Czy używacie melasy (czarnego złota) w swojej kuchni? jeśli tak to napiszcie z czym to się je. Wyczytałam ostatnio w necie o jej właściwościach i chciałabym ją używać ze względu na bogatą gamę wartości odżywczych. Pozdrawiam .
Melasę dodałam do ciastek owsianych - takich trocinkowatych. Melasa jest trochę gorzkawa więc sprawdza się w piernikach oraz wytrawnych ciastach czekoladowych robionych na bazie mąki razowej.
Bardzo Cię proszę o przepis.Kiedyś zamieściłam nawet jakiś znaleziony w książce czy w "necie",ale jeśli masz wypróbowany,chętnie skorzystam,Już wiele lat minęło,jak kupowałam "chlebek turecki" we Wrocławiu.Teraz nie do zdobycia,sprzedawcy tylko wytrzeszczali oczy,jak o niego pytałam.
Czy używacie melasy (czarnego złota) w swojej kuchni? jeśli tak to napiszcie z czym to się je. Wyczytałam ostatnio w necie o jej właściwościach i chciałabym ją używać ze względu na bogatą gamę wartości odżywczych. Pozdrawiam .
Melasę dodałam do ciastek owsianych - takich trocinkowatych. Melasa jest trochę gorzkawa więc sprawdza się w piernikach oraz wytrawnych ciastach czekoladowych robionych na bazie mąki razowej.
dziś upiekłam bułeczki tureckie właśnie z melasą i rodzynkami...pyszne
Bardzo Cię proszę o przepis.Kiedyś zamieściłam nawet jakiś znaleziony w książce czy w "necie",ale jeśli masz wypróbowany,chętnie skorzystam,Już wiele lat minęło,jak kupowałam "chlebek turecki" we Wrocławiu.Teraz nie do zdobycia,sprzedawcy tylko wytrzeszczali oczy,jak o niego pytałam.
Pieklam piernik z melasa. Pyszota
Zrobiłam chlebek turecki z tego przepisu
http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-turecki---bulka-turecka
Dziękuję.
Używałam kiedyś do ciast, ale jednak za bardzo przebijała przez nie goryczka, więc przestałam.