnie w nich było to niemam pojęcia

  • Autor: makusia Data: 2013-07-29 17:26:15

    te co jadłam były ciemne więc chyba na mące żytniej ale co dokładnie w
    nich było to niemam pojęcia

    To że były ciemne to nie koniecznie mąka, miód też daje ciemy kolor i sama marchewka;) 

  • Autor: anneau Data: 2013-07-30 14:23:15

    ja kiedyś na WŻ szukałam inspiracji na coś z buraka cukrowego i tak trafiłam na ...fafernuchy!

    Fafernuchy Kilogram mąki mieszanej - żytniej i pszennej,
    Pół kg buraków cukrowych,
    3 dag drożdży

    Sposób przygotowania:
    Buraki ugotować w małej ilości wody (wody nie wylewać). Ugotowane buraki wyjąć i zmiksować. Zrobić rozczyn z drożdży i szklanki wywaru z buraków, poczekać aż wyrośnie
    Dodać mąkę i zmiksowane buraki - wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować, kroić jak duże kopytka, a następnie piec w tradycyjnym piecu kaflowym z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu fafernuchy polewa się wywarem z buraków cukrowych.

  • Autor: anneau Data: 2013-07-30 14:49:25

    google jak zawsze kopalnia wiedzy-

    artykuł o Kurpiach, tradycjach, jadle... Fafernuchy robi sie tam tradycyjnie w przedzień święta Trzech Króli...

    polecam lekturę z przepisem :)

    http://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/r021/potrawy.htm

  • Autor: kromselka Data: 2013-07-30 19:13:13

    Dzięki za artykuł. To chyba ten przepis którego szukałam.

  • Autor: ASTI Data: 2013-08-01 13:10:57

    Pamietam fafernuchy z dzieciństwa . Były dosyć twarde i słodkie . Pamietam ,ze mama scierala surowa marchewke.

Przejdź do pełnej wersji serwisu