Witam mam pytanie narobiłam cały gar fasolki po bretońsku część bym chciała na gorąco zamknąć w słoikach i do lodówki. Ile można takie słoiki przechowywać czy samo zamknięcie ich pod wpływem gorąca wystarczy?
Garnek z fasolką musi stać cały czas na ogniu i pyrkotać, wrzące musisz nakładac do słoików i zakręcać. Ja osobiście jednak tak nie robię, wszystko zamrażam, nie ufam po prostu tak przygotowanym przetworom...
Ja kładę gotującą fasolkę w słoiki, dokręcam, do góry dnem, okrywam ręcznikiem i stoją tak do wystygnięcia.Do 1,5 miesiąca , a nawet do 2 miesięcy u mnie stoi fasolka w lodówce, jak otwieram to każda pokrywa pyka i zawsze jest dobra:)
Oczywiście muszą być wyparzone słoiki i dobre nakrętki:)
Kiedyś trzymałam krócej, ale teraz jak jestem pewna, że się nic nie psuje , to trzymam dłużej, tak samo gołąbki w sosie lub bigos.
Radze bardziej zamrozić fasolkę w odpowiednich pojemnikach i włożyć do zamrażarki- tym sposobem może ta byc baardzo długo. tak w słoikach w lodówce- myślę,ze kilka dni i trzeba będzie ja już zjeść.
Witam mam pytanie narobiłam cały gar fasolki po bretońsku część bym chciała na gorąco zamknąć w słoikach i do lodówki. Ile można takie słoiki przechowywać czy samo zamknięcie ich pod wpływem gorąca wystarczy?
Garnek z fasolką musi stać cały czas na ogniu i pyrkotać, wrzące musisz nakładac do słoików i zakręcać. Ja osobiście jednak tak nie robię, wszystko zamrażam, nie ufam po prostu tak przygotowanym przetworom...
Też mrożę, nie widzę po rozmrozeniu róznicy w smaku, a w lodówce szkoda mi miejsca na przetwory;)
Ja kładę gotującą fasolkę w słoiki, dokręcam, do góry dnem, okrywam ręcznikiem i stoją tak do wystygnięcia.Do 1,5 miesiąca , a nawet do 2 miesięcy u mnie stoi fasolka w lodówce, jak otwieram to każda pokrywa pyka i zawsze jest dobra:)
Oczywiście muszą być wyparzone słoiki i dobre nakrętki:)
Kiedyś trzymałam krócej, ale teraz jak jestem pewna, że się nic nie psuje , to trzymam dłużej, tak samo gołąbki w sosie lub bigos.
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Tylko pamiętaj, fasolka musi cały czas się pomalutku gotować , jak będziesz ją nakładać w słoiki:)
Radze bardziej zamrozić fasolkę w odpowiednich pojemnikach i włożyć do zamrażarki- tym sposobem może ta byc baardzo długo. tak w słoikach w lodówce- myślę,ze kilka dni i trzeba będzie ja już zjeść.