Niestety omyłkowo otworzyłam puszkę tego mleka zamiast masy krówkowej. Wypadałoby do czegoś zużyć zawartość. Proszę o rady jak wykorzystac to mleko, oprócz gotowania z niego karmelu.
500 ml śmietanki kremowej 30% mocno schłodzonej 250 ml mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego!)
Sposób przygotowania1.
Zimną śmietankę ubić na sztywno (nie ubijać zbyt długo bo zrobi się masło). Wlać mleko skondensowane, krótko wymieszać. Śmietana lekko "siądzie", tak ma być. Zamrozić, najlepiej przez noc. Nie mieszać w trakcie mrożenia. Konsumować :)
Rady
Przed zamrożeniem można dodać do masy lodowej bakalie lub pokrojone krówki. Kremówki nie należy zbyt długo ubijać aby śmietanka nie zrobiła się grudkowata i masłowata.
Niestety omyłkowo otworzyłam puszkę tego mleka zamiast masy krówkowej. Wypadałoby do czegoś zużyć zawartość. Proszę o rady jak wykorzystac to mleko, oprócz gotowania z niego karmelu.
Zrobić:
Key Lime Pie lub ptasie mleczko lub zagotować z mielonymi orzechami i dać na biszkopt.
Może Malibu Moniki :http://wielkiezarcie.com/recipe12849.html
możesz mleczko na te kilka dni zamknąc w słoiczku w lodówce, a później naleweczką się delektować!
http://wielkiezarcie.com/recipe46291.html ja robie bez owoców i tez robiłam na mleku słodzonym
ewentualnie dolac do kawy i wypic tylko uwazac z cukrem żeby nie przeslodzic
Może domowe lody , znalazłam taki przepis :
500 ml śmietanki kremowej 30% mocno schłodzonej
250 ml mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego!)
Zimną śmietankę ubić na sztywno (nie ubijać zbyt długo bo zrobi się masło). Wlać mleko skondensowane, krótko wymieszać. Śmietana lekko "siądzie", tak ma być. Zamrozić, najlepiej przez noc. Nie mieszać w trakcie mrożenia. Konsumować :)
Przed zamrożeniem można dodać do masy lodowej bakalie lub pokrojone krówki.
Kremówki nie należy zbyt długo ubijać aby śmietanka nie zrobiła się grudkowata i masłowata.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, chyba wypróbuję lody.