Forum

Kuchenne porady

Pasteryzacja- klikające słoiki, pomóżcieee :)

  • Autor: sylwia89626@tlen.pl Data: 2013-09-24 12:09:26

    Witaaam;)

    Mam problem, robiłam ogóreczki na zimę. Akurat tym razem w koncentracie. Pasteryzowałam tak jak zwykle ale niestety w niektórych słoikach wieczka się nie zassały, tzn nadal "klikają" :/ Wymieniłam nakrętki i znowu pasteryzowałam i niestety powtórka. Ale nic się z nich nie wylewa, są tak zakręcone że nie da się ich odkręcić. Słyszałam, że jak są zbyt cienkie zakrętki to mogą "klikać". Co o tym sądzicie?? 

  • Autor: iwciaG Data: 2013-09-24 12:26:42

    Mi słoiki z papryką konserwową po pasteryzacji długo pracowały- stukały nakrętki, ale wszystko się ładnie zamknęło. Myślę, że musisz dać spokój i zobaczysz za jakiś czas czy dobrze trzymają!

  • Autor: Ewa1982 Data: 2013-09-24 21:07:01

    Też mi się tak zdarza przy robieniu przetworów, ale zawartość jest dobra. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-25 13:29:12

    Może nie jestem mistrzynią przetworów ale nigdy nie stawiam "do góry nogami" słoików po pasteryzacji. I nigdy nic mi się nie zepsuło. Po co mam się stresować?

Przejdź do pełnej wersji serwisu