Forum

Gawędy o jedzeniu

Nowy piec w pracy :) Kosmiczny prawie.. ;)

  • Autor: Glumanda Data: 2013-08-21 10:47:42

    Hallo Kochani..po dluuuuuugiej przerwie, pisze do Was kilka slow..

    Otoz mam zaszczyt gotowania w pracy na takim oto :http://www.frima-online.pl/ urzadzeniu :))))

    Istna przyjemnosc..i wyzyny techniczne...

    Moze ktos z Was tez ma taka przyjemnosc i moglby wymienic ze mna swoje doswiadczenia?

    Pozdrawiam serdecznie... a w mojej prywatnej kuchni.. robie wlasnie przepyszne korniszonki "inaczej" autorstwa alidab :http://wielkiezarcie.com/recipe24184.html

    Polecam jedno i drugie :))))) :*

    Wasza Glumanda

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-21 12:12:46

    To się nazywa wejście z maszyną w tle .... Pozdrawiam serdecznie ..

  • Autor: Glumanda Data: 2013-08-21 12:25:12

    Hahahahaha... Megi65..jak zwykle wspaniala reakcja ;) :*****

     

  • Autor: smakosia Data: 2013-08-21 12:41:02

    Ja pierdziu! Glumanda na "kombajnie" Ale cacko. Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: makusia Data: 2013-08-21 12:51:56

    Kobieto kochana, ful wypas taka maszyna:) Niech Cię uściskam, super że wróciłaś:)

  • Autor: gosiaw70 Data: 2013-08-21 13:59:04

    Ale cuuudo ten piec:)

  • Autor: majolika Data: 2013-08-21 14:10:16

    Ale to nie piec tylko patelnia z funkcją gotowania, ale nie pieczenia. U mnie w pracy w stołówce też taka jest i dodatkowo piec konwekcyjny.  Bardzo to usprawniło pracę pań pracujących w kuchni.

  • Autor: majolika Data: 2013-08-21 14:28:46

    Teraz, zwłaszcza w dużych zakładach gastronomicznych zbiorowego żywienia przepisy unijne wymuszają instalowanie podobnych urządzeń. Są one bardziej ekonomiczne, łatwiejsze w utrzymaniu czystości i po prostu szybsze. Automatycznie wzbogacają jadłospis poprzez swoje możliwości. Choć powiem, że np pewne instalacje są dyskusyjne... Pozdrawiam.

  • Autor: Glumanda Data: 2013-08-21 18:57:02

    Widze Majoliko, ze jestes wielka znawczynia, co do tego typu urzadzen. Z pewnoscia sama obslugujesz i korzystasz z umiejetnosci takich wyrafinowanych przydasiow. Konwektomaty tez mamy w pracy, to jest normalne  w kazdej wiekszej kuchni.

    Automatycznie nic sie nie wzbogaca..tylko przez to, ze sa jakies mozliwosci, bez umyslu ludzkiego nawet to cudo, samo niczego nie ugotuje. Aczkolwiek, gotowanie sprawia naprawde przyjemnosc. Mozna gotowac, mozna piec w glebokim tluszczu, wszystko zautomatyzowane i nadzorowane komputerowo. Mozna gotowac bez przypalenia i wielkie ilosci miesa przysmazac w krotkim czasie na ostrym ogniu. Nie doszukalam sie zadnych "przeciw" ale to zalezy od tego, jak kto sie do nowosci techniki odnosi. Stare konwencjonalne gotowanie, na duzy wymiar to juz naprawde przeszlosc. Pozdrawiam rowniez. :)

  • Autor: majolika Data: 2013-08-21 21:30:07

    Kontroluję( z racji zawodu) takie kuchnie

  • Autor: majolika Data: 2013-08-22 00:52:07

    Wybacz Głumando..bardzo Cię lubię i szanuję, ale...pieczenie to nie smażenie. I w warunkach zbiorowego żywienia te procesy są obwarowane ścisłymi przepisami  Państwowej Inspekcji Spożywczej i innymi.W warunkach zbiorowego zywienia nie ma miejsca na inwencję. Sa tylko ścisłe przepisy i zasady. Teraz , nowe placówki zbiorowego zywienia muszą być wyposazone w odpowiadający przepisom unijnym sprzęt.

  • Autor: Glumanda Data: 2013-08-22 06:32:25

    :) NIe musze Ci niczego wybaczac.. Ja tu sobie pisze prywatnie a nie jako przedstawiciel Unii.. Praca z tym Urzadzeniem jest poprostu milym przezyciem ... Kto nigdy tego nie robil..nie ma pojecia.

    Nie wiem jakie placowki kontrolujesz.. ale wlasciwie, to wogole nie byl cel mojego watku, aby taki aspekt poruszyc.. pieczenie czy smazenie.. gotowanie w  wodzie czy na parze..

    Stronka WZ jest kulinarna strona, wiec jak najbardziej moglam tu dodac watek, w ktorym ciesze sie a nie oczekuje kontroli technicznej...

    Z calym respektem dla twojej pracy.. ale wrzuc na luz . :) Danuta

     

  • Autor: rs1107 Data: 2013-08-22 15:09:12

    A ja bym bardzo chciała spróbować robić cokolwiek na tym kombajnie, bo moja domowa kuchenka pozwala tylko na tradycyjną obróbkę i to dla kilku odób. Gratuluję możliwości i masz prawo do radości, bo to wielkie wyróżnienie pracowac na czymś takim.

  • Autor: bahus Data: 2013-08-22 15:17:29

    :) NIe musze Ci niczego wybaczac.. Ja tu sobie pisze prywatnie a nie jako
    przedstawiciel Unii.. Praca z tym Urzadzeniem jest poprostu milym przezyciem
    ... Kto nigdy tego nie robil..nie ma pojecia. Nie wiem jakie placowki
    kontrolujesz.. ale wlasciwie, to wogole nie byl cel mojego watku, aby taki
    aspekt poruszyc.. pieczenie czy smazenie.. gotowanie w  wodzie czy na
    parze.. Stronka WZ jest kulinarna strona, wiec jak najbardziej moglam tu
    dodac watek, w ktorym ciesze sie a nie oczekuje kontroli technicznej... Z
    calym respektem dla twojej pracy.. ale rzuc na wluz . :) Danuta  

    Nic dodać, nic ująć. Co racja to racja.

    PS. Dużo bym dał aby móc popracować na tym urządzeniu.

  • Autor: Glumanda Data: 2013-08-22 18:53:19

  • Autor: majolika Data: 2013-08-23 20:43:50

    Glumando, moja uwaga nie była z zamierzenia złosliwa.Ja chciałam wam tylko uświadomić, że zwł  państwowymi placówkami zbiorowego zywienia(w przypadku prywatnych przepisy są nieco inne) rządza po prostu przepisy.Nie ma zmiłuj, trzeba wymienić urządzenia na nowoczesne(choc to niestety z naszych podatków). Te przepisy głupie nie sa- wymuszają nowe, zdrowsze, łatwiejsze w obsłudze  technologie.Pewnie za kilka lat wymysłą lepsze i -no cóz- trzeba będzie wymieniać. Ale tak naprawdę to służy naszemu zdrowiu, zdrowiu naszych dzieci, chorych .A taka patelnia to faktycznie bardzo przydatne i poprawiające jakość potraw urządzenie.Usprawnia też bardzo i skraca czas  przygotowania ludziom pracującym przy niej.

  • Autor: bahus Data: 2013-08-21 18:51:55

    Witaj ponownie na WŻ-tu łonie...

  • Autor: Glumanda Data: 2013-08-21 18:57:44

    Witam sie.. na WZym-lonie ;)

  • Autor: piszczalka Data: 2013-08-22 15:35:53

    Ale super, chcialabym kiedys ugotowac cos w tej maszynie, "zazdroszcze" :)))

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-22 19:26:34

    A ja chciałabym spróbować to co nasza Glumandzia na kombajnie kuchennym spłodzi .. nadmieniam nie jestem wybredna .. a może , może wkręce się do stolika seniorów .... .

  • Autor: Glumanda Data: 2013-08-22 19:43:21

    Zapraszam serdecznie..niekoniecznie do stolika seniorow.. u mlodzikow tez znajdzie sie dla Ciebie miejsce ;)

     

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-08-24 11:14:58

    Super sprawa, bardzo chętnie zobaczyłabym jakie potrawy robisz na nim w pracy, zdjęcie chyba nie będzie problemem:)Pozdrawiam serdecznie.

  • Autor: asia1975 Data: 2013-08-24 19:29:09

    Super urządzonko.A ja tak z innej strony-w Twoim profilu widzę Bawarię i tak się zastanawiam czy może z  Monachium ?pozdrawiam z deszczowego w tej chwili Monachium.asia

  • Autor: asia1975 Data: 2013-08-24 19:35:24

    Spojrzałam teraz na ceny,powalające...ale to rzeczywiście kombajny.

  • Autor: Glumanda Data: 2013-08-24 23:12:06

    Norymberga sie klania.. przyjemnie i bezdeszczowo.. :)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu