Forum

Rozmowy wolne i frywolne

książki

• Autor: swiatowska Data: 2013-09-01 20:26:44

Jestem świeżo po przeczytaniu dwóch książek-Ślady małych stóp na piasku  francuskiej autorki i Syndrom czerwonej hulajnogi Mirki Jaworskiej czy ktoś Wż -towców czytał te ksiązki? Podzielcie się proszę wrażeniami.

• Autor: Paola_r Data: 2013-09-02 22:32:27

Nie, jeszcze nie. Mirkę Jaworską mam zamówioną w bibliotece. Nasi znajomi mają (jeszcze przed ostateczną diagnozą) chyba autystyczne dziecko. Lubię być przygotowana na różne niespodziewane zachowania ich dziecka, więc doczytuję. Z rozpędu przeczytałam "Pomóc Jani" Michaela Schofielda-tyle, że tu wstępny autyzm okazał się schizofrenią u 6-latki. Ale lektura bezcenna, bo uświadamia, jak dużo (nie wszystko, oczywiście) zależy od zachowania i świadomości dorosłych. Dobrego i ukierunkowanej terapii.

• Autor: falkor Data: 2013-09-04 00:58:23

O chłopcu cierpiącym na autyzm traktuje książka Nuali Gardner "Mój przyjaciel Henry". Jest to autentyczna relacja matki chorego dziecka. Rzecz napisana bardzo mocno, nie brak momentów ekstremalnych, a jednak dająca nadzieję. Smaku lekturze dodają rysunki głównego bohatera - autystycznego Dale'a oraz jego osobiste komentarze do wydarzeń opisanych na kartach kstążki.

Kiedyś oglądałem podobny film Simona Shore "Tomek i ja (After Thomas)". Jednak był on z konieczności znacznie uboższy.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-04 06:16:57

Szkoda, że nie dodałeś jak niebagatelną rolę odgrywa Henry. :(

• Autor: falkor Data: 2013-09-04 16:14:16

Nie napisałem o wielu innych ważkich rzeczach: o krańcowo różnych reakcjach spotykanych na ulicy przechodniów, o kosztach opieki (liczne wyjazdy), o problemach z płodnością rodziców Dale'a... Bo choć Henry odegrał w życiu chłopca ogromną rolę, to przecież nie u każdego chorego dziecka ta terapia przyniosłaby efekty. O wiele ważniejszym, bo uniwersalnym problemem były reakcje spotykanych obcych ludzi, i o nich można by było pisać więcej. Ale czy to było tematem wątku?

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-05 08:20:12

Wiesz, tak mi się skojarzyło w nawiązaniu do tytułu. Ale czy to było tematem wątku?

Przejdź do pełnej wersji serwisu