Forum

Kuchenne porady

Czosnek

• Autor: mariateresa Data: 2013-09-23 11:55:54

Dostalam  10 glowek dorodnego czosnku prosto z gruntu  ( wielkosci sredniego jablka )  -  jest bardzo soczysty  a  zapach az  " kreci w nosie ".  Jak go przechowac przez zime w stanie  maxymalnie  zblizonym do swiezego ?  W soli -  czy lepiej w oleju , moze  jeszcze inaczej?  Nie chcialabym suszyc ani pasteryzowac,   a jak widac po lodygach  -  w lodowce wysycha.  Pozdrawiam !

• Autor: pa1982 Data: 2013-09-23 12:12:02

Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się , że łodygi mają uschnąć.Nie wiem od czego to zależy czy czosnek jest fioletowy czy biały,ja sadzę czosnek co roku i zawsze zbieram biały a Twój jest fioletowy.

• Autor: mahika Data: 2013-09-23 13:49:32

Są przeróżne odmiany czosnku występujące w Polsce.
    Odmian jest bardzo dużo, białe też.
    I duże, i małe, kilka dużych ząbków, albo wiele małych na jednej główce.

• Autor: kaszkaj Data: 2013-09-23 12:15:33

Czosnek można zamrozić.

• Autor: Olek Data: 2013-09-23 12:57:49

A to nie wiedziałam;) Dzięki

Info o czosnku w oleju: http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp64.htm

• Autor: mariateresa Data: 2013-09-23 13:29:44

Moze ten fioletowy i taki ogromniasty to dziki jakis .... ?     Ale zapewniam -  przy kupionym w markecie bialym czosnkiem  "Product of  Egypt"   to dzien do nocy .    Nie wiedzialam,  ze czosnek mozna mrozic.

Troche zamroze,  reszte obranych zabkow zaleje olejem i postawie na tylach lodowki.   Ale zaczekam -  moze ktos jeszcze robi inaczej ?  Dziekuje za porady.

• Autor: Armenika Data: 2013-09-23 13:44:38

Ja od dwien dawna przechowuję po prostu w suchym ciemnym miejscu. Nic się z nim nie dzieje. I tez mi się wydaje że łodygi muszą uschnąć.

• Autor: pszczolka Data: 2013-09-23 14:19:34

Ostatnio pan na targu powiedział, żeby  czosnek powiesić gdzieś na strychu i tam może czekać na sadzenie do wiosny.

• Autor: janeczka669 Data: 2013-09-23 22:22:29

Czosnek zazwyczaj sadzi się jesienią. Chyba, że mamy typowo wiosenną odmianę.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-09-23 14:34:05

U mnie czosnek wisi w spiżarce, jak mi potrzeba, to ścinam sobie główkę i zabieram do kuchni.

• Autor: franuś Data: 2013-09-23 15:02:29

Czosnek trzeba dobrze wysuszyć, bo będzie pleśniał. Możesz go wysuszyć na grzejniku a potem przechowywać w chłodnym miejscu.

• Autor: jolka60 Data: 2013-09-23 16:28:07

Może czosnek w oliwie (oleju)?W "necie" jest dużo przepisów.Gdybym ja robiła wg któregoś,dałabym czosnek do jak najmniejszych słoiczków i krótko zapasteryzowała.

• Autor: marzena89gb Data: 2013-09-23 17:48:41

Czosnek dobrze wysuszyć , włożyć do papierowej torby i przechowywać w suchym miejscu , śmiało wytrzyma do wiosny

• Autor: stokrocia Data: 2013-09-23 18:20:41

Dobrze wysuszony czosnek taki z targu od chłopa przetrzymuję od września do wiosny w pojemnikach na samym spodzie lodówki.Trzymam go w woreczkach foliowych.Nie gnije,nie pleśnieje,aromatyczny cały czas.

• Autor: renataz36 Data: 2013-09-24 08:06:26

Dobrze wysuszony czosnek taki z targu od chłopa przetrzymuję od września do
    wiosny w pojemnikach na samym spodzie lodówki.Trzymam go w woreczkach
    foliowych.Nie gnije,nie pleśnieje,aromatyczny cały czas.

W woreczku w lodówce?? wydawało by mi się że zawilgnie i zgnije w ciągu tygodnia... może się mylę??

• Autor: stokrocia Data: 2013-09-24 09:01:47

Nie wiem co to za typ tej mojej lodówki,ale gdy tak przechowuje czosnek nie wilgotnieje,nie przerasta,wydaje mi się,ze w tych pojemnikach na spodzie lodówki jest dość sucho.Nigdy mi nie zgnił ,do kwietnia zawsze go trzymam.

• Autor: pa1982 Data: 2013-09-24 12:51:07

właśnie tak przechowuję czosnek na bieżącą konsumpcję

• Autor: mariateresa Data: 2013-09-23 20:46:09

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.  ze dwie glowki zamroze,  2 - 3   zaleje olejem w sloiczku,  a reszte powiesze w spizarni.  Pozdrawiam !   

• Autor: Olek Data: 2013-09-23 20:48:13

A  po sezonie pochwal się, który sposób najlepiej zdał egzamin;)

• Autor: makusia Data: 2013-09-24 11:56:43

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. ze dwie glowki zamroze, 2 - 3
    zaleje olejem w sloiczku, a reszte powiesze w spizarni.
    Pozdrawiam !

Zanim czosnek zalejesz olejem przeczytaj http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp64.htm

• Autor: Gluba666 Data: 2013-09-24 12:25:26

Czyli jak sobie zrobiłem aromatyzowaną oliwę z kolorowym pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i stoi ona sobie w kuchni w temperaturze pokojowej od ponad miesiąca to znaczy, że mam się bać? Zgłupiałem.

• Autor: piecyk1954 Data: 2013-09-23 21:33:23

m  10 glowek dorodnego czosnku prosto z gruntu  ( wielkosci
    sredniego jablka )  -  jest bardzo soczysty  a  zapach az
     " kreci w nosie ".  Jak go przechowac przez zime w stanie
     maxymalnie  zblizonym do swiezego ?  W soli -  czy lepiej
    w oleju , moze  jeszcze inaczej?  Nie chcialabym suszyc ani
    pasteryzowac,   a jak widac po lodygach  -  w lodowce wysycha.
     Pozdrawiam !

Kochana!Dawniej chłopy na wsi wiązali czosnek w warkocze i wieszali na strychu,w stodole,w spiżarni tam gdzie było sucho.Jak nie umiesz pleść warkoczy to daj go do koszyczka tylko nie do plastikowego i daj w chłodne miejsce.To że wysycha to jego naturalna konserwacja,uważać tylko żeby nie spleśniał.Czosnek odstrasza mole ,komary muchy itd itp.....Pozdrawiam MARTINUS

• Autor: kate501 Data: 2013-09-23 23:24:38

Na targu mi facet mówił, żeby nie wsadzać do lodówki, bo nawilgnie. 

• Autor: mariateresa Data: 2013-09-24 20:59:30

Dziewczyny  kochane,   drogie moje  -  ja bym Wam czosnkiem  glowy nie zawracala !!!    ale jak zobaczylam takie  okazy i ten aromat !     to pomyslalam sobie,  ze  to nie moze sie zmarnowac  -  a pamietam z  " ubieglej epoki "  jak babcia i mama mowily,  ze czosnek  " u c i e k a "   -  czyli wysycha  -  po prostu  znika.  I faktycznie wzielo sie czasami glowke do reki -  a ona byla pusta...

Dwie glowki obranych zabkow zalalam olejem  ( po niecalej dobie juz pieknie pachnie ) obrane zabki z 3 glowek zamrozilam,  reszta wisi w spizarni pod sufitem.

Pozdrawiam Was najserdeczniej  i dziekuje za zainteresowanie tematem !

Przejdź do pełnej wersji serwisu