Mam na ogrodzie bardzo starą dziką różę W zeszłym roku ją się zaopiekowałam, a ona w tym roku bardzo obrodziła. Jej zapach kwiatów jest obłędny!!! Mam nadzieję ,że i z owoców będę zadowolona. Ale nie znalazłam dokładnego przepisu na konfiturę z owoców dzikiej róży. Czy znowu mi pomożecie???
ja znam tylko taki przepis: na szklankę płatków dzikiej róży 1 szklanka cukru ,ucierać dosyć dlugo, potem do małych słoiczków, pyszne do pączków i innego nadziewania:)
wydaje mi się, że na przetwórstwo nadają się owoce innej róży niż tej pachnącej, o płatkach intensywnie różowych czyli róży pomarszczonej /tak chyba się nazywa/ w dzieciństwie widziałam jak sąsiadka zrywała owoce dzikiej róży chyba na wino ... ta róża /dzika/ miała kwiaty blado różowe i owoce bardzo dorodne...
Zrobię zdjęcie , bo sama nie jsetem pewna jej nazwy. Płatków nie mam ochoty zrywać , bo mi szkoda. Taka głupiutka jestem. Nie zrywam nawet kwiatów do wazonu, bo naturalnym miejscem kwiatów jest ogród lub łąka. Wiem dziwadło ze mnie.
Mam na ogrodzie bardzo starą dziką różę W zeszłym roku ją się zaopiekowałam, a ona w tym roku bardzo obrodziła. Jej zapach kwiatów jest obłędny!!! Mam nadzieję ,że i z owoców będę zadowolona. Ale nie znalazłam dokładnego przepisu na konfiturę z owoców dzikiej róży. Czy znowu mi pomożecie???
ja znam tylko taki przepis: na szklankę płatków dzikiej róży 1 szklanka cukru ,ucierać dosyć dlugo, potem do małych słoiczków, pyszne do pączków i innego nadziewania:)
wydaje mi się, że na przetwórstwo nadają się owoce innej róży niż tej pachnącej, o płatkach intensywnie różowych czyli róży pomarszczonej /tak chyba się nazywa/
w dzieciństwie widziałam jak sąsiadka zrywała owoce dzikiej róży chyba na wino ... ta róża /dzika/ miała kwiaty blado różowe i owoce bardzo dorodne...
zatem pytanie - jaką różę masz?
Zrobię zdjęcie , bo sama nie jsetem pewna jej nazwy. Płatków nie mam ochoty zrywać , bo mi szkoda. Taka głupiutka jestem. Nie zrywam nawet kwiatów do wazonu, bo naturalnym miejscem kwiatów jest ogród lub łąka. Wiem dziwadło ze mnie.
Laugasel, nie chcę tutaj kopiować linków, ale jak wpiszesz w google "konfitura z owoców dzikiej róży", wyskoczy Ci kilka linków :)
Ale ja mam największe zaufanie do naszych przepisów.. Lubuę tę stronkę, także z tego powodu.