Forum

Kuchenne porady

odgrzewanie resztek kaszy/ryżu

  • Autor: barbami Data: 2013-09-01 03:34:29

    Witam,

    Często gotuję kaszę lub ryż w torebce i najczęściej jedna torebka wystarcza dla mnie i mojej dwójki dzieci. ale czasem jak jedno wybędzie to jest za dużo i zostaje. Jak to podgrzać, żeby było smaczne i nie suche.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-01 06:35:57

    A mikrofalówka i ewentualnie przykrycie folią, żeby nie wyschło?

  • Autor: mggi63 Data: 2013-09-01 08:09:13

    Ja odgrzewam czasami na niewielkiej ilości oleju i nam smakuje,oczywiście wyjęte z torebki lub w mikrofali.

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-09-01 08:10:15

    można na patelni teflonowej lub jeśli masz sos do tego to trochę sosu na patelnie. Ja jak jest większa ilośc podgrzewam w piekarniku ( nie mam mikrofali)

  • Autor: atek Data: 2013-09-01 08:59:47

    Jeżeli ryż nadal tkwi w torebce, to może we wrzątku?

  • Autor: asia1975 Data: 2013-09-01 09:59:10

    A może na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę,a nast.dodać ryż chwilę razem  podsmażyć i gotowe.Ja taką podsmażoną paprykę (lub cukinię)dodaję do świeżo ugotowanego ryżu,ale myślę że i taki odgrzewany będzie równie dobry.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-01 12:57:34

    Jak zostanie w woreczku w którym się gotuje podgrzewam w kąpieli wodnej i nic nie traci ze smaku . Jeśli już wysypany podgrzewam przykryte specjalną osłonką w mikrofali.

  • Autor: as Data: 2013-09-01 15:29:07

    w mikrofali

  • Autor: balbisia19 Data: 2013-09-01 15:34:09

    odgrzewam we wrzatku i przecedzam na sitku

  • Autor: Czeslaw Data: 2013-09-01 16:07:19

    W durszlaku do gotowania na parze jeśli nie chcesz smażyć a nie masz mikrofali (ja nie mam)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-09-01 17:01:18

    Tak,Czesław,to najlepszy sposób.Wprawdzie mam mikrofalę,ale jeśli mam czas,odgrzewam wiele potraw na parze.Nie tracą na smaku w porównaniu do powtórnie gotowanych.

  • Autor: falkor Data: 2013-09-01 19:33:03

    Czemu nikt nie wspomniał garnka o podwójnym dnie? Wprawdzie w sklepach nazywa się go 'garnkiem do mleka', ja jednak gotuję w nim kasze, ryże, buraczki i marchewkę z groszkiem. Doskonale nadaje się do odgrzewania tychże potraw.

Przejdź do pełnej wersji serwisu