Forum

Kuchenne porady

krem do tortu nie maślany, nie alkoholowy i nie śmietankowy.....

• Autor: Wróbelek Data: 2013-09-10 13:53:38

....więc jaki?

Mam dylemat jakiego kremu użyć (brak mi pomysłu co można zrobić) do tortu na dwa latka córci. Będzie to tort w kształcie dwójki z cukrowymi dekoracjami.

Śmietankowy nie może być bo mi się dekoracje rozpuszczą, tym bardziej z dodatkiem alkoholu bo to dla dzieci. Krem maślany użyję do dekoracji (trawka na której potem poukładam robaczki z masy cukrowej), ale nie chciałąbym aby wszystkie warstwy były z kremu maśłanego .

Może macie jakiś pomysł na dobry krem do tortu dla dzieci, które nie będzie roztapiał dekoracji cukrowych?

• Autor: a. Data: 2013-09-10 19:03:53

Wróbelku, jedyne co mi przychodzi do głowy, to dać w środek inny krem a na wierzch maślany. Do środka może krem z mascarpone i frużeliny? wychodzi naprawdę pyszny owocowy...

• Autor: Wróbelek Data: 2013-09-10 20:51:12

byłam nieświadoma istnienia czegoś takiego jak frużelina. Już nawet znalazłam przepis na brzoskwiniową dzięki czemu brzoskwinie z ogródka rodziców będę mogła wykorzystać bo cosik im jeszcze zostało. Tylko nigdzie nie wyczytałam ile takie coś może stać po zrobieniu?

• Autor: a. Data: 2013-09-11 22:04:09

Kurcze, nie mam pojęcia, nigdy nie myślałam o przechowywaniu. Ale chyba na WŻ jet przepis na winiową, może będzie coś o przechowywaniu.

• Autor: pavett Data: 2013-09-10 19:39:30

A może masa z mleka w proszku u nas bardzo lubiana.

• Autor: bogdzia Data: 2013-09-10 19:55:55

Jeśli dzieci lubią owoce, to do środka mozna zrobic warstwy musu owocowego usztywnionego żelatyną, kolorowe. Na wierzch krem raczej maślany do ozdoby.

• Autor: Wróbelek Data: 2013-09-10 20:43:08

o tym nie pomyślałam a dzieci istotnie lubią owoce.

Cały tort obłożę zieloną masą cukrową, naokoło będzie biały płotek. A na wierzch trawka z masy maślanej, robaczki i kwiatki z masy cukrowej. Niezbyt słodki mus owocowy powinien dobrze współgrać z masą cukrową naokoło.

• Autor: bogdzia Data: 2013-09-10 21:00:39

Tylko pamiętać należy, że nie może stykać się z masą cukrową, bo rozpuści ją. Pod masę cukrową, dobrze kremem posmarować.

• Autor: rybcia125 Data: 2013-09-10 19:58:21

Dzieci przynajmniej mi znane lubią coś ala ptasie mleczko czyli serek albo jogurt ubity z galaretką, myślę że sprawdziłaby się też masa z soków typu kubuś

• Autor: hope30 Data: 2013-09-10 20:02:22

Wróbelku-zerknij na PW...

• Autor: Wróbelek Data: 2013-09-10 20:45:30

dzięki za pomysł.

Agniesia ma urodziny dopiero w połowie października ale już myślę nad menu. Cały weekend będziemy mieli gości i tabun dzieciaczków. I chciałam jej urodziny właśnie tak pod kątem dzieciaczków i smakołyków dla nich zrobić.

Jestem zmęczona już na samą myśl tego co mnie czeka ;)

• Autor: flora Data: 2013-09-11 12:42:41

Krem budyniowy.

Gotujesz budyń, wkręcasz do przestudzonego budyniu masło i masz pyszną masę:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu