Forum

Kuchenne porady

Instrukcje

  • Autor: bies Data: 2013-10-05 13:49:54

    z Ostatnio ( jako nowy adept sztuki kulinarnej....... ) spotkałem się z takim nazewnictwem w przepisie " rozprażyć " , co to znaczy ? Myślę że dla takich początkujących , przygodę z " wielkim  żarciem " przydał by się dział z takowym nazewnictwem.

    Pozdrawiam bies

     

  • Autor: jolka60 Data: 2013-10-05 14:53:56

    Przyznam Ci się ,ze z niektórymi określeniami też mam jeśli nie problem,to zagadkę.Tu na zasadzie domysłu i skojarzenia zgadłam.Póżniej sprawdziłąm i ...

    http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2517032

    Twój post jest interesujący.Można w nim zamieścić właściwie wszystkie określenia regionalne czy zwyczajowe.

  • Autor: rdzina Data: 2013-10-05 22:18:23

    Jeżeli chodzi o owoce, to rozprażyć  to inaczej   rozgotować podaj przykład bo tak ciężko odpowiedzieć  prażyć np na suchej patelni to z reguły nasiona  np słonecznika, orzecha  czyli zrumienić, frytowanie to obróbka w bardzo wysokiej temperaturze tłuszczu ,trybowanie wyciąganie kości ,blanszowanie to sparzenie czegoś we wrzątku np  warzyw itd

Przejdź do pełnej wersji serwisu