Forum

Kuchenne porady

Pasteryzacja pesto z bazylii

  • Autor: Mimi Data: 2013-08-02 19:14:12

    w tym roku bardzo obrodziła mi bazylia. Pomyślałam że mogę zrobić z mniej pesto z dodatkiem oliwy, parmezanu czosnku i orzeszków pinii. Czy można takie pesto pasteryzować bez straty w smaku? Uwielbiamy makaron z takim pesto i chcielibyśmy mieć je przez cały rok.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-08-02 20:02:55

    Moim zdaniem pasteryzacja  całkowicie zmieni smak.

  • Autor: iwett Data: 2013-08-03 07:33:03

    Ja pasteryzowałam z rukoli i orzechów wloskich.Sałata zmieniła kolor ale smak pozostał. Możesz sprobować narazie 2 słoiczki i zobaczyć jak się zachowa.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-08-03 09:13:06

    Jeśli masz faktycznie nadmiar,możesz zapasteryzować,tylko może bez parmezanu?Nie wiem po prostu,jak wpynąłby na trwałość"konserwy".No i jeszcze odnośnie czosnku-wszystkie przetwory,w których był dodawany,miały tez dodatek octu.Czy bez niego będzie kisł,też nie wiem.Resztę składników możesz jak najbardziej zapasteryzować.Smak pewnie nieco sie zmieni,ale nie zmarnujesz bazylii.Znalazłam jeszcze takie porady:Sądzę,że wg tych pesto bedzie jak świeże.Wg mnie mrożona "zielenina" smakuje o wiele lepiej niż wekowana.

    "

    Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
    1. Pesto można również zamrozić."

  • Autor: peggy83 Data: 2013-08-03 11:18:30

    Ja bym się obawiała także, że bzylia zmieni barwę...na zdecydowanie mniej apetyczną...

  • Autor: Mimi Data: 2013-08-04 09:19:53

    Dziękuję za porady. Zdecydowałam że  jednak zamrożę małe porcyjki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu