Witam. Chciałabym upiec dziś rogaliki , ale nie mam pomysłu na nadzienie kakaowe. Pamiętam jak moja babcia piekła drożdżowe takie zawijane i w środku była masa kakaowa. Pyszna. Nie mam pojęcia co Ona dawała żeby ta masa była zwarta. Może ktoś ma podobny przepis na takie nadzienie. Będę wdzięczna. Renata.
Z czekoladą robiłam i niczym nie równa się ze smakiem który pamiętam. Ja też lubię z marmoladką ale moja czekoladowa maniaczka prosi, więc jest to dla mnie wyzwanie.
Witam , moja mama na surowe ciasto sypała dużo kakao na to wiórki masła i na to cukier wychodziła gruba warstwa gęstej czekolady oczywiście ciasto zawijała w roladę .
Witaj Wkn. Smak prawie taki jak u Babci, bo nie pamiętam co Ona tam dawała. Ja sama wymyśliłam że takie dodatki może będą i się udało.Masa była naprawdę bardzo gęsta, mleka dawałam po kropelce, tyle tylko by dało się wymieszać i by nie było sypkie. Może to Babcia z Nieba podsunęła mi ten pomysł. W każdym bądż razie wyszło i jest pyszne. Pozdrawiam.
Fajnie, że Ci się udało, ja po przeczytaniu Twojej prośby przypomniałam sobie ciasto mojej Teściowej. Była mistrzynią od rurek drożdżowych z kakaem, niestety ma demencję i nie pamięta proporcji. Przypomina sobie, że ucierała kakao, cukier kryształ, budyń czekoladowy, śmietanę - kilka łyżek i olejek rumowy lub arakowy. Masa była raczej rzadkawa, bo czasami wypływała z zawijanki. Po upieczeniu była lekko wilgotna, ale zwarta. Miała wyraźny smak kakao, dość słodka i tak mocno pachniała. Do rogalików powinna być moim zdaniem nieco gęstsza niż do zawijanek. Możesz spróbować na niewielkiej ilości składników. Powodzenia.
Dzięki za przepis bo mi takze może się przydać w kwestii nadzienia rogalików z masą kakaową. Tutaj wazne bedzie samo kakao oraz pozostałe składniki aby nie przesadzić i aby masa była dosyć zwarta,,gęsta a nie w luźnych proporcjach.
Witam. Chciałabym upiec dziś rogaliki , ale nie mam pomysłu na nadzienie kakaowe. Pamiętam jak moja babcia piekła drożdżowe takie zawijane i w środku była masa kakaowa. Pyszna. Nie mam pojęcia co Ona dawała żeby ta masa była zwarta. Może ktoś ma podobny przepis na takie nadzienie. Będę wdzięczna. Renata.
Kostkę czekolady?
Zgaduję, bo ja uwielbiam z marmoladą i w zasadzie z niczym innym nie robię.
Z czekoladą robiłam i niczym nie równa się ze smakiem który pamiętam. Ja też lubię z marmoladką ale moja czekoladowa maniaczka prosi, więc jest to dla mnie wyzwanie.
Reniu moja babcia piekła identycznego drożdżowca i było w nim tylko zwykłe kakao wymieszane z cukrem masa zawsze była zwarta.
Ja daję jako nadzienie łyżeczkę czekolady do smarowania , rogaliki z tym nadzieniem moje dzieciaki lubią najbardziej
Robiłam kiedyś takie nadzienie:suche kakao,cukier i niewielkie kawałeczki masła.Konsystencja była gęsta.
Zrobiłam nadzienie z kakao suchego, cukru pudru żółtka i kilku kropel mleka. Geste i mocno czekoladowe. mniam. Wszystkim bardzo dziękuję.
A napisz jeszcze Reniu, czy wyszło podobnie jak u Babci - czy smacznie, lecz inaczej? Może warto swój przepis zapisać, ale mimo to szukać dalej?
Witam , moja mama na surowe ciasto sypała dużo kakao na to wiórki masła i na to cukier wychodziła gruba warstwa gęstej czekolady oczywiście ciasto zawijała w roladę .
Witaj Wkn. Smak prawie taki jak u Babci, bo nie pamiętam co Ona tam dawała. Ja sama wymyśliłam że takie dodatki może będą i się udało.Masa była naprawdę bardzo gęsta, mleka dawałam po kropelce, tyle tylko by dało się wymieszać i by nie było sypkie. Może to Babcia z Nieba podsunęła mi ten pomysł. W każdym bądż razie wyszło i jest pyszne. Pozdrawiam.
Muszę zapamiętać i... upiec - jesienią rogaliki z czekoladą smakują wspaniale :)
Fajnie, że Ci się udało, ja po przeczytaniu Twojej prośby przypomniałam sobie ciasto mojej Teściowej. Była mistrzynią od rurek drożdżowych z kakaem, niestety ma demencję i nie pamięta proporcji. Przypomina sobie, że ucierała kakao, cukier kryształ, budyń czekoladowy, śmietanę - kilka łyżek i olejek rumowy lub arakowy. Masa była raczej rzadkawa, bo czasami wypływała z zawijanki. Po upieczeniu była lekko wilgotna, ale zwarta. Miała wyraźny smak kakao, dość słodka i tak mocno pachniała. Do rogalików powinna być moim zdaniem nieco gęstsza niż do zawijanek. Możesz spróbować na niewielkiej ilości składników. Powodzenia.
Dzięki za przepis bo mi takze może się przydać w kwestii nadzienia rogalików z masą kakaową. Tutaj wazne bedzie samo kakao oraz pozostałe składniki aby nie przesadzić i aby masa była dosyć zwarta,,gęsta a nie w luźnych proporcjach.
SŁAWKO, cały proszek budyniowy? Bo mam ochotę to wypróbować.
Nie wiem, naprawdę nie wiem, ale popytam koleżanek teściowej. Być może pamiętają lepiej. Odezwę się jak będę coś więcej wiedziała.