Mam dylemat jakiego kremu użyć (brak mi pomysłu co można zrobić) do tortu na dwa latka córci. Będzie to tort w kształcie dwójki z cukrowymi dekoracjami.
Śmietankowy nie może być bo mi się dekoracje rozpuszczą, tym bardziej z dodatkiem alkoholu bo to dla dzieci. Krem maślany użyję do dekoracji (trawka na której potem poukładam robaczki z masy cukrowej), ale nie chciałąbym aby wszystkie warstwy były z kremu maśłanego .
Może macie jakiś pomysł na dobry krem do tortu dla dzieci, które nie będzie roztapiał dekoracji cukrowych?
Wróbelku, jedyne co mi przychodzi do głowy, to dać w środek inny krem a na wierzch maślany. Do środka może krem z mascarpone i frużeliny? wychodzi naprawdę pyszny owocowy...
byłam nieświadoma istnienia czegoś takiego jak frużelina. Już nawet znalazłam przepis na brzoskwiniową dzięki czemu brzoskwinie z ogródka rodziców będę mogła wykorzystać bo cosik im jeszcze zostało. Tylko nigdzie nie wyczytałam ile takie coś może stać po zrobieniu?
o tym nie pomyślałam a dzieci istotnie lubią owoce.
Cały tort obłożę zieloną masą cukrową, naokoło będzie biały płotek. A na wierzch trawka z masy maślanej, robaczki i kwiatki z masy cukrowej. Niezbyt słodki mus owocowy powinien dobrze współgrać z masą cukrową naokoło.
Dzieci przynajmniej mi znane lubią coś ala ptasie mleczko czyli serek albo jogurt ubity z galaretką, myślę że sprawdziłaby się też masa z soków typu kubuś
Agniesia ma urodziny dopiero w połowie października ale już myślę nad menu. Cały weekend będziemy mieli gości i tabun dzieciaczków. I chciałam jej urodziny właśnie tak pod kątem dzieciaczków i smakołyków dla nich zrobić.
Jestem zmęczona już na samą myśl tego co mnie czeka ;)
....więc jaki?
Mam dylemat jakiego kremu użyć (brak mi pomysłu co można zrobić) do tortu na dwa latka córci. Będzie to tort w kształcie dwójki z cukrowymi dekoracjami.
Śmietankowy nie może być bo mi się dekoracje rozpuszczą, tym bardziej z dodatkiem alkoholu bo to dla dzieci. Krem maślany użyję do dekoracji (trawka na której potem poukładam robaczki z masy cukrowej), ale nie chciałąbym aby wszystkie warstwy były z kremu maśłanego .
Może macie jakiś pomysł na dobry krem do tortu dla dzieci, które nie będzie roztapiał dekoracji cukrowych?
Wróbelku, jedyne co mi przychodzi do głowy, to dać w środek inny krem a na wierzch maślany. Do środka może krem z mascarpone i frużeliny? wychodzi naprawdę pyszny owocowy...
byłam nieświadoma istnienia czegoś takiego jak frużelina. Już nawet znalazłam przepis na brzoskwiniową dzięki czemu brzoskwinie z ogródka rodziców będę mogła wykorzystać bo cosik im jeszcze zostało. Tylko nigdzie nie wyczytałam ile takie coś może stać po zrobieniu?
Kurcze, nie mam pojęcia, nigdy nie myślałam o przechowywaniu. Ale chyba na WŻ jet przepis na winiową, może będzie coś o przechowywaniu.
A może masa z mleka w proszku u nas bardzo lubiana.
Jeśli dzieci lubią owoce, to do środka mozna zrobic warstwy musu owocowego usztywnionego żelatyną, kolorowe. Na wierzch krem raczej maślany do ozdoby.
o tym nie pomyślałam a dzieci istotnie lubią owoce.
Cały tort obłożę zieloną masą cukrową, naokoło będzie biały płotek. A na wierzch trawka z masy maślanej, robaczki i kwiatki z masy cukrowej. Niezbyt słodki mus owocowy powinien dobrze współgrać z masą cukrową naokoło.
Tylko pamiętać należy, że nie może stykać się z masą cukrową, bo rozpuści ją. Pod masę cukrową, dobrze kremem posmarować.
Dzieci przynajmniej mi znane lubią coś ala ptasie mleczko czyli serek albo jogurt ubity z galaretką, myślę że sprawdziłaby się też masa z soków typu kubuś
Wróbelku-zerknij na PW...
dzięki za pomysł.
Agniesia ma urodziny dopiero w połowie października ale już myślę nad menu. Cały weekend będziemy mieli gości i tabun dzieciaczków. I chciałam jej urodziny właśnie tak pod kątem dzieciaczków i smakołyków dla nich zrobić.
Jestem zmęczona już na samą myśl tego co mnie czeka ;)
Krem budyniowy.
Gotujesz budyń, wkręcasz do przestudzonego budyniu masło i masz pyszną masę:)