Często gotuję kaszę lub ryż w torebce i najczęściej jedna torebka wystarcza dla mnie i mojej dwójki dzieci. ale czasem jak jedno wybędzie to jest za dużo i zostaje. Jak to podgrzać, żeby było smaczne i nie suche.
można na patelni teflonowej lub jeśli masz sos do tego to trochę sosu na patelnie. Ja jak jest większa ilośc podgrzewam w piekarniku ( nie mam mikrofali)
A może na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę,a nast.dodać ryż chwilę razem podsmażyć i gotowe.Ja taką podsmażoną paprykę (lub cukinię)dodaję do świeżo ugotowanego ryżu,ale myślę że i taki odgrzewany będzie równie dobry.
Jak zostanie w woreczku w którym się gotuje podgrzewam w kąpieli wodnej i nic nie traci ze smaku . Jeśli już wysypany podgrzewam przykryte specjalną osłonką w mikrofali.
Tak,Czesław,to najlepszy sposób.Wprawdzie mam mikrofalę,ale jeśli mam czas,odgrzewam wiele potraw na parze.Nie tracą na smaku w porównaniu do powtórnie gotowanych.
Czemu nikt nie wspomniał garnka o podwójnym dnie? Wprawdzie w sklepach nazywa się go 'garnkiem do mleka', ja jednak gotuję w nim kasze, ryże, buraczki i marchewkę z groszkiem. Doskonale nadaje się do odgrzewania tychże potraw.
Witam,
Często gotuję kaszę lub ryż w torebce i najczęściej jedna torebka wystarcza dla mnie i mojej dwójki dzieci. ale czasem jak jedno wybędzie to jest za dużo i zostaje. Jak to podgrzać, żeby było smaczne i nie suche.
A mikrofalówka i ewentualnie przykrycie folią, żeby nie wyschło?
Ja odgrzewam czasami na niewielkiej ilości oleju i nam smakuje,oczywiście wyjęte z torebki lub w mikrofali.
można na patelni teflonowej lub jeśli masz sos do tego to trochę sosu na patelnie. Ja jak jest większa ilośc podgrzewam w piekarniku ( nie mam mikrofali)
Jeżeli ryż nadal tkwi w torebce, to może we wrzątku?
A może na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę,a nast.dodać ryż chwilę razem podsmażyć i gotowe.Ja taką podsmażoną paprykę (lub cukinię)dodaję do świeżo ugotowanego ryżu,ale myślę że i taki odgrzewany będzie równie dobry.
Jak zostanie w woreczku w którym się gotuje podgrzewam w kąpieli wodnej i nic nie traci ze smaku . Jeśli już wysypany podgrzewam przykryte specjalną osłonką w mikrofali.
w mikrofali
odgrzewam we wrzatku i przecedzam na sitku
W durszlaku do gotowania na parze jeśli nie chcesz smażyć a nie masz mikrofali (ja nie mam)
Tak,Czesław,to najlepszy sposób.Wprawdzie mam mikrofalę,ale jeśli mam czas,odgrzewam wiele potraw na parze.Nie tracą na smaku w porównaniu do powtórnie gotowanych.
Czemu nikt nie wspomniał garnka o podwójnym dnie? Wprawdzie w sklepach nazywa się go 'garnkiem do mleka', ja jednak gotuję w nim kasze, ryże, buraczki i marchewkę z groszkiem. Doskonale nadaje się do odgrzewania tychże potraw.