Forum

Rozmowy wolne i frywolne

SODA - jak, ile i do czego ?

• Autor: gagnieszka1 Data: 2013-08-15 18:07:42

Wiele się słyszy i czyta na temat szerokiego zastosowania sody. Ja osobiście poza niektórymi przepisami kulinarnymi, w ktorych się ją stosuje zamiast proszku do pieczenia, zastosowałam ją jedynie w zimnym juz piekarniku, ktory nie chciał sam z siebie pozbyc się zapachu po pieczeniu ryby. Sodę wysypałam na talerzyk i wstawiłam do piekarnika. Zapach zniknął po kilku dniach, nie wiem czy rzeczywiście była to zasługa sody, czy poprostu wywietrzał sam.

Wątek ten zakładam z nadzieją, że podzielicie się swoimi już sprawdzonymi sposobami, ponieważ akurat teraz potrzebuję rady jak użyć sody do wyczyszczenia mocno śmierdzącej (chyba zapleśnialej , zagrzybionej wewnątrz) pralki. Więc na tej poradzie zależy mi najbardziej.

• Autor: gagnieszka1 Data: 2013-08-15 19:24:19

tak, dziękuję, czytałam, zwłaszcza wypowiedz aloalo

Ja co jakiś czas piorę bez prania :)) w 90st. i zamiast proszku wsypuję sodę oczyszczoną. Soda wymiata ewentualnegrzyby i pleśnie.
    i własnie dlatego zwróciłam się do forumowiczów WŻ z prośbą o potwierdzenie tego sposobu i wiekszą dawkę informacji o tym i innych swoich sprawdzonych metodach.

• Autor: basiaaa1 Data: 2013-08-15 20:40:15

sode używam do mycia zlewu emaliowanego, umywalek i jak już tu ktoś wspomniał do prania białego (posciel , ścierki kuchenne itp.) wspaniale usuwa plamy lecz nie moge podac miarek bo robię to "miarka na oko"

• Autor: Monia1805 Data: 2013-08-15 22:52:44

Może nie ma tu info odnośnie zastosowania sody do czyszczenia pralki, ale w necie znalazłam taki artykuł:

http://dziecisawazne.pl/dom-bez-chemii-cz-1-soda-oczyszczona/

• Autor: gagnieszka1 Data: 2013-08-16 17:24:08

Może nie ma tu info odnośnie zastosowania sody do czyszczenia pralki, ale w
    necie znalazłam taki
    artykuł: http://dziecisawazne.pl/dom-bez-chemii-cz-1-soda-oczyszczona/

dzięki, faktycznie całe mnóstwo tych zastosowań, ale powiedz  czy i które z nich stosowałaś, które się sprawdziły i które polecasz ? 

• Autor: Monia1805 Data: 2013-08-31 22:40:21

- stosuję jako zamiennik proszku do pieczenia

- do omletów używam, są rzeczywiście bardziej puszyste

- usuwam z dłoni zapach ryby

• Autor: trylobicik Data: 2013-08-20 13:56:44

Ale soda to też chemia Jest to wodorowęglan sodu NaHCO3, oznaczany jako E500, stosowany m.in. jako regulator kwasowości

• Autor: rs1107 Data: 2013-08-16 09:07:21

Ja jestem fanką sody. Uzywam jej m.in. do czyszczenia garnków z przypalenizny. wlewam - dosłownie kolka kropel wody - a potem zasypuje dno sodą i zostawiam taka wilgotną sodę w garnku na noc ewentualnie kilka godzin. Potem myje garnek bez najmniejszego problemu. Również myje zlewy, czyszcze piekarnik (podobnie jak garnek), robie roztwór sody i octu i myje umywalki w łazience, soda dobrze wpływa na stopy i twarde spękane pięty. Stopy moczymy w wodzie z sodą a następnie idealnie zrogowaciały naskórek z pięt schodzi.  

• Autor: Lucylla Data: 2013-08-16 11:00:34

Kupuję sodę na kilogramy w necie, zazwyczaj CZDA, czyli czystą do analizy, czyli bez domieszek. Wykorzystuję m.in. do walki z candidą, rozpuszczam w 1/2 szklanki  wody łyżeczkę miodu, do tego wsypuję również łyżeczkę pł. sody. Pije się 2xdziennie.Potem 10 dni przerwy i kurację powtarza. Pije się 2 h po posiłku....Podobna mixtura do walki z rakiem...rak to grzyb, tak niektórzy sądzą...

• Autor: piszczalka Data: 2013-08-20 08:07:12

Dentystka kazala płukać jame ustna po zapaleniu dziąsła soda (1/2 szkl wody + jedna łyzeczka)

• Autor: gagnieszka1 Data: 2013-08-20 17:33:12

ooooo, a to ciekawe :-))

• Autor: piszczalka Data: 2013-08-20 21:48:33

Sode kupiłam ale nie probowałam, bo zab juz po wizycie nie bolal.

• Autor: majolika Data: 2013-08-21 15:03:19

Ja sody używam do czyszczenia platerów( w roztworze).A do uzytku wewnetrznego nie polecam- chyba, że do płukania dziąseł, albo do ciastek w niewielkich ilościach.

• Autor: gagnieszka1 Data: 2013-08-21 18:37:30

a srebro ? chodzi mi o przygotowanie substancji do zamoczenia srebra bez konieczności szorowania, kiedys miałam taki płyn (kupiony - nie z sody) wrzucalam do pojemniczka z tym płynem np łańcuszek lub inny drobiazg, do zakamarków którego w zyciu bym nie dotarła i po kilku minutach wyjmowałam super lśniące cacko. Wie ktoś moze czy takie cos mozna zrobic z  sody?

• Autor: bahus Data: 2013-08-21 21:26:28

Naczynie szklane wykładasz folią aluminiową. Wlewasz ciepły roztwór wodny sody i zanurzasz w nim srebro. Po kilku minutach wyjmujesz i dobrze płuczesz w bieżącej wodzie. Efekty wręcz szokujące.

PS. Bez folii aluminiowej zjawisko to nie zajdzie.!!

• Autor: Gluba666 Data: 2013-08-22 11:29:03

Spytam przy okazji czy ma znaczenie tak jak w kuchni strona matowa czy błyszcząca?

• Autor: bahus Data: 2013-08-23 20:07:59

Ani w kuchni, ani przy czyszczeniu srebra nie ma znaczenia czy to strona matowa czy błyszcząca.

• Autor: Gluba666 Data: 2013-08-24 10:41:17

To jak ma się strona błyszcząca izolująca ciepło do matowej, która je przepuszcza?

• Autor: bahus Data: 2013-08-28 01:27:59

Nie wierz w to...to teoria, która ma na celu zwiększenie (marketingowe) zastosowań folii aluminiowej. Nie ma ona nic do rzeczy w kontekście kulinarnym. Matowa i błyszcząca strona folii jest pod względem użyteczności identyczna i różnicowanie jej w sensie przydatności użycia, jest całkowicie pozbawiane merytorycznych uzasadnień. Obojętne jest w jaki sposób zawiniesz w nią kulinarny podmiot poddawany dalszej termicznej obróbce. Efekt będzie zawsze taki sam.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-08-28 06:10:46

Zupełnie jak z foliowymi gaciami dla facetów... A miało pod nimi szybciej rosnąć.

• Autor: Gluba666 Data: 2013-08-28 12:59:30

Dzięki.

• Autor: gagnieszka1 Data: 2013-09-01 18:16:59

Nie wierz w to...to teoria, która ma na celu zwiększenie
    (marketingowe) zastosowań folii aluminiowej. Nie ma ona nic do rzeczy w
    kontekście kulinarnym. Matowa i błyszcząca strona folii jest pod względem
    użyteczności identyczna i różnicowanie jej w sensie przydatności
    użycia, jest całkowicie pozbawiane merytorycznych uzasadnień. Obojętne
    jest w jaki sposób zawiniesz w nią kulinarny podmiot poddawany dalszej
    termicznej obróbce. Efekt będzie zawsze taki sam.

oooo, a Perfekcyjna Pani Domu twierdzi inaczej : http://perfekcyjna.tvn.pl/wideo,769,v/jak-uzywac-folii-aluminiowej,507543.html

• Autor: bahus Data: 2013-09-01 22:50:15

Wiele lat używam folii aluminiowej i nie zauważyłem żadnej różnicy. Niedawno na kanale Kuchnia+ był ten temat poruszany przez mistrza kucharskiego. Miał podobne zdanie do mojego. Zainteresowany problemem popytałem znajomych kucharzy. Wszyscy potwierdzili... nie ma różnicy !!! Bardziej ostrożni mówili, że nie ma praktycznie zauważalnej różnicy.

• Autor: majolika Data: 2013-08-21 21:26:45

Platery to jest srebro. To są sztućce, naczynia= pokrywane cieniutką(mikronową) warstwą srebra. Nie można ich drapać, szorować, bo zedrzesz srebro.Trzeba je czyścić z tego nalotu -utleniania srebra-sodą lub specjalnymi środkami.Delikatnie.Ten nalot ciemny chroni platery więc czyścimy je tylko przed użyciem.Mam też kilka naczyń z czystego srebra.Czyszczę je z utlenienia tak samo- sodą. Kiedyś robiło to się tanią, sodową pastą do zębów))

• Autor: Zuzanna248 Data: 2013-08-22 15:24:18

nie wiedziałam o sodzie do srebra, ale ja zawsze czyszczę wszystko w wodzie z solą - wykładam miskę lub komorę w zlewozmywaku folią aluminiową, wsypują garść soli i wlewam ciepłą wodę, następnie wkładam srebra wszelakie... po chwili wszystko lśniące, płuczę, osuszam... i już...

• Autor: majolika Data: 2013-08-23 20:21:15

wiesz, na zdrowy chłopski(ja kobieta)))rozum to soda jest zasadą(chemia z podstawówki sie kłania).a ten nalot  zielony na srebrze to efekt utleniania srebra, który nota bene chroni srebro więc nie powinno sie z nim za bardzo walczyć. Niezdrowy nie jest. To tylko źle wygląda. To tlenki srebra, które reagują szybko z zasadami albo kwasami i schodzą.Kwas może uszkodzić platery, zasada w postaci sody na pewno nie.

• Autor: rudazebra Data: 2013-08-28 13:19:19

Moja Babcia stosuje sodę na zgagę - wypija pół szklanki ciepłej wody z rozpuszczoną płaską łyżeczką sody. Tak zalecił lekarz 40 lat temu. Do dziś żołądek ma zdrowy.

• Autor: rdzina Data: 2013-08-30 23:13:42

Sodę wsypuję do dziury w zlewie jak mi ''kreta ''braknie proszek do pieczenia dosypywałam czasami do prania białych ciuchów jak jeszcze maiłam starą pralkę zapomniałam o tym , jedno i drugie działa jak wybielacz ,Ocet lałam do wody po remoncie( farba , gips ) żeby nie zostawały smugi drzwi myję płynem do paneli , ocet również wlewam do czajnika ja mi się osad z kamienia robi sokiem z cytryny myję zlew beżowy z kamienia nie mam pojęcia czym go myć żeby był ładny ostatnio oglądałam program i podobno żeby srebro nie czerniało wystarczy położyć kawałek takiej szkolnej  kredy może działać bo kreda to zasada .

Przejdź do pełnej wersji serwisu