Czy ktoś z Was pasteryzował sos czosnkowy ze śmietany i majonezu? Wiem że na pewno można, bo sama dostałam taki słoiczek :) tylko zastanawiam się czy podgrzać go, gorący do słoików i do góry dnem czy włożyć zimny do słoiczków i pasteryzować w garnku. Co sądzicie?
Pasteryzować można wszystko...tylko pytam się po co??? Takie zabiegi są stosowane przy produkcji przemysłowej ale wtedy dodaje się do produktu ogromne ilości "chemii". Nie lepiej robić taki sos na bieżąco w ilościach zgodnych z zapotrzebowaniem? Zdrowiej to i taniej.
Tylko ze te ilości zgodne z zapotrzebowaniem są dosyć spore i musiałabym robić taki sosik co 2-3 dni a jak wiadomo nie zawsze jest czas no i nie zawsze się chce:) więc wolałabym raz poświęcić więcej czasu i porobić do słoiczków i mieć spokój na chociażby miesiąc :)
Witam,
Czy ktoś z Was pasteryzował sos czosnkowy ze śmietany i majonezu? Wiem że na pewno można, bo sama dostałam taki słoiczek :) tylko zastanawiam się czy podgrzać go, gorący do słoików i do góry dnem czy włożyć zimny do słoiczków i pasteryzować w garnku. Co sądzicie?
Pozdrawiam :)
Pasteryzować można wszystko...tylko pytam się po co??? Takie zabiegi są stosowane przy produkcji przemysłowej ale wtedy dodaje się do produktu ogromne ilości "chemii". Nie lepiej robić taki sos na bieżąco w ilościach zgodnych z zapotrzebowaniem? Zdrowiej to i taniej.
Tylko ze te ilości zgodne z zapotrzebowaniem są dosyć spore i musiałabym robić taki sosik co 2-3 dni a jak wiadomo nie zawsze jest czas no i nie zawsze się chce:) więc wolałabym raz poświęcić więcej czasu i porobić do słoiczków i mieć spokój na chociażby miesiąc :)
Nie lepiej poswiecic 5 minut na robienie sosu i miec świeży? Ja tez robie co 2-3 jakis sos do kanapek.