Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czyszczenie pralki

• Autor: rs1107 Data: 2013-08-14 08:43:13

Mam plan gruntownego wyczyszczenia pralki od wewnątrz, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Poradźcie czym, jak, jakich środków użyć aby wymyć ją w środku, co wlać do środka. No wiecie o co mi chodzi. Zmywarkę tez się myje - ale są do tego środki - a pralka?

• Autor: kasnik Data: 2013-08-14 11:41:02

Ja raz w miesiącu włączam pralkę na pusto i nastawiam na "pranie" w wysokiej temperaturze.Oprócz tego raz na miesiąc-dwa wlewam do takiego pustego prania ocet.Raz w miesiącu wyjmuje też szufladkę na proszek i dokładnie ja myje,przy okazji wycieram środek-miejsce po wyjęciu szufladki.Nie zamykam drzwiczek po praniu, żeby w  środku sobie powysychało i uchylam szufladkę lekko.Oczywiście na zewnatrz wycieram-przecieram co kilka dni. uszczelkę mam nadal jak nową.Nie mam żadnych brudów, żadnej pleśni, nic w niej-z niej nie smierdzi-pranie czyściutkie.

Pozdrawiam:)

• Autor: rs1107 Data: 2013-08-14 12:19:03

Ja jeż nigdy nie zamykam, ale twoje rady są super. Proste i na pewno skuteczne. Dziękuję.

• Autor: amelia_z Data: 2013-08-22 13:14:27

Ja raz w miesiącu włączam pralkę na pusto i nastawiam na "pranie" w
    wysokiej temperaturze.Oprócz tego raz na miesiąc-dwa wlewam do takiego
    pustego prania ocet.Raz w miesiącu wyjmuje też szufladkę na proszek i
    dokładnie ja myje,przy okazji wycieram środek-miejsce po wyjęciu
    szufladki.Nie zamykam drzwiczek po praniu, żeby w  środku sobie
    powysychało i uchylam szufladkę lekko.Oczywiście na zewnatrz
    wycieram-przecieram co kilka dni. uszczelkę mam nadal jak nową.Nie mam
    żadnych brudów, żadnej pleśni, nic w niej-z niej nie smierdzi-pranie
    czyściutkie. Pozdrawiam:)

Robię to samo. Bardzo skuteczna i tania metoda. Używam też czasem sody. Octu używam też do mycia prysznica i okien oraz do odkamieniania baterii łazienkowej.

• Autor: aloalo Data: 2013-08-14 12:25:15

Ja co jakiś czas piorę bez prania :)) w 90st. i zamiast proszku wsypuję sodę oczyszczoną. Soda wymiata ewentualne grzyby i pleśnie. 

• Autor: rs1107 Data: 2013-08-14 14:52:32

Dziekuję, też uważam, że soda to magiczny środek prawie na wszystko. Pomyślałam wprawdzie i w tym przypadku, ale Ty mnie utwierdziłaś. Dziękuję. A co do sody, to ja kochana jak mam przypalony garnek wlewam ciut wody i wysypuje warstwę sody i zostawiam na noc - rano ... po prostu myje

• Autor: asieksza Data: 2013-08-14 15:30:40

Ocet chociaż działa podobno bardzo niszczy gumę czyli uszczelkę. Soda chyba jednak lepsza.

• Autor: alicja_bt Data: 2013-08-14 15:43:00

Ustawiam pranie na 90stopni, a do bębna wrzucam kostkę do zmywarki.

• Autor: marzena89gb Data: 2013-08-14 21:54:31

A ile tej sody trzeba wsypać?

• Autor: Shanna Data: 2013-08-15 09:49:10

W dziale gdzie sa proszki do prania/plyny itp. jest tez plyn do czyszczenia pralek.

W 1/4 plynu namacza sie szuflade, odrobina przeciera sie drzwiczki I wszelkie gumy a reszte wlewa sie do podajnika (oczywiscie jak juz sie wyczysci) I ustawia na 90C bez prania wstepnego. Po przeleceniu calego programu w pralce nie ma brzydkich zapachow a co najwazniejsze nie ma nic tlustego, nie ma sladow proszku I pieknie pachnie.

• Autor: balbisia19 Data: 2013-08-15 10:44:23

Czy mogłabys podac nazwe? Albo producenta tego srodka? Z góry dziekuje

• Autor: gagnieszka1 Data: 2013-08-15 11:56:22

U mnie do tej pory sprawdził się tylko ten środek, a próbowałam już kilka innych sposobów - wszystkie zawiodły. Miałam bardzo duży problem z pralką, nie mogłam pozbyć się nieprzyjemnego zapchu, ciuchy mimo prania śmierdziały, teraz jest już ok, raz na kilka tygodni stosuję ten środek, koszt to ok. 11-12 zł, więc da się zyć. Ale jesli macie jakies inne rady również chętnie skorzystam, bo znam zaprzyjaźnioną pralkę zaprzyjaźnionej osoby, której nie chce ruszyc jak dotąd nic, pranie z niej wyjęte niestety nie bardzo nadaje się do noszenia. Faktem jest, że dr beckmann jeszcze nie wkroczył do akcji. A tak przy okazji zapytam też osoby, które używają sody - powiedzcie proszę jaką ilość, jak często i czy wg waszych doświadczen jest to bezpieczne dla pralki ?

• Autor: Shanna Data: 2013-08-15 16:40:31

Ja mialam:  Dr Beckmann service it deep cleaner, oraz drugi: Crystale. Oba u nas dostepne da w Tesco. Mysle ze w Pl tez beda.

• Autor: balbisia19 Data: 2013-08-15 19:44:50

Dzięki dziewczyny

• Autor: atek Data: 2013-08-15 13:18:53

Wtedy, kiedy jeszcze nie było pampersów używałam do czyszczenia pralki Kreta (granulki NaOH). Pieluchy umiały zanieczyścić pralkę, a prać trzeba było. Kret się sprawdzał - 3/4 szklanki na jedno "puste" gotowanie. Pralkę od tego czasu już zmieniałam, ale nie z powodu zniszczonych uszczelek.

Przejdź do pełnej wersji serwisu