Forum

Kuchenne porady

Nadzienie do rogalików

  • Autor: reniapos Data: 2013-09-28 09:34:16

    Witam. Chciałabym upiec dziś rogaliki , ale nie mam pomysłu na nadzienie kakaowe. Pamiętam jak moja babcia piekła drożdżowe takie zawijane i w środku była masa kakaowa. Pyszna. Nie mam pojęcia co Ona dawała żeby ta masa była zwarta. Może ktoś ma podobny przepis na takie nadzienie. Będę wdzięczna. Renata.

  • Autor: matani Data: 2013-09-28 09:44:02

    Kostkę czekolady?

    Zgaduję, bo ja uwielbiam z marmoladą i  w zasadzie z niczym innym nie robię.

  • Autor: reniapos Data: 2013-09-28 10:04:10

    Z czekoladą robiłam i niczym nie równa się ze smakiem który pamiętam. Ja też lubię z marmoladką ale moja  czekoladowa maniaczka prosi,  więc jest to dla mnie wyzwanie.

  • Autor: kasiachodziez Data: 2013-09-28 10:09:41

    Reniu moja babcia piekła identycznego drożdżowca i było w nim tylko zwykłe kakao wymieszane z cukrem masa zawsze była zwarta.

  • Autor: anekaz14 Data: 2013-09-28 11:59:56

    Ja daję  jako nadzienie łyżeczkę czekolady do smarowania , rogaliki z tym nadzieniem moje dzieciaki lubią najbardziej

  • Autor: stokrocia Data: 2013-09-28 18:00:02

    Robiłam kiedyś takie nadzienie:suche kakao,cukier i niewielkie kawałeczki masła.Konsystencja była gęsta.

  • Autor: reniapos Data: 2013-09-28 22:29:11

    Zrobiłam nadzienie z kakao suchego, cukru pudru żółtka i kilku kropel mleka. Geste i mocno czekoladowe. mniam. Wszystkim bardzo dziękuję.

  • Autor: Wkn Data: 2013-09-29 09:56:47

    A napisz jeszcze Reniu, czy wyszło podobnie jak u Babci - czy smacznie, lecz inaczej? Może warto swój przepis zapisać, ale mimo to szukać dalej?

  • Autor: rdzina Data: 2013-09-29 16:34:10

    Witam , moja mama  na surowe ciasto sypała dużo kakao na to wiórki masła i na to cukier wychodziła gruba warstwa gęstej czekolady oczywiście ciasto zawijała w roladę .

  • Autor: reniapos Data: 2013-09-29 17:52:57

    Witaj Wkn. Smak prawie taki jak u Babci, bo nie pamiętam co Ona tam dawała. Ja sama wymyśliłam że takie dodatki może będą i się udało.Masa była naprawdę bardzo gęsta, mleka dawałam po kropelce, tyle tylko by dało się wymieszać i by  nie było sypkie. Może to Babcia z Nieba podsunęła mi ten pomysł. W każdym bądż razie wyszło i jest pyszne. Pozdrawiam.

  • Autor: Wkn Data: 2013-09-29 22:50:45

    Muszę zapamiętać i... upiec - jesienią rogaliki z czekoladą smakują wspaniale :)

  • Autor: SŁAWKA Data: 2013-10-02 12:53:59

    Fajnie, że Ci się udało, ja po przeczytaniu Twojej prośby przypomniałam sobie ciasto mojej  Teściowej. Była mistrzynią od rurek drożdżowych z kakaem, niestety ma demencję i nie pamięta proporcji. Przypomina sobie, że ucierała kakao, cukier kryształ, budyń czekoladowy, śmietanę - kilka łyżek i olejek rumowy lub arakowy. Masa była raczej rzadkawa, bo czasami wypływała z zawijanki. Po upieczeniu była lekko wilgotna, ale zwarta. Miała wyraźny smak kakao, dość słodka i tak mocno pachniała. Do rogalików powinna być moim zdaniem nieco gęstsza niż do zawijanek. Możesz spróbować na niewielkiej ilości składników. Powodzenia.

  • Autor: WinaImport_pl Data: 2013-10-07 13:17:48

    Dzięki za przepis bo mi takze może się przydać w kwestii nadzienia rogalików z masą kakaową. Tutaj wazne bedzie samo kakao oraz pozostałe składniki aby nie przesadzić i aby masa była dosyć zwarta,,gęsta a nie w luźnych proporcjach.

  • Autor: SŁAWKA Data: 2013-10-08 07:54:52

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-10-08 13:17:30

    SŁAWKO, cały proszek budyniowy? Bo mam ochotę to wypróbować.

  • Autor: SŁAWKA Data: 2013-10-08 15:15:43

    Nie wiem, naprawdę nie wiem, ale popytam koleżanek teściowej. Być może pamiętają lepiej. Odezwę się jak będę coś więcej wiedziała. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu