Forum

Kuchenne porady

Olej z mąką w aerozolu

• Autor: Alll Data: 2013-08-18 14:11:30

Chciałabym zapytać, czy ktokolwiek z Was kupował taki olej i czy sprawdza się ? Ostatnio kupiłam formę do ciasta i przeczytałam, że nie potrzeba wykładać jej papierem tylko spryskać olejem w spryu.

Posmarowałam więc pędzlem namoczonym w oleju, ale niestety ciasto w niektórych miejscach przywarło.

Teraz przeczytałam, że takie oleje do pieczenia mają w swoim składzie także mąkę. Może więc warto byłoby kupići nie bawić się z papierem?

http://sklepdukana.pl/84-122-thickbox/olej-z-maka-do-pieczenia-ciast-i-nie-tylko-w-aerozolu.jpg

• Autor: ulcia76 Data: 2013-08-18 17:23:42

używam takiego , tylko że z USA, nazywa się Pam, jak dla mnie rewelacja.

• Autor: Alll Data: 2013-08-19 08:29:44

Dziękuję Ci Ulcia76. Cóż, pozostaje mi zaryzykować i wypróbować rodzimą produkcję :)

Pozdrawiam :)

• Autor: grazka35 Data: 2013-08-19 13:01:48

Ja używam taki:http://allegro.pl/tluszcz-w-spray-u-ciast-nalesnikow-spray-bake-easy-i3480411877.html i bardzo sobie chwalę.Pryskam nim formy w kształcie mikołaja czy zająca i nie ma problemu z wyciągnięciem ciasta. Czasami jak mi się nie chce wykładać tortownicy papierem , to tez popryskam i biszkopty pięknie wyskakują z formy.

• Autor: Alll Data: 2013-08-19 14:10:51

Dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie już ten papier irytuje, więc zdecydowałam, że zamówię. :)

• Autor: ulcia76 Data: 2013-08-19 16:39:35

formy których nie sposób wyłożyć papierem smaruję margaryną i posypuję bułką tartą albo kaszą manną, wychodzi super :-)

• Autor: Alll Data: 2013-08-19 16:56:17

Czyli jednak częściej papier? Tradycyjna metoda z bułką tartą odpada, nie chcę się z tym bawić.

Używasz papieru bo taniej czy też po prostu kiedy zapomnisz kupić? Producenci chwalą, że areozole są bardzo wydajne.

• Autor: ulcia76 Data: 2013-08-20 20:02:13

no jednak papieru używam najczęściej, nie ukrywam że denerwuje mnie docinanie i dziwię sie że nikt jeszcze nie wyprodukował w Polsce takiego, którego nie trzeba ciąć :-) a taki też mam , i też z USA , w paczce jest 500 arkuszy świetnego papieru , który pasuje do naszych blaszek :-)

• Autor: hope30 Data: 2013-08-19 17:06:32

Alinko-ja używam tłuszczu w sprayu i chwalę sobie bardzo:) a jak mi się kończy, zamówię(ale nie dojdzie na czas)-to margaryna i bułka tarta/lub kasza manna

• Autor: Alll Data: 2013-08-19 17:52:59

;))) Masz też ten z mąką? Wymieniam formy na PME. Jestem nimi zachwycona, bo biszkopciki i inne ciasta są wypieczone jak marzenie. Co ciekawe, kiedy ostatnio piekłam, formy wysmarowałam olejem  i biszkopty piekły się  trochę krócej. Nie umiem tylko przestawić się na to, że nie są rozpinane jak tradycyjne tortownice. Myślę jednak, że to kwestia przyzwyczajenia.

Zamówiłam już ten olej. Mam nadzieję, że po upieczeniu wyjmę ciasto bez problemu. :)

• Autor: hope30 Data: 2013-08-19 18:33:31

tak,mam dokładnie ten,który zamierzasz kupić i ten drugi co się przewinął w tym wątku też mam...

• Autor: Alll Data: 2013-08-19 19:08:00

I który lepiej oceniasz?

• Autor: hope30 Data: 2013-08-19 19:17:13

szczególnych różnic nie ma...kwestia przyzwyczajenia do zakupów raczej...miałam kiedyś jeszcze z bakelsa i jakiś angielski przywieziony przez Połówka...:)

sama wybierzesz dla siebie najlepszy:)

ps.Alinko-podaj proszę linka do tych swoich nowych form do pieczenia, dziękuję:)

• Autor: Alll Data: 2013-08-19 21:17:25

Całkiem niedawno kupiłam zwykłą blaszaną formę. Po pierwszym pieczeniu wyszła mi rdza. Piekłam w niej sernik. Od spodu był w jednym miejscu przypieczony w innym surowy a w jeszcze innym pięknie zabarwiony rdzą. I to chyba zaważyło o tym aby nie wyrzucać pieniędzy na g...

Tutaj masz link do polskiego sklepu. Zauważ, że te formy mają różną wysokość.Zdecydowanie wolę te wysokie. Są wykonane z aluminium albo jakiegoś stopu, ponieważ mają dosyć grube ścianki.

http://www.dookolatortu.pl/category/formy-do-pieczenia

A tutaj do tego w którym kupował mi syn.

http://www.ellenscreativecakes.nl/shop/rond.html

• Autor: Jola666 Data: 2013-08-21 15:01:32

Ala ja chciałabym Cię poprosić o namiary na jakąś dobrą firmę ,która produkuje formy duże ,prostokątne i wysokie, najlepiej, nadające się do ....zapiekanek rodzinnych  :) Ostatnio wywaliłam taką zwykłą po dwóch   użyciach  bo po myciu rdza totalna !

• Autor: Alll Data: 2013-08-21 18:19:30

Jolu, PME to moim zdaniem najlepsza firma. Mam całkiem sporo różnych form, ale z takimi jeszcze się nie spotkałam. Na zdjęciu wyglądają tak sobie, ale muszę przyznać, że jestem nimi oczarowana. Nie wiem jak to działa, ale w porównaniu z innymi ciasto wyrasta rewelacyjnie. PME ma baardzo dużo rozmiarów, wysokości, kształtów. Jakość form też jest bardzo dobra. Moim zdaniem to wydatek który z pewnością się zwróci.

Tutaj masz link ale niestety do strony holenderskiej, bo mi syn właśnie tam kupuje. Myślę jednak, że osoba która ma sklep internetowy z tymi formami sprowadzi Tobie rozmiar jaki podasz.

http://www.ellenscreativecakes.nl/shop/rechthoek.html

Gdybyś się zdecydowała na taką formę to pamiętaj, że podawane wymiary są wymiarami samej formy. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ zamawiając formę 30x40 nie wzięłam pod uwagę " kołnierza" i miałam problem ze zmieszczeniem jej w piekarniku. Mąż musiał ściąć po kilka milimetrów z kołnierza.

• Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2013-08-20 17:07:15

Chciałabym zapytać, czy ktokolwiek z Was kupował taki olej i czy sprawdza
    się ? Ostatnio kupiłam formę do ciasta i przeczytałam, że nie potrzeba
    wykładać jej papierem tylko spryskać olejem w spryu. Posmarowałam więc
    pędzlem namoczonym w oleju, ale niestety ciasto w niektórych miejscach
    przywarło. Teraz przeczytałam, że takie oleje do pieczenia mają w swoim
    składzie także mąkę. Może więc warto byłoby kupići nie bawić się z
    papierem? http://sklepdukana.pl/84-122-thickbox/olej-z-maka-do-pieczenia-ciast-i-nie-tylko-w-aerozolu.jpg

Hej, powiem Ci, że nigdy nie korzystałam z takiego kupnego oleju z mąką, mam natomiast w domu taki dyfuzor i przelewam do niego zwykły olej. Sprawdza się przy foremkach o fantazyjnych kształtach, tam gdzie pędzel nie dojdzie - tam dyfuzorem można popsikać. :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu