pomożcie!!! jak pozbyć się moli spożywczych z domu? pojawiają się nawet po gruntownych porządkach (czyt. wszystko co otwarte ponad miesiac i sypkie ląduje w koszu). kupiłam nawet ostatnio takie specjalne pułapki, ale nie do końca się sprawdziły :( może ma ktoś jakieś wypróbowane sposoby? bo te małe potworki zniszczą mi wszystkie kuchenne zapasy...
Najlepiej w szafkach rozsypać liście laurowe,odkąd tak robię, nie mam moli spożywczych.Oczywiście przechowuję wszystko co sypane, w zamkniętych pojemnikach.
Tak jak podpowiada Mama -Różyczki,ale ja jeszcze proponuję wyczyścić ze wszystkich produktów szafkę i produkty w pudełkach,umyć i ponownie uzupełnić nowymi produktami Działa!
– produkty sypkie /kasza, mąka/, fasolę, orzechy, grzyby – trzymać w słojach szczelnie zamknięte, do każdego słoja 1-2 liście laurowe. profilaktyka – lepy wabiące mole np. firmy Bros kiedy już się pojawią – bezwzględnie wyrzucić wszystkie produkty sypkie itp. j.w. a szafki wymyć wodą z octem
Mrożenie pomaga na mole? Ile czasu trzeba trzymać w zamrażarce. doba wystarczy?
Mnie akurat interesują ubraniowe - mam trochę wełny do zabrania z likwidowanego po mamie mieszkania - i boję się, że mogłabym sobie przywieźć towarzystwo (jakby nie było wełna troche leżała).
Ja i tak mrożę wełnę (podobnie jak i książki) - ze względu na roztocza - ale robię to dopiero przed użytkowaniem - bo na zaś się nie da
Mrożenie pomaga na mole? Ile czasu trzeba trzymać w zamrażarce. doba wystarczy? Mnie akurat interesują ubraniowe - mam trochę wełny do zabrania z likwidowanego po mamie mieszkania - i boję się, że mogłabym sobie przywieźć towarzystwo (jakby nie było wełna troche leżała). Ja i tak mrożę wełnę (podobnie jak i książki) - ze względu na roztocza - ale robię to dopiero przed użytkowaniem - bo na zaś się nie da
Witam,moja znajoma nosiła we futrze kawałek ''szczapy ''czyli takie drzewo żywiczne przeważnie ze sosny nie wiem jak nazwać takie drzewo ,służy do rozpałki ,nie wiem czy wytłumaczyłam dobrze .Znajoma twierdziła że mole się w nim nie zalęgną ze względu na aromat drzewa .
jak już są, to liśćmi ich nie zwalczysz, moim zdanie one zapobiegają, ale nie usuwają jak już są... musisz wywalić wzystko z szafek, produkty sypkie do kubła /wszystkie!!!/, wymyć szafki wewnątrz wodą z octem i dopiero kupiń nowe produkty i trzymać z listkiem laurowym...czasem przynosisz je po prostu ze sklepu w torebce np. z kaszą... zawsze oglądam wnętrze, jak coś to idać na ściankach opakowania takie... pajęczynki, wtedy wywalam, albo wracam z reklamacją /jeśli mi się chce/
Nie lubię moli jak wszyscy, jednak wolę walczyć z nimi przy pomocy lepów i zapachów niż tej płytki. Tam jednak jest cięższa chemia niż klej i feronomy. Później zastanawiamy się na co mamy alegię. Mole umieją zagnieżdzić się nawet w najmniejszych szparkach w meblach kuchennych i czasem jest to walka z wiatrakami.
pomożcie!!! jak pozbyć się moli spożywczych z domu? pojawiają się nawet po gruntownych porządkach (czyt. wszystko co otwarte ponad miesiac i sypkie ląduje w koszu). kupiłam nawet ostatnio takie specjalne pułapki, ale nie do końca się sprawdziły :( może ma ktoś jakieś wypróbowane sposoby? bo te małe potworki zniszczą mi wszystkie kuchenne zapasy...
Najlepiej w szafkach rozsypać liście laurowe,odkąd tak robię, nie mam moli spożywczych.Oczywiście przechowuję wszystko co sypane, w zamkniętych pojemnikach.
DZIAŁA! dziękuję za radę :)
Tak jak podpowiada Mama -Różyczki,ale ja jeszcze proponuję wyczyścić ze wszystkich produktów szafkę i produkty w pudełkach,umyć i ponownie uzupełnić nowymi produktami Działa!
mrożę sypkie produkty po przyniesieniu, bo już kilka razy przyniosłam do domu kupione mole.
Mnie pomagają wieszadełka na spożywcze mole.
– produkty sypkie /kasza, mąka/, fasolę, orzechy, grzyby – trzymać w słojach szczelnie zamknięte, do każdego słoja 1-2 liście laurowe.
profilaktyka – lepy wabiące mole np. firmy Bros
kiedy już się pojawią – bezwzględnie wyrzucić wszystkie produkty sypkie itp. j.w. a szafki wymyć wodą z octem
Mrożenie pomaga na mole? Ile czasu trzeba trzymać w zamrażarce. doba wystarczy?
Mnie akurat interesują ubraniowe - mam trochę wełny do zabrania z likwidowanego po mamie mieszkania - i boję się, że mogłabym sobie przywieźć towarzystwo (jakby nie było wełna troche leżała).
Ja i tak mrożę wełnę (podobnie jak i książki) - ze względu na roztocza - ale robię to dopiero przed użytkowaniem - bo na zaś się nie da
tak, na dobę
Mrożenie pomaga na mole? Ile czasu trzeba trzymać w zamrażarce. doba
Witam,moja znajoma nosiła we futrze kawałek ''szczapy ''czyli takie drzewo żywiczne przeważnie ze sosny nie wiem jak nazwać takie drzewo ,służy do rozpałki ,nie wiem czy wytłumaczyłam dobrze .Znajoma twierdziła że mole się w nim nie zalęgną ze względu na aromat drzewa .wystarczy? Mnie akurat interesują ubraniowe - mam trochę wełny do zabrania
z likwidowanego po mamie mieszkania - i boję się, że mogłabym sobie
przywieźć towarzystwo (jakby nie było wełna troche leżała). Ja i tak
mrożę wełnę (podobnie jak i książki) - ze względu na roztocza - ale
robię to dopiero przed użytkowaniem - bo na zaś się nie da
dziękuję dziewczyny! wiedziałam że znajdę tu pomoc, nakupie więc liści laurowych i zacznę walkę z nimi w ten sposób :) pozdrawiam!
jak już są, to liśćmi ich nie zwalczysz, moim zdanie one zapobiegają, ale nie usuwają jak już są... musisz wywalić wzystko z szafek, produkty sypkie do kubła /wszystkie!!!/, wymyć szafki wewnątrz wodą z octem i dopiero kupiń nowe produkty i trzymać z listkiem laurowym...czasem przynosisz je po prostu ze sklepu w torebce np. z kaszą... zawsze oglądam wnętrze, jak coś to idać na ściankach opakowania takie... pajęczynki, wtedy wywalam, albo wracam z reklamacją /jeśli mi się chce/
ja polecam to http://www.bazarek.pl/produkt/1531091/plytka-na-owady-bros.html . Pomaga na wszelkie robactwo, w tym na mole. Płytka działa przez ok. 4 miesiące, ale przyjnamniej jest skuteczna :)
Masz rację, tez kupuję taka płytkę już od kilku lat, w kuchni nie mam nic, nawet żadnych owocówek ,polecam
Nie lubię moli jak wszyscy, jednak wolę walczyć z nimi przy pomocy lepów i zapachów niż tej płytki. Tam jednak jest cięższa chemia niż klej i feronomy. Później zastanawiamy się na co mamy alegię. Mole umieją zagnieżdzić się nawet w najmniejszych szparkach w meblach kuchennych i czasem jest to walka z wiatrakami.