Forum

Kuchenne porady

Dania jednogrankowe po szkole

• Autor: abidiasz Data: 2013-09-18 11:36:43

Mój zerówkowicz teoretycznie je obiad w szkole, ale ponieważ niezbyt mu one smakują, dlatego przychodzi głodny. Na dwudaniowy obiad za poźno, na kolację za wcześnie. Może macie jakieś sprawdzone pomysły na jednogarnkowe dania dla dziecka, typowego niejadka.

• Autor: neferet Data: 2013-09-18 14:13:26

Może po prostu gęsta zupa typu krupnik? Gotuję wywar, potem wyjmuję wszystko, a do bulionu wkrajam ziemniaki, wsypuję kaszę (różne, jaką mam akurat, ale drobną), czasem też płatki owsiane albo czerwoną soczewicę, na koniec przecieram na dużych oczkach wcześniej wyjętą marchewkę i mięso, na którym gotowałam, podrobione. Gęstość i zawartość można regulować :) Mój synalek to uwielbiał właśnie jako takie późnopopołudniowe danie.

Właściwie z jednogarnkowymi potrawami to zawsze improwizuję.

• Autor: iwciaG Data: 2013-09-18 15:19:44

U mnie spagetti bez mięsa się sprawdza na szybko. Sosik na podsmażonej cebulce i czosnku, po chwili puszka krojonych pomidorów z puszki i doprawić, ziołami, solą i cukrem. 5 minut odparowania i sos gotowy bez zagęszczania!

• Autor: as Data: 2013-09-18 16:16:15

Jak masz obiad dwudaniowy to daj mu jedno z tych dań. Idealnie by było by uzupełniały się z tym co było w szkole. Jak jadł drugie to dać zupę, a jak jadł zupę to dać drugie.

• Autor: olena Data: 2013-09-18 22:46:19

Ja bym inaczej myślała, jeśli dziecko jadło zupę np pomidorową, to nie karmić go kluskami, jak była kartoflanka to nie dawać ziemniaków. W taki sposób nauczyć latwiej dzieci aby polubiły warzywa, bo poco dawac i ziemniaki i np fasolkę  do kotleta?

Przecierana zupa jarzynowa ze wszystkimi warzywami z sezonu po przyjsciu ze szkoły jest lepsza niż mocno okraszony bułką tartą i masłem kalafior + kartofelki + mielony . A  na kolację zamiast paru kromek chleba z kielbasą i ogorkiem kwaszonym przygotujemy dziecku twaróg ze sczypiorkiem i rzodkiewką i jakims plasterkiem szynki i kawałkiem pieczywa. Moje dzieci bardzo lubiły kluski z dżemem z jagód czarnych, polane łyżką śmietany, ale jak robiłam kluski to nie było zupy z ziemniakami, tylko jakaś sałatka.

Nigdy dwóch zapychaczy w jednym posiłku nie powinno się podawać, a szczególnie dla takich paroletnich żołądków.

• Autor: abidiasz Data: 2013-09-19 05:59:48

W szkole obiady są jedniodaniowe, zup nie gotują. Tak myślałam może o jakiejś zupce z kurczakiem może?

• Autor: as Data: 2013-09-19 10:25:34

Zupy były by najlepsze jeśli chętnie zje.

• Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-19 08:50:32

Ja bym postawiła na wszelkie wariacje na temat risotto, sosów do makaronu (i mięsnych i wyłacznie jarzynowych), albo lekkiego gulaszu...Mam to szczęście że moje dziecko jest "wszystkożerne" , ma wilczy apetyt i rewelacyjną przemianę materii-po powrocie z przedszkole jest obowiązkowo kolejny obiad w domu...

• Autor: piszczalka Data: 2013-09-19 18:07:01

Zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym wg MR moj pierwszak uwielbia :)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu