Forum

Kuchenne porady

Co ze śliwek?

  • Autor: ave82 Data: 2013-09-05 08:51:12

    Witam!!! Wczoraj zostałam szczęśliwą posiadaczką ogromnej ilości śliwek. Nie wiem jaka to odmiana ale śliwki są bardzo dojrzałe, miękkie i słodkie. Bez śladu robaka. Mam z nimi mały problem: nie da się ich wypestkować bo pestka mocno trzyma się miąższu. I tu moje pytanie. Co można zrobić z niedrylowanych śliwek? Myślałam o powidłach, ale we wszystkich przepisach jest napisane, że śliwki trzeba drylować. Czy można je przesmażyć w całości a potem przetrzeć przez sito, żeby oddzielić skórki i pestki? Proszę pomóżcie...

  • Autor: ewka63 Data: 2013-09-05 09:03:47

    http://wielkiezarcie.com/recipe22954.html dla mnie numer 1.

    Robilam ze śliwek. którym pestki się mocno trzymały i każdą pestkę wykrawałam nożykiem. Ale myślę, że można zagotować i potem przetrzeć. na końcu dodać kakao i jeszcze raz zagotować.

  • Autor: ave82 Data: 2013-09-05 09:10:19

    W mojej sytuacji wykrawanie pestek nożykiem nie wchodzi w grę. Przy takiej ilości śliwek zajęłoby mi to pewnie ze dwa dni. Ale może spróbuję tak jak poradziłaś, zagotować, przetrzeć i ponownie zagotować. Dzięki ;)

  • Autor: Dorotaxx Data: 2013-09-05 14:38:08

    a ile masz tych śliwek? ile kg?

  • Autor: ave82 Data: 2013-09-05 15:06:14

    Nie wiem dokładnie ile kilogramów, ale zajmują dwa pełne wiadra i dużą metalową miskę. 

  • Autor: Dorotaxx Data: 2013-09-05 20:38:35

    Dasz radę

    Ja wczoraj wycinałam nożykiem pestki z 30 kg. śliwek.

  • Autor: ewka63 Data: 2013-09-06 20:10:40

    Ja miałam 4 skrzynki do wycinania. Nie jest to jakieś straszne zajęcie :)

  • Autor: Dorotaxx Data: 2013-09-06 21:06:12

    ja przed chwilą skończyłam pestkować kolejnych 10 kg.

    strasznym zajęciem to nie jest ale moje palce strasznie wyglądają ;-)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-05 09:12:20

    A ze śliwek najlepsza - śliwowica!

    Ja gotowałam niedrylowane a później młoda siedziała i wybierała pestki.

    Przyszło mi właśnie do głowy, że po dokładnym rozgotowanie, można tę "masę" wylać na sito z bardzo dużymi otworami. Pestki zostaną.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-05 17:12:26

    Koniecznie powidła na pikane z papryczką chili . Suuper smakuje do mięs , jako dodatek do sosów ..Klasycznie machnij powidła, do drylowania w ramach integracji rodzinnej zaproś całą rodzinę ..A potem tylko gotowanie na słodko , pikantnie .. A i w occie aaale twoje już miękkie nie wiem czy ciapka z nich nie zostanie w słoju .. ))

    Owocnej pracy ..

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-05 18:53:17

    Eee... w occie raczej nie. Ja się porwałam na takie miękkawe i trzeci rok stoją sobie w tym occie. Nikt ich nie chce jeść i skończy się tym, że je pewnie wyrzucę.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-05 19:51:19

    Ja ci dam wyrzuce ... chyba ,ze z octem przesadziłaś .. Powinny być słodko - winne i myk .. do karkóweczki pieczonej w całości , dodajmy na końcowy akord , a wcześniej parę sztuk moreli suszonej .. oooo cieee sosik rewelacja ..

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-05 20:29:17

    Yyyyyyyy... ale wyglądają jak ślimaki przejechane przez samochód.

    Do karkóweczki, powiadasz? Do karkóweczki... Sosik... sosik... a karkóweczkę mam w zamrażarce....

    No, dziewczyno! Mądrego to i miło posłuchać.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-05 20:45:18

    Moja babcia mawiała ... i teraz często i gęsto cytuję nawet w ... urzędach .. '' NIE ZAWADZI JAK GŁUPI MĄDREMU DORADZI '' .

    A za śliweczki prawdopodobnie były bardzo dojrzałe i za długo pastetryzowałaś. Do wieprzowiny ślimaczek jak .. znalazł . Tylko dla odważnych ..

  • Autor: rdzina Data: 2013-09-05 18:07:46

    to wcale nie jest dużo pewnie ze 30 kg tak jak już pisały dziewczyny mozesz wrzucić całe po rozgotowaniu przetrzeć , choć ja wczoraj 20 kg wydrylowała rękawiczki nóż i jazda ale twoje śliwki i twoja decyzja do tego powidła śliwkowego z kakao  możesz dołożyć banany bardzo dobre nie pleśnieje robię już od kilku lat , dżem wschodni http://wielkiezarcie.com/recipe19581.html powodzenia

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-09-05 18:43:14

    Możesz jeszcze zrobić ketchup śliwkowy , właśnie jutro się zabieram do roboty , przepis już wybrałam na WŻ ,zobaczę co z tego wyniknie 

  • Autor: gabigold Data: 2013-09-05 18:52:01

    Ja zawsze śliwki gotuję a potem przez sitko wieksze ,takie  stabilne ustawione na garnek po prostu przelewam ,biorę tłuczek do mięsa lub drewnianą łyżkę i mieszam, miąższ ładnie opadnie a pesteczki zostają :)

  • Autor: anatema Data: 2013-09-05 19:46:23

    A robaki też zostają na tym sitku ?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-05 20:30:26

    Jak mają duże głowy, to zostają. I potem, myk... oblizuje się takiego i wrzuca do akwarium dla rybek!

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-05 20:42:16

  • Autor: ulcia76 Data: 2013-09-05 21:30:02

    uważaj przy oblizywaniu, jak przeciągniesz między zebami -to ona, a jak ci się zatrzyma...-to on był

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-06 06:12:07

  • Autor: gabigold Data: 2013-09-06 12:47:34

  • Autor: anatema Data: 2013-09-06 23:19:40

    A dlaczego mam uważać ? Szowinizm i wojujący feminizm są mi obce . Po prostu nie pasuje mi połączenie cukrów z białkiem robaczym ( ot , takie małe , prywatne dziwactwo ) .

  • Autor: anatema Data: 2013-09-05 22:22:50

    Uff , uspokoiłaś mnie .

    Źle się podpina ... To do Dżaniny było .

  • Autor: rdzina Data: 2013-09-05 22:28:27

    robaki się rozgotują na papę tylko , pestki nie połknij bo duża problem z wychodzeniem jej by był

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-06 06:11:34

    E tam, ze śliweczki? Z dorodnej brzoskwini to dopiero problem.

  • Autor: ave82 Data: 2013-09-06 08:49:56

    Śliweczki już przerobione. Ufffff....

    Zaczęłam walkę od wykrawania pestek nożykiem, ale poległam.... Część śliwek wrzuciłam do gara razem z pestkami i gotowałam a później przetarłam przez sito (dzisiaj tylko przesmażę jeszcze z cukrem i do słoików), część w całości do litrowych słoików na kompot a reszt (ta wydrylowana) do woreczków i do zamrażalnika. Na ciasto będą jak znalazł.

    Dodam jeszcze tylko, że śliweczki pyszne i słodziutkie ale bez robaków, więc akwarium dalej puste pozostanie...

    Dziękuję wszystkim za pomoc! Pozdrawiam.

  • Autor: Armenika Data: 2013-10-04 09:43:22

    Szkoda, rybkom też się coś od życia należy :)

  • Autor: WinaImport_pl Data: 2013-10-07 13:22:35

    Jeżeli chodzi o przetwory ze śliwek to u nas w domu królują tylko dwie opcje- albo nalewka,albo dżemy,zawsze robimy mnóstwo takich przetworów na zimę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu