OCETDo prania obuwia (40min 40 stopni pranie delikatne) do szufladki z proszkiem leje płyn do prania i 1/2szklanki octu ,do plukania dodaje tylko 100 ml octu
do mycia drewnianych podłóg oprócz sidoluxu dodaje kapke octu
kamien wokoło baterii lazienkowych przecieram szmatka z namoczonym octem
Jeśli do ostatniego plukania obrusow czy firanek dodamy roztwór cukru ,efekt bedzie taki sam jak po krochmaleniu .
Jeśli termos nabrał od herbaty lub kawy brunatnego koloru,należy rozpuscic w ciepłej wodzie torebkę proszku do pieczenia i wlac do termosu . Po 2 godzinach termos bedzie czysty.
Aby wytepic mszyce , wkładamy do ziemi zabek czosnku .
W przypadku zapalenia dziasel lub bólu zęba należy zuc goździki .
Porady pochodzą z książki 499 porad dla ciebie i rodziny Elisabeth Bothe.
Czosnek w ziemi odstrasza nornice, natomiast żeby odstraszająco działał na mszyce musi urosnąć. Wtedy olejki eteryczne unoszące się naokoło niego odstraszają mszyce. Poleca się sadzić czosnek obok róż.
Można też na mszyce zrobic roztwór z wody i octu, 1 litr wody i pół szklanki octu i tym spryskiwać. Można też zrobić wywar z łupin cebuli, a mianowicie 50g łupin zagotować w 10 litrach wody, po ostygnięciu oddzielić łupiny, a wywarem spryskiwać zaatakowane rośliny. Są to ekologiczne sposoby i można często powtarzać zabiegi.
Dopisano 13-08-30 17:24:25:
No i jeszcze oprysk z wody i coca coli likwiduje mszyce.
Przeczytałam, że do mycia liści kwiatów w domu stosować na miskę wody kilka kropli płynu do płukania tkanin. Robię tak, liście błyszczące, kwiaty pięknie rosną i kurz wolniej osiada.
Przeczytałam, że do mycia liści kwiatów w domu stosować na miskę wody kilka kropli płynu do płukania tkanin. Robię tak, liście błyszczące, kwiaty pięknie rosną i kurz wolniej osiada.
coca-cola to również dobry środek na ból brzucha przy niestrawności. Stosuję cytrynę w razie zgagi, która jest u mnie niezwykłą rzadkością Ale to chyba wszyscy wiedzą z filmów amerykanskich
kwasek cytrynowy służy do mycia zlewu i armatury i wszelkich stali nierdzewnych , odkamieniania ekspresu do kawy i czajnika elektrycznego. Polecam
do ciała jako peeling - mielona czarnuszka, pozostałość po nalewce, olej kokosowy tłoczony na zimno,jako krem po kapieli....., OHHHHHHH! (nie ma potrzeby stosowania jednego i drugiego tego samego dnia). Gorąco polecam
dodatkowo OCET WINNY na oparzenia! Kto z Was się w kuchni nie oparzył? Pierwszą pomocą u mnie zawsze jest ocet winny, nie ważne który czerwony, czy biały. Oparzenia słoneczne u mnie niwelował ocet winny w sprayu. Polecam? Nie, żądam wypróbowania w razie potrzeby.
Kurzajek można pozbyć się wkładając pokroją skórkę cytryny do octu na noc. Rano przykładamy do kurzajki i tak codziennie nowy kawałek do zniknięcia kurzajki
Wypróbuj sama się przekonasz. Mój teściu miał taką z 1,5 cm i mu pomogło. Mnie zresztą też. Tylko trzeba systematyczności w przykładaniu. Teraz jest bardzo dużo specyfików np Brodatex, które też działają skutecznie, ale kosztują. Jakby ktoś chciał, prawie za darmo poradzić sobie z tym problemem, to polecam mój sposób:)
Witam boraks wymieszanym ugotowanym żółtkiem to super trucizna na faraonki sprawdziłam ,zabiłam ,zwyciężyłam gniazda nie znalazłam karmiłam 3 dni 3 jaja i po kłopocie .
to faktycznie dobry sposób, ale nie tylko na mrówki. Prusaki też padają od tego i myślę, że inne insekty również. trzeba je tylko zachęcić do zjedzenia, bądź przespacerowania się po boraksie. Działa on nie natychmiastowo, ale pozwala się zanieść do gniazda, by jeszcze poczęstować nim rodzinę.Należy tylko pamiętać, że boraks nie jest środkiem spożywczym, o których pisała autorka wątku.
to faktycznie dobry sposób, ale nie tylko na mrówki. Prusaki też padają od tego i myślę, że inne insekty również. trzeba je tylko zachęcić do zjedzenia, bądź przespacerowania się po boraksie. Działa on nie natychmiastowo, ale pozwala się zanieść do gniazda, by jeszcze poczęstować nim rodzinę.Należy tylko pamiętać, że boraks nie jest środkiem spożywczym, o których pisała autorka wątku.
Boraks to dodatek do ugotowanego żółtka , to chyba środek spożywczy , ale chyba nie będziemy dyskutować na temat co autorka miała ma myśli .
Oj,z pewnością się mylisz.Nie słyszałam kiedykolwiek o boraksie jako środku spożywczym.
a o jajku , żółtku słyszałaś czy ja napisałam że boraks to środek spożywczy ? trucizna + środek spożywczy (żółtko ) zabija na śmierć chyba boraks , bo o jaju nie słyszałam chyba ze rzucać w mrówki
Kurczę,masz rację,zwracam honor.Nie dopatrzyłam się,ze to było odnośnie Twojego wcześniejszego wpisu,czyli trutki na mrówki.Niestety,ale Twoje ostatnie zdanie nieco wprowadza w błąd."Boraks to dodatek do ugotowanego żółtka , to chyba środek spożywczy".Bardziej jasne byłoby "a to środek spożywczy" lub "A jajko to środek (ew.artykuł) spożywczy.
wystarczy przekroić cytrynę włożyć do lodówki i wszystkie zapachy znikają podobnie działa proszek do pieczenia i soda wytłaczanka z jajek wchłania zapach
Był już watek i innym zastosowaniu sprzętów kuchennych . A nie było o produktach spożywczych.
1. Nieugotowany ryż wsypany do butelki lub słoika doskonale wyczyści jej zawartość, jeśli dolejemy wodę i po zamknięciu będziemy potrząsać.
OCETDo prania obuwia (40min 40 stopni pranie delikatne) do szufladki z proszkiem leje płyn do prania i 1/2szklanki octu ,do plukania dodaje tylko 100 ml octu
do mycia drewnianych podłóg oprócz sidoluxu dodaje kapke octu
kamien wokoło baterii lazienkowych przecieram szmatka z namoczonym octem
Ostatnio czytałam,że ocet służy do czyszczenia pralek co 2 miesiące.
Zapachu octu nie lubię, ale świeżość w prace jak i w domu po jego zastosowaniu jest zaskakująca (:
Sodą usuwamy osady z herbaty zarówno z łyżek jak i z kubków.
Wydrążoną skórkę z cytryny można dać do zmywarki zamiast sztucznej zawieszki zapachowej
oooo fajne, wyprobuje :)))
Jeśli do ostatniego plukania obrusow czy firanek dodamy roztwór cukru ,efekt bedzie taki sam jak po krochmaleniu .
Jeśli termos nabrał od herbaty lub kawy brunatnego koloru,należy rozpuscic w ciepłej wodzie torebkę proszku do pieczenia i wlac do termosu . Po 2 godzinach termos bedzie czysty.
Aby wytepic mszyce , wkładamy do ziemi zabek czosnku .
W przypadku zapalenia dziasel lub bólu zęba należy zuc goździki .
Porady pochodzą z książki 499 porad dla ciebie i rodziny Elisabeth Bothe.
Do wyszorowania kuchenki gdy akurat skończyło się mleczko używam sody lub soli.
Na mszyce ząbek czosnku do ziemi? Ciekawe. Nie słyszałam o tym. Czy zadziała jeśli roślina jest wysoka ok 1m?
Nie nie zadziała :)
Czosnek w ziemi odstrasza nornice, natomiast żeby odstraszająco działał na mszyce musi urosnąć. Wtedy olejki eteryczne unoszące się naokoło niego odstraszają mszyce. Poleca się sadzić czosnek obok róż.
Tak myślałam. Mam jakieś kwiaty, które dopadły mszyce dlatego zapytałam
U nas czosnek zawsze był sadzony w truskawkach, żeby odstraszać ślimaki (?)
Na mszyce polecam roztwór mleka (tłustego) z wodą, proporcja 1:1 - wlewamy do spryskiwacza i tym pryskamy rośliny
Można też na mszyce zrobic roztwór z wody i octu, 1 litr wody i pół szklanki octu i tym spryskiwać. Można też zrobić wywar z łupin cebuli, a mianowicie 50g łupin zagotować w 10 litrach wody, po ostygnięciu oddzielić łupiny, a wywarem spryskiwać zaatakowane rośliny. Są to ekologiczne sposoby i można często powtarzać zabiegi.
Dopisano 13-08-30 17:24:25:
No i jeszcze oprysk z wody i coca coli likwiduje mszyce.Na pewno to wykorzystam.Wielkie dzięki!!!
Ryż do soli wyciąga wilgoć
Ja płynem do płukania myję panele podłogowe,podłoga błyszczy ,nie ma smug ,kurz tak nie łapie i piękny zapach w całym domu.
o, to ciekawe, nastepnym razem wyprobuje
- coca-cola (najlepiej z puszki) jest świetnym odrdzewiaczem ...
- granulki kwasku cytrynowego nasypanego na kuchenną szorstką mokrą myjkę najlepiej usuwają wapienne osady z kabin prysznicowych,
- dobra !!! oliwa z oliwek tłoczonych na zimno jest bardzo dobrym "kremem" nawilżającym,
Śmietanka kremówka /słodka/ też jest dobrym "kremem".
a fusy z kawy wymieszane z żelem pod prysznic to doskonały peeling
coca-cola to również dobry środek na ból brzucha przy niestrawności. Stosuję cytrynę w razie zgagi, która jest u mnie niezwykłą rzadkością Ale to chyba wszyscy wiedzą z filmów amerykanskich
kwasek cytrynowy służy do mycia zlewu i armatury i wszelkich stali nierdzewnych , odkamieniania ekspresu do kawy i czajnika elektrycznego. Polecam
do ciała jako peeling - mielona czarnuszka, pozostałość po nalewce, olej kokosowy tłoczony na zimno,jako krem po kapieli....., OHHHHHHH! (nie ma potrzeby stosowania jednego i drugiego tego samego dnia). Gorąco polecam
dodatkowo OCET WINNY na oparzenia! Kto z Was się w kuchni nie oparzył? Pierwszą pomocą u mnie zawsze jest ocet winny, nie ważne który czerwony, czy biały. Oparzenia słoneczne u mnie niwelował ocet winny w sprayu. Polecam? Nie, żądam wypróbowania w razie potrzeby.
)cet to kwas owocowy, czy nie podrażni jeszcze bardziej rany po oparzeniu?
Kurzajek można pozbyć się wkładając pokroją skórkę cytryny do octu na noc. Rano przykładamy do kurzajki i tak codziennie nowy kawałek do zniknięcia kurzajki
Na kurzajki najlepszy jest surowy ziemniak,wypróbowane na 100 działa.
Według mnie na kurzajki oprócz wypalania i skrobania nic nie działa
chyba że malutkie
Wypróbuj sama się przekonasz. Mój teściu miał taką z 1,5 cm i mu pomogło. Mnie zresztą też. Tylko trzeba systematyczności w przykładaniu. Teraz jest bardzo dużo specyfików np Brodatex, które też działają skutecznie, ale kosztują. Jakby ktoś chciał, prawie za darmo poradzić sobie z tym problemem, to polecam mój sposób:)
Witam boraks wymieszanym ugotowanym żółtkiem to super trucizna na faraonki sprawdziłam ,zabiłam ,zwyciężyłam gniazda nie znalazłam karmiłam 3 dni 3 jaja i po kłopocie .
Ja w tym roku miałam plagę . Na pewno wykorzystam ten sposób!!
to faktycznie dobry sposób, ale nie tylko na mrówki. Prusaki
Boraks to dodatek do ugotowanego żółtka , to chyba środek spożywczy , ale chyba nie będziemy dyskutować na temat co autorka miała ma myśli .też padają od tego i myślę, że inne insekty również. trzeba je
tylko zachęcić do zjedzenia, bądź przespacerowania się po boraksie.
Działa on nie natychmiastowo, ale pozwala się zanieść do gniazda, by
jeszcze poczęstować nim rodzinę.Należy tylko pamiętać, że boraks nie
jest środkiem spożywczym, o których pisała autorka wątku.
Oj,z pewnością się mylisz.Nie słyszałam kiedykolwiek o boraksie jako środku spożywczym.
przecież koleżanka napisała, że środkiem spożywczym jest jajko
Oj,z pewnością się mylisz.Nie słyszałam kiedykolwiek o boraksie jako
a o jajku , żółtku słyszałaś czy ja napisałam że boraks to środek spożywczy ? trucizna + środek spożywczy (żółtko ) zabija na śmierć chyba boraks , bo o jaju nie słyszałam chyba ze rzucać w mrówkiśrodku spożywczym.
Kurczę,masz rację,zwracam honor.Nie dopatrzyłam się,ze to było odnośnie Twojego wcześniejszego wpisu,czyli trutki na mrówki.Niestety,ale Twoje ostatnie zdanie nieco wprowadza w błąd."Boraks to dodatek do ugotowanego żółtka , to chyba środek spożywczy".Bardziej jasne byłoby "a to środek spożywczy" lub "A jajko to środek (ew.artykuł) spożywczy.
Jolcia napisane tak czy siak, chyba logiczne jest, że boraks nie jest środkiem spożywczym. No chyba, że ktoś chce paść jak te opisane mrówki :)
Ale żółtko ugotowane jest jedzeniem.
Prosimy o dwie dorodne parówki.
Siostro Perwersjo kupmy jeszcze dwie...zjemy !!!
kwasek cytrynowy zmyje z dłoni przebarwienia (np. po obieraniu młodych ziemniaków)
kawa mielona postawiona w lodówce wyciągnie z niej wszystkie niemiłe zapachy
ocet gotowany w roztworze z wodą odkamieni czajnik i "wyczyści" przypalone garnki
na kamień zamiast octu proponuje kwasek cytrynowy. Ma lepszy zapach i rewelacyjnie działa
wystarczy przekroić cytrynę włożyć do lodówki i wszystkie zapachy znikają podobnie działa proszek do pieczenia i soda wytłaczanka z jajek wchłania zapach