Forum

Kuchenne porady

Pietruszka

• Autor: anari74 Data: 2013-09-29 12:52:24

witam.Chciałam prosić o poradę ponieważ chciałabym jesienią i zimą mieć na parapecie własna natkę pietruszki.Poradzcie proszę czy rzeczywiście uda mi się wykopując z ogródka i sadząc w doniczce a może posiać naciową?  czy pozostanie mi jedynie zamrożenie natki.Może prozaiczne pytanie ale może ktoś mi podpowie? a koperek też udalo by sie w doniczce czy nie?z góry dziękuję

• Autor: rdzina Data: 2013-09-29 16:30:42

Witam, nigdy nie sadziłam pietruszki w doniczce natomiast moja teściowa  odkrawała główkę pietruszki i na spodku na wilgotnej wacie trzymała te główki i pióropusz zielonej pietruszki zawsze miała tak samo jak selera na temat koperku to nic nie wiem Moja mama w doniczce trzymała normalnie pietruszkę tylko w piwnicy w domu jest za ciepło może zrobić się taka ''biała''i wiotka ,ale bez problemu możesz ja wsadzić i nic nie powinno się stać .

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-29 17:21:20

Trzy lata temu kupiłam pietruszkę w doniczce w Lidlu. W lecie stoi na dworze (koniecznie w cieniu), w zimie w domu. Ma się dobrze, jest gęsta i zielona. Oczywiście przesadziłam do większej donicy. Myślę, że wysiana też się uda, tylko nie wiem, czy pora jest dobra. Ale spróbować nie zawadzi.

• Autor: anari74 Data: 2013-09-29 19:59:56

trzeba zerknąć do lidla:)

• Autor: marzena89gb Data: 2013-09-29 19:26:40

Można korzeń pietruszki zostawić w 1/3 od góry i trzymać w wilgotnym piasku w doniczce  

• Autor: janeczka669 Data: 2013-09-29 19:39:54

Nie lubię zbytnio mrożonej pietruszki, jak dla mnie sporo traci na smaku. By całą zimę cieszyc sie zielonymi listkami sadzę w doniczce dośc luźno korzenie pietruszki tak aby wierzchołek pozostawał ponad ziemią. Ustawiam na zachodnim oknie i traktuję jak kwiat doniczkowy :))) Takich doniczek w sezonie " bezpietrszkowym" sadzę ok 4 szt. Pierwszą już teraz drugą początkiem grudnia, później styczeń - luty i ostatnią tak by była ładna na Wielkanoc. Tym sposobem mam dostęp do zdrowych listków przez cały rok.

Jesienią gdy wykopuję pietruszkę kilka sztuk z zielonym pióropuszem przesadzam w miejsce w którym nie będzie mi przeszkadzac i tam sobie zimuje. Jesienią mam jeszcze sporo zieleniny a wiosną doś szybko pojawiają się zielone listki, które z pewnością wystarczą do " nowej " a ponadto mam również własne nasionka jesienią.

Dopisano 13-09-29 20:45:16:

Luźno tzn. tak aby miały ok 1 -2 cm " luzu" . Do doniczki ok. 12 cm. średnicy zmieszczę zależnie od wielkości 10 - 15 korzeni. Nie powinny się stykac, gdyż czasem zdarza się, że niektóre zaczynają się psuc i gnic , wówczas choroba się szybko roznosi. Gdy rosną luźniej można bez szkody chorującą roślinkę usunąc.

• Autor: anari74 Data: 2013-09-29 19:58:38

ojej dziękuję ile porad.Wysieję może sie uda a tą co posadziłam (może za ciasno w doniczce) ale postawię na zachodnim oknie fajnie by było mieć taką aromatyczną natkę zimą tym bardziej że moi lubią rosół ze świeżą natką

• Autor: WinaImport_pl Data: 2013-10-07 13:16:20

Moim zdaniem powinno się udać,tylko że musisz uważać na jedną rzec,a mianowicie na temperaturę,aby nie była zbyt wysoka,inaczej szybko zrobi się wiotka i nic z tego nie wyjdzie, u nas było podobnie, Moze lepiej w piwnicy,gdzie jest ciut chłodniej.

• Autor: malgosiafel Data: 2013-10-08 19:34:06

Wszystko to prawda co piszecie dziewczyny. Ale mrożenie niczemu nie przeszkadza, Witaminy nie giną a zielenina jest. Ja mrożę mnóstwo rzeczy. W tym zioła i zieleninę. Jeżeli chodzi o mrożony koperek to lepiej przesmażyć pokrojony na maśle bo ma lepszy zapach/ nie lodówkowy/. O tym piszę bo o tym dyskusja więc nie chcę o innych rzeczach chyba że kogoś coś interesuje to chętnie poradzę.

• Autor: janeczka669 Data: 2013-10-08 19:45:48

Moja pietruszka całą zimę stoi w pokoju na parapecie jako " jadalny kwiatek". Faktem jest, że pokój jest o 2 - 3 stopnie zawsze chłodniejszy niż inne pomieszczenia, taki jego urok, jednak temperatura nigdy nie spada poniżej 17 - 18 ". Piwnicy nie proponuję, jeśli nie ma w niej okna to pietruszka nie urośnie. Gdy jest zbyt chłodna to wzrost będzie bardzo powolny. Lepiej zrobic kilka nasadzeń zimą i miec bujną natkę przez cały czas.

Przejdź do pełnej wersji serwisu