Forum

Kuchenne porady

Pasteryzacja w piekarniku

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-06 15:25:30

    Drogie Koleżanki Twórcze - Przetwórcze !

    Chciałabym skorzystać z Waszego doświadczenia . Odpowiedzi potrzebuję w zasadzie błyskawicznie . Mam do zapasteryzowania ogórki i chciałabym zamkąć je w piekarniku . W przepisie jest 5 min .. pasteryzacja wodna to temat mi znany ale jak to przełożyć na temp. w piekarniku ? Chciałabym aby ogóreczki były jedrno - chrupkie .... Pomożecie ???

  • Autor: jantarka Data: 2013-08-06 15:36:44

    Ja zawsze w piekarniku pasteryzuję w 100 stopniach.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-08-06 15:49:41

    czy to będą ogórki całe? konserwowe?

  • Autor: alman Data: 2013-08-06 15:52:27

    Pasteryzacja w piekarniku /to moje wypracowane sposoby i uwagi/
    Tą metodę stosuję, gdy przetwarzam produkty wkładane do słoików na surowo /np.ogórki, papryka/,  bądź też częściowo przetworzone, ale do których potem dodaje się zimne składniki/np. suszone pomidory/.
    Ja to robię tak:
    - wlewam wodę na blachę /tą, będącą na wyposażeniu piekarnika/ tak ok. 2 cm i dopiero ustawiam słoiki, wstawiam do zimnego piekarnika /a jeśli robię kolejną partię, to do trochę ostudzonego po uprzednim grzaniu, no i przede wszystkim dolewam wówczas zimnej wody na blachę/,  nagrzewam do temp. 130-140 st.C grzałka dolna, podgrzewam, aż woda zacznie lekko bąbelkować /trzeba to „wypatrzeć” bo słabo widać/ i dalej pasteryzuję przez czas taki, jaki jest przewidziany /np.30 min./ za wyj. ogórków konserwowych – te wyjmuję jak tylko zmienią kolor i nie są już żywo zielone
    - nie zostawiam słoików w piekarniku do ostygnięcia lecz wyjmuję, dokręcam dopiero teraz wieczka i odwracam
    - słoiki nie pękną po zetknięciu z blachą, jeśli włożysz do zimnego /ochłodzonego/ piekarnika, jeśli do ciepłego, to słoiki /ich zawartość/ powinny mieć taką samą temperaturę
    - nigdy nie napełniam słoików po same brzegi /1,5-2 cm poniżej/ i nigdy nie zakręcam do oporu – to robię dopiero po wyjęciu słoików /to zapobiega ew. nie planowanym wybuchom/

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-06 16:23:43

    Dziekuję za cenne sugestie ... bo ja durnota chciałam na suchą blachę położyć . O wynikach poinformuje ,bez względu na straty jakie poniosę .. ( emocjonalne też ) :DD

  • Autor: jolka60 Data: 2013-08-06 16:29:46

    Oj,Megi,jaka tam durnota.Ja zawsze stawiam na suchą blachę.Moja mama nieco wiecej pasteryzowała w piekarnikach i tez stawiała na blachę bez wody.

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-06 16:21:09

    Zuziu !

    W plastrach .. jedna partia bez skórki taka delikatana wersja , następna ze skórką ale ogóraski na 3 cześci cięte ..

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-08-06 15:51:46

    nie naumiałam się do tej pory a pytałam tu wielokrotnie:) ostatnio gdzies doczytałam że  w temp 140 stopni zaczynaja się topić uszczelki w zakrętkach od słoików, i pasteryzacja powinna się odbywać max w 120 stopniach..ale nie próbowałam...ja człowiek starej daty wszystko gotuję tradycyjnie w garach:) a juz szczególnie korniszonki nie dłuzej niż właśnie 5 minut

  • Autor: as Data: 2013-08-06 17:19:31

    Ja w piekarniku pasteryzuję tak samo jak na gazie. Jak wiadomo woda wrze w temperaturze 100 stopni. Wkładam słoiki do zimnego piekarnika. Włączam na 100 stopni. Jak osiągnie tą temperature to mierzę czas taki jak na gazie.

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-06 17:33:49

    A wkładasz na blachę z kąpielą wodną czy na suchej stawaisz słoje ?

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-08-06 18:13:44

    na suchą też można, ale blacha wygląda potem trochę niefajnie
    ja też daję zawsze wodę, choć nie jest to warunek konieczny

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-08-06 18:31:59

    i jeszcze jedno - czy nastawiając piekarnik na 100 st. woda w naczyniu tam postawiona zagotuje się tak jak w garnku? a przetwory w słojach jaką temp. osiągną? a gdy będą gęste? a czy mają się wewnątrz aż zagotować? a jak zmierzyć i czym temperaturę wewnątrz słoika? oto pytania ... ja nastawiam piekarnik na 120 st. płynne i 130 st. gęste... mierzę czas ale też patrzę czy słoiki na zewnątrz są już zaparowane, a wieczko gorące... teraz już oceniam to wszystko na oko...

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-06 20:33:00

    Dziękuję Wszystkim za merytoryczne wypowiedzi . Ogóraski zapasteryzowane w słojach i słoiczkach . Makusiu czyń swoją powinność i zamykaj wątek .. ))

  • Autor: makusia Data: 2013-08-09 22:09:09

    Dziękuję Wszystkim za merytoryczne wypowiedzi . Ogóraski 
    zapasteryzowane w słojach i słoiczkach . Makusiu czyń swoją powinność i
    zamykaj wątek .. ))

    Nie ma takiej potrzeby, wątek jak najbardziej na czasie;)

  • Autor: panda25 Data: 2013-08-09 23:50:05

    Ja w zeszłym roku robiłam paprykę pasteryzowaną w piekarniku i wyszła meeeeega dobra.. :)

     

Przejdź do pełnej wersji serwisu